Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

УНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ

З 1 липня 2012 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення деяких податкових норм» від 24.05.2012 р. № 4834-VI.

Звернемо увагу на найцікавіші зміни в частині обкладення доходів фізичних осіб ПДФО.

1. З 1 липня 2012 року сума індексації державних пенсій, нарахованих відповідно до чинного законодавства, не обкладається ПДФО.

2. Згідно з п.п. «а» п.п. 164.2.17 Податкового кодексу не підлягає оподаткуванню тільки вартість використання житла, інших об'єктів матеріального чи нематеріального майна, що належать роботодавцю, наданих платнику податків в безоплатне користування, якщо таке надання зумовлене виконанням платником податків трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) або передбачено нормами колективного договору чи закону в установлених ним межах.

Що стосується компенсації вартості такого використання, то тепер вона в будь-якому разі підлягає оподаткуванню.

3. Унесено зміни до п. 177.8 Податкового кодексу, де встановлюються умови для неутримання ПДФО з доходів, що виплачуються підприємцям, які перебувають на загальній системі оподаткування. З урахуванням змін податковий агент має право не утримувати ПДФО при нарахуванні (виплаті) підприємцю доходів від здійснення ним підприємницької діяльності. При цьому податковий агент не повинен буде контролювати, чи відповідає вид діяльності, виплата за який здійснюється, видам діяльності в реєстраційній картці. Отже, для неутримання ПДФО підприємець, який перебуває на загальній системі оподаткування, може надати податковому агенту або копію витягу, або копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

4. Згідно з новою редакцією п.п. 165.1.47 Податкового кодексу суми виплат або відшкодувань (крім зарплати та інших виплат і відшкодувань за цивільно-правовими договорами), що здійснюються за рішенням профспілки на користь членів такої профспілки протягом року сукупно в розмірі, який не перевищує у 2012 році 1500 грн., не включаються до оподатковуваного доходу платника ПДФО. При цьому рішення про таку виплату приймається профспілкою, її об'єднанням та/або організацією профспілки в установленому порядку.

 

ОСОБЛИВОСТІ НАРАХУВАННЯ ЄСВ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ

Мінсоцполітики в листі від 12.04.2012 р. № 309/0/ 18-12/03 нагадало особливості нарахування ЄСВ, установлені для працівників сільськогосподарського виробництва. Так, згідно з ч. 2 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI для осіб, які, зокрема, працюють у сільському господарстві, зайняті на сезонних роботах та отримують зарплату (дохід) за виконану роботу (надані послуги), строк виконання яких перевищує календарний місяць, ЄСВ нараховується на суму, що визначається шляхом ділення зарплати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які її нараховано.

При цьому для повнішого обліку зайнятості осіб у сільському господарстві передбачено зарахування до стажу їхньої роботи всього періоду роботи в сільському господарстві незалежно від періоду отримання зарплати з урахуванням сезонності виробництва.

 

ПЛАТА ЗА СТРАХУВАННЯ ПРАЦІВНИКА ВІД НЕЩАСНОГО ВИПАДКУ ЗА РАХУНОК РОБОТОДАВЦЯ ОБКЛАДАЄТЬСЯ ЄСВ

ПФУ в листі від 14.05.2012 р. № 10966/03-20 зазначає, що плата за страхування від нещасного випадку працівників, яку підприємство (страхувальник) зобов'язане внести страховій компанії згідно з укладеним договором такого страхування, є базою для нарахування ЄСВ.

Підставою для такого висновку є п.п. 2.3.4 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, відповідно до якого витрати в розмірі страхових внесків підприємств на користь працівників, пов'язаних з добровільним страхуванням (особистим страхуванням, страхуванням майна), уключаються до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат. Виняток становлять лише внески підприємств згідно з договорами добровільного медичного та пенсійного страхування працівників і членів їхніх сімей, що до фонду оплати праці не включаються.

 

ІНДЕКС ІНФЛЯЦІЇ У ЧЕРВНІ 2012 РОКУ

За даними Державної служби статистики України, індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) у червні 2012 року склав 99,7 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі