Теми статей
Обрати теми

Строки сплати єдиного соціального внеску

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Строки сплати єдиного соціального внеску

 

Людмила ПОЛЬОВИК, заступник директора департаменту — начальник відділу методології забезпечення платежів департаменту надходження доходів Пенсійного фонду України

 

Чи переноситься строк сплати роботодавцями єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в разі, коли граничний строк припадає на вихідний, святковий або неробочий день?

(м. Харків)

 

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464) та п. 3.1 Інструкції про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду від 27.09.2010 р. № 21-5 (далі — Інструкція № 21-5), до бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) для роботодавців уключається заробітна плата, оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, допомога по тимчасовій непрацездатності та винагорода за виконані роботи (надані послуги) за договорами цивільно-правового характеру.

Платники єдиного внеску — роботодавці зобов'язані сплачувати ЄСВ, нарахований за відповідний базовий звітний місяць, не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним, незалежно від виплати заробітної плати (доходу) (ч. 8 ст. 9 Закону № 2464, п.п. 4.3.6 Інструкції № 21-5)*.

Відповідно до п. 3.1 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — Порядок № 22-2) страхувальники-роботодавці зобов'язані подавати до органів Пенсійного фонду звіт про ЄСВ (додаток 4 до Порядку № 22-2), де відображаються нараховані суми ЄСВ, не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем. Якщо останній день строку подання звіту про ЄСВ припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, то останнім днем подання звіту вважається перший після нього робочий день (п. 2.15 Порядку № 22-2).

Таким чином, у разі коли роботодавець зобов'язаний сплатити ЄСВ не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем нарахування зарплати (доходу), і при цьому 20 число припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, граничним строком сплати ЄСВ є перший після нього робочий день.

 

* При кожній виплаті заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується ЄСВ, одночасно з видачею вказаних сум роботодавці зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати ЄСВ у розмірі, установленому для таких платників (абз. 2 ч. 8 ст. 9 Закону № 2464 та п.п. 4.3.7 Інструкції № 21-5). — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі