Теми статей
Обрати теми

Підвищення посадових окладів педагогічним працівникам вищих професійних училищ

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Підвищення посадових окладів педагогічним працівникам вищих професійних училищ

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту
ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Пунктом 28 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти передбачено підвищення посадових окладів та ставок заробітної плати керівним та педагогічним працівникам у розмірі 10 % у відповідних типах навчальних закладів, до яких належать і вищі професійно-технічні навчальні заклади.

Право на підвищення посадового окладу в розмірі 10 % мають усі педагогічні працівники закладу чи тільки педагогічні працівники, які згідно з тарифікацією мають педагогічне навантаження в групах вищих професійних училищ, що здійснюють підготовку робітників високого рівня кваліфікації, тобто 4 — 5 розрядів?

(м. Харків)

 

Відповідно до пункту 1.1 Положення про вище професійне училище та центр професійно-технічної освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20.06.2000 р. № 225 (далі — Положення № 225), вище професійне училище (далі — ВПУ) є професійно-технічним навчальним закладом третього атестаційного рівня, що здійснює підготовку робітників високого рівня кваліфікації з технологічно складних, наукоємких професій та спеціальностей або робітників, діяльність яких пов'язана зі складною організацією праці, як правило, з числа випускників загальноосвітніх шкіл. ВПУ може здійснювати перепідготовку та підвищення кваліфікації працюючих робітників і незайнятого населення.

ВПУ вважається створеним з моменту внесення відповідних записів до Державного реєстру закладів освіти (п. 2.6 Положення № 225). Створення ВПУ здійснюється Міністерством освіти і науки України (п. 2.1 Положення № 225). Установлено також, що ВПУ розпочинає свою діяльність за наявності ліцензії на право надання освіти відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня.

Відповідно до п. 18 Положення про ступеневу професійно-технічну освіту, затвердженого постановою КМУ від 03.06.99 р. № 956, професійно-технічний навчальний заклад третього атестаційного рівня має право здійснювати навчання за навчальними планами та програмами як третього, так і другого та першого ступеня професійно-технічної освіти.

Державним переліком професій з підготовки кваліфікованих робітників у професійно-технічних навчальних закладах, затвердженим постановою КМУ від 11.09.2007 р. № 1117 , також передбачено, що професійно-технічний навчальний заклад третього атестаційного рівня може проводити первинну професійну підготовку за навчальними планами та програмами як другого, так і першого ступеня професійно-технічної освіти з присвоєнням відповідної кваліфікації. При цьому відповідно до зазначеного Переліку професійно-технічні навчальні заклади третього атестаційного рівня за переважною більшістю професій (професійних назв робіт) здійснюють первинну професійну підготовку робітників з присвоєнням 3 — 5 кваліфікаційних розрядів, які, за винятком 5-го, присвоюються також випускникам професійно-технічних навчальних закладів першого та другого атестаційного рівнів.

Підпунктом «б» п. 28 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 , зокрема установлено, що посадові оклади (ставки заробітної плати) підвищуються керівним та педагогічним працівникам вищих професійно-технічних навчальних закладів, вищих художніх професійно-технічних навчальних закладів на 10 %.

При цьому зазначеною Інструкцією не встановлено вимоги стосовно підвищення ставок заробітної плати лише тим педагогічним працівникам вищих професійно-технічних навчальних закладів, які здійснюють підготовку робітників найвищих кваліфікаційних розрядів.

Тому посадові оклади та ставки заробітної плати підвищуються на 10 % усім керівним та педагогічним працівникам професійно-технічних навчальних закладів, які мають статус вищого професійного училища, незалежно від рівня кваліфікаційного розряду, що присвоюється випускнику такого професійно-технічного навчального закладу .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі