Теми статей
Обрати теми

Якщо робочі дні було перенесено на вихідні

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Якщо робочі дні було перенесено на вихідні

 

Ганна МЕРЕЖКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

На підприємстві було видано наказ про перенесення робочого дня з п’ятниці 29 червня — на суботу 7 липня 2012 року.

Чи повинні працювати у перенесений робочий день (7 липня 2012 року) працівники, яких було ознайомлено з наказом про перенесення робочого дня, але які:

— знаходилися у відпустці 29 червня 2012 року;

— вийдуть у відпустку з 9 липня 2012 року.

(м. Харків)

 

Відповідно до ч. 4 ст. 67 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів (ст. 73 КЗпП), а також раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів України не пізніше ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким установлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Так, розпорядженням КМУ «Про перенесення робочих днів у 2012 році» від 28.11.2011 р. № 1210-р керівникам підприємств, установ та організацій (за винятком органів Пенсійного фонду України, Українського державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта», Державного казначейства та банківських установ), з метою створення сприятливих умов для відзначення святкових та неробочих днів рекомендовано для працівників, яким установлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, перенести у 2012 році робочі дні: з п’ятниці 9 березня — на суботу 3 березня; з понеділка 30 квітня — на суботу 28 квітня; п’ятниці 29 червня — на суботу 7 липня.

Крім того, розпорядженням КМУ «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.11.2011 р. № 1210» від 31.05.2012 р. № 335-р з метою створення сприятливих умов для проведення матчів фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу рекомендовано перенести робочі дні:

— у м. Донецьку: з понеділка 11 червня — на суботу 9 червня; з п'ятниці 15 червня — на суботу 21 липня; з вівторка 19 червня — на суботу 28 липня; з середи 27 червня — на суботу 11 серпня;

— у м. Києві: з понеділка 11 червня — на суботу 9 червня; з п'ятниці 15 червня — на суботу 23 червня; з вівторка 19 червня — на суботу 21 липня;

— у м. Львові: з середи 13 червня — на суботу 16 червня;

— у м. Харкові: з середи 13 червня — на суботу 16 червня.

Оскільки зазначені розпорядження мають рекомендаційний характер, рішення про перенесення робочих днів приймається роботодавцем самостійно шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа. Тобто роботодавець сам вирішує питання щодо перенесення робочих днів. Він може перенести робочі дні так, як рекомендує Кабінет Міністрів України, може перенести на інші дні, а може й взагалі не переносити робочих днів. Такі роз’яснення містить лист Мінсоцполітики від 15.05.2012 р. № 155/13/133-12.

Прийняте роботодавцем рішення про перенесення робочих днів змінює графік роботи підприємства, установи, організації та норму тривалості робочого часу у місяцях, в яких запроваджено перенесення робочих днів. Норми тривалості робочого часу на 2012 рік, у тому числі з урахуванням перенесень, ми публікували на сторінках нашого видання (див. «ОП», 2012, № 2, с. 30).

Проте необхідно пам’ятати, що прийняте рішення про перенесення робочих днів не спричиняє зменшення тривалості робочого часу впродовж року, фонду заробітної плати, обсягів виробництва, надходжень бюджетних коштів і т. п.

Відповідно до зазначеного всі дії щодо надання відпусток, виходу на роботу мають здійснюватися по зміненому у зв'язку з перенесенням робочих днів графіку роботи підприємства. При цьому тривалість встановленого робочого дня у суботу має дорівнювати тривалості робочого дня, за який проводиться відпрацювання.

Отже, виходячи із умов, наданих у листі дописувача, якщо на підприємстві, в установі, організації наказом роботодавця 29 червня 2012 року було встановлено вихідним днем, а 7 липня 2012 року — робочим, то працівники, які вийдуть із відпустки до 7 липня 2012 року, а також ті, яким надано відпустки з 9 липня 2012 року, мають працювати відповідно до встановленого графіка робочого часу, тобто 7 липня 2012 року для них буде робочим днем з відповідною його оплатою.

У загальному випадку на підставі наказу про перенесення робочих днів у табелі обліку використання робочого часу день 29 червня має відзначатися як вихідний, а 7 липня як робочий (проставляються години (дні) роботи).

Таким чином, у зв’язку зі зміною графіка роботи підприємства 7 липня 2012 року є для всіх попереджених працівників робочим днем, а у разі відсутності працівника на роботі в установлений робочий день без поважних причин це можна кваліфікувати як прогул. Відсутність працівника на роботі в робочі дні з поважної причини має підтверджуватися відповідним документом (листок непрацездатності, наказ про надання відпустки тощо). Аналогічні роз’яснення наведені у листах Мінпраці від 07.04.2011 р. № 77/13/133-11, від 15.05.2012 р. № 155/13/133-12.

Необхідно зазначити: якщо працівника не було ознайомлено з наказом про перенесення робочих днів, то роботодавець не має права застосовувати до нього будь-які заходи дисциплінарного чи матеріального стягнення в разі невиходу на роботу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі