Теми статей
Обрати теми

Оплата послуг приватного нотаріуса: оподаткування та облік

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата послуг приватного нотаріуса: оподаткування та облік

 

Оксана ДУБОВИК, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Підприємство скористалося послугами приватного нотаріуса. Який порядок оподаткування доходу, виплаченого приватному нотаріусу і як він відображається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ?

(м. Чугуїв)

 

Згідно з п.п. 14.1.226 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК) нотаріус належить до самозайнятих осіб як платник податків, який здійснює незалежну професійну діяльність.

Розрахунок та сплату до бюджету податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) із суми доходу, отриманого від провадження незалежної професійної діяльності, приватні нотаріуси здійснюють самостійно згідно з даними, указаними ними в річній податковій декларації (п. 178.7 ПК).

У зв'язку з цим для уникнення подвійного оподаткування відповідно до п. 178.5 ПК податкового агента при виплаті доходів приватному нотаріусу звільнено від необхідності утримання ПДФО. Нотаріус, у свою чергу, уключає такий дохід до річної податкової декларації й самостійно нараховує та сплачує ПДФО.

При цьому умовою необкладення ПДФО при виплаті доходу приватному нотаріусу в обов'язковому порядку є надання ним податковому агенту копії довідки про взяття самозайнятої особи на податковий облік як фізичної особи, що здійснює незалежну професійну діяльність.

Особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов'язані згідно з п. 178.1 ПК стати на облік в органах ДПС за місцем проживання як самозайняті особи та отримати довідку про взяття на облік відповідно до ст. 65.1 ПК.

Документом, що підтверджує реєстрацію фізичної особи як самозайнятої особи , яка здійснює незалежну професійну (нотаріальну) діяльність, є довідка про взяття на облік за ф. 4-ОПП, що одночасно виконує функції свідоцтва про реєстрацію в органі ДПС.

Таким чином, щоб податковий агент при виплаті приватному нотаріусу винагороди за вчинення ним нотаріальних дій не утримував ПДФО, необхідно крім документів, що підтверджують оплату нотаріальних послуг, мати ксерокопію довідки за ф. 4-ОПП.

Що стосується обкладення винагороди, яка виплачується приватному нотаріусу за надані послуги, єдиним внеском на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ), зазначимо таке.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464 особа, яка забезпечує себе роботою самостійно — займається незалежною професійною діяльністю, зокрема нотаріальною, є платником ЄСВ.

Ця особа зобов'язана стати на облік в органах Пенсійного фонду (далі — ПФ) за місцем проживання та отримати повідомлення про взяття її на облік як фізичної особи, що здійснює незалежну професійну діяльність, за формою додатка 1 до Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. № 21-6.

Відповідно до п.п. 4.5.1 Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої постановою правління ПФ від 27.09.2010 р. № 21-5, обчислення і сплата сум ЄСВ приватними нотаріусами, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюється самостійно.

Тому щоб уникнути подвійного нарахування ЄСВ, суб'єкт господарювання, який виплачує приватному нотаріусу дохід, безпосередньо пов'язаний із веденням нотаріальної діяльності, такий дохід ЄСВ не обкладає в разі надання таким нотаріусом копії повідомлення про взяття його на облік в органах ПФ як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність (див. лист ПФУ від 01.03.2011 р. № 3954/03-30).

У звіті з ЄСВ за формою згідно з додатком 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2, дохід від здійснення нотаріальної діяльності, нарахований (виплачений) приватному нотаріусу, з якого не справляється ЄСВ, суб'єкти господарювання не відображають.

Згідно з п.п. «б» п. 176.2 і п.п. 49.18.2 ПК податкові агенти щокварталу зобов'язані подавати Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ. Винагороду приватному нотаріусу за надані послуги підприємство — податковий агент відображає в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «157».

Приклад. У червні 2012 року ТОВ «Альфа» завірило правильність копій документів та виписок із них у приватного нотаріуса Тесленка М. Н. (ідентифікаційний номер 2531910500). Плата за вчинення нотаріальних дій становила 400 грн.

Нотаріусом було надано копію довідки про взяття його на облік як платника податків за ф. 4-ОПП, де зазначено вид його професійної діяльності — «Приватний нотаріус», та копію повідомлення про взяття на облік в органі ПФ як фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність. Оплату за вчинені нотаріальні дії було здійснено ТОВ «Альфа» в червні 2012 року.

Бухгалтерський облік операцій з нарахування та виплати доходу приватному нотаріусу наведемо в таблиці.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,грн.

дебет

кредит

1

Виплачено дохід приватному нотаріусу

377

311

400,00

2

Нараховано дохід приватному нотаріусу

92

685

400,00

3

Здійснено залік заборгованостей

685

377

400,00

 

Фрагмент Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ за ІІ квартал 2012 року

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

78

2531910500

400

00

400

00

0

00

0

00

157

<…>

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі