Теми статей
Обрати теми

Працівник захворів у відпустці без збереження зарплати: нюанси оплати листка непрацездатності

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Працівник захворів у відпустці без збереження зарплати: нюанси оплати листка непрацездатності

 

Світлана ДИМИТРЕНКО, начальник відділу вдосконалення законодавства у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування Міністерства соціальної політики України

 

Працівник захворів у відпустці без збереження заробітної плати. Чи оплачується наданий ним листок непрацездатності, і якщо так, то як правильно визначити кількість днів, що оплачуються за рахунок коштів роботодавця, і кількість днів, які оплачуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?

(м. Харків)

 

Згідно зі ст. 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III допомога по тимчасовій непрацездатності не надається:

1) у разі одержання застрахованою особою травм або її захворювання при вчиненні нею злочину;

2) у разі навмисного заподіяння шкоди своєму здоров'ю з метою ухилення від роботи чи інших обов'язків або симуляції хвороби;

3) за час перебування під арештом і за час проведення судово-медичної експертизи;

4) за час примусового лікування, призначеного за постановою суду;

5) у разі тимчасової непрацездатності у зв'язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з таким сп'янінням;

6) за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням.

Водночас згідно з п. 2.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455, у разі захворювання або травми на весь період тимчасової непрацездатності до відновлення працездатності або до встановлення групи інвалідності медико-соціальною експертною комісією видається листок непрацездатності, що обчислюється в календарних днях.

Незважаючи на те що в період відпустки за свій рахунок листок непрацездатності все ж видається, період тимчасової непрацездатності, що припадає на період відпустки без збереження зарплати, оплаті не підлягає.

Проте слід мати на увазі: якщо період тимчасової непрацездатності припадає на період, коли працівник уже повинен був вийти на роботу, пропущені робочі дні у зв'язку з хворобою має бути оплачено в обов'язковому порядку. При цьому визначення кількості перших п'яти днів, що оплачуються за рахунок коштів підприємства, та кількості днів (починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності), які оплачуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, має відбуватися в хронологічній послідовності.

Для наочності наведемо умовні числові приклади.

Приклад 1. Працівник пішов у відпустку без збереження заробітної плати на 15 календарних днів з 11 по 25 червня 2012 року включно. Згідно з наданим листком непрацездатності він хворів з 15 по 19 червня 2012 року включно.

У такому разі листок непрацездатності не оплачується, оскільки період хвороби повністю припадає на період відпустки за свій рахунок.

Приклад 2. Працівник пішов у відпустку без збереження заробітної плати на 15 календарних днів з 11 по 25 червня 2012 року включно. Згідно з наданим листком непрацездатності він хворів з 22 по 27 червня 2012 року включно.

У цьому разі листок непрацездатності оплачується тільки в частині робочих днів, що припадають на період, коли працівник мав приступити до роботи (оплачуються 26 і 27 червня 2012 року). Причому 26 червня 2012 року оплачується за рахунок коштів підприємства, оскільки цей день припадає на перші п'ять днів тимчасової непрацездатності, що оплачуються за рахунок роботодавця, а 27 червня 2012 року оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

22 і 25 червня 2012 року не оплачуються, оскільки в цей період працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати.

Приклад 3. Працівник пішов у відпустку без збереження заробітної плати на 15 календарних днів з 11 по 25 червня 2012 року включно. Згідно з наданим листком непрацездатності він хворів з 20 по 27 червня 2012 року включно.

Перші п'ять днів тимчасової непрацездатності (з 20 по 24 червня 2012 року) припадають на відпустку за свій рахунок, тому ці дні не оплачуються.

Залишилася частина періоду тимчасової непрацездатності з 25 по 27 червня 2012 року.

25 червня 2012 року не оплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, оскільки в цей день працівник перебував у відпустці за свій рахунок. Решту днів (26 і 27 червня 2012 року) має бути оплачено за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі