Теми статей
Обрати теми

Наслідки неподання фізичною особою податкової декларації про майновий стан і доходи

Редакція ОП
Відповідь на запитання

НАСЛІДКИ НЕПОДАННЯ ФІЗИЧНОЮ ОСОБОЮ ПОДАТКОВОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ ПРО МАЙНОВИЙ СТАН І ДОХОДИ

 

Оксана ДУБОВИК, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Громадянин протягом 2011 року отримував доходи від двох податкових агентів, і загальна сума в розрахунку на місяць перевищила 9410 грн. У цьому випадку згідно з Податковим кодексом він був зобов'язаний подати податкову декларацію за 2011 рік не пізніше 3 травня 2012 року. Водночас у цей термін декларацію про доходи не було подано. Яка відповідальність загрожує за неподання податкової декларації?

(м. Чернігів)

 

Дійсно, згідно з п.п. «є» п. 176.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК) у редакції, чинній на 1 січня 2012 року, у разі виплат платнику податку протягом 2011 року двома чи більше податковими агентами доходу, загальна сума якого за будь-який календарний місяць перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (941 грн. х 10 = 9410 грн.), фізична особа зобов'язана була подати податкову декларацію за підсумками 2011 року. Останнім днем подання податкової декларації про майновий стан і доходи за 2011 рік є 3 травня 2012 року.

Докладніше випадки обов'язкового подання податкової декларації за 2011 рік розглянуто в консультації фахівця редакції (див. «ОП», 2012, № 5, с. 17).

Незважаючи на те, що декларативна кампанія 2012 року вже закінчилася і строк обов'язкового подання декларації про майновий стан і доходи за 2011 рік уже минув, не рекомендуємо залишати без уваги питання обов'язковості подання декларації про майновий стан і доходи, насамперед, через наявність відповідальності.

Так, згідно зі ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи, у разі коли подання є обов'язковим, тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 136 грн.).

Таким чином, громадянин, не подавши податкову декларацію або подавши її після 3 травня, не уникне адміністративної відповідальності.

Слід зауважити, що податковий орган з набуттям чинності ПК отримав право здійснювати податковий контроль за повнотою та своєчасністю сплати громадянами податку на доходи фізичних осіб шляхом проведення перевірок. На сьогодні одним із джерел інформації про доходи громадян є Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. По суті, ця форма належить до джерел інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності державної податкової служби. Таким чином, слід мати на увазі, що податковий орган володіє інформацією про доходи, нараховані та виплачені на користь громадян.

Тому органи податкової служби на підставі наявних даних можуть виявити фізичних осіб, які зобов'язані були подати податкову декларацію, і притягнути їх до відповідальності.

У свою чергу нагадаємо, що сплату суми грошового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб згідно з п. 179.7 ПК має бути здійснено фізичною особою самостійно до 1 серпня року, наступного за звітним, на підставі даних, зазначених у податковій декларації.

При несплаті платником податку узгодженої суми грошового зобов'язання протягом зазначеного строку такий платник податку відповідно до п. 126.1 ПК притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

— при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

— при затримці понад 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Також згідно з п.п. 129.1.1 ПК після закінчення встановлених ПК строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Таким чином, якщо фізична особа самостійно подасть податкову декларацію і сплатить до 1 серпня податкове зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб, то вона відбудеться тільки адміністративним штрафом.

У разі якщо несвоєчасне подання декларації про доходи все-таки припаде на період після 1 серпня, то до адміністративної відповідальності додасться й відповідальність у вигляді штрафу за несплату суми податкового зобов'язання, зазначеного в поданій податковій декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі