Теми статей
Обрати теми

Матеріальна допомога на оздоровлення працівникам дошкільного навчального закладу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Матеріальна допомога на оздоровлення працівникам дошкільного навчального закладу

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

В якому розмірі виплачується матеріальна допомога на оздоровлення працівникам дошкільного навчального закладу — в розмірі посадового окладу чи в розмірі заробітної плати за фактично виконаний обсяг роботи (0,75, 1,5, 0,5 ставки відповідно) у конкретних випадках:

— вихователь дошкільного навчального закладу, фахівець ІІ категорії (10-й тарифний розряд), працює на 0,75 ставки, має звання «Вихователь-методист»;

— музичний керівник дошкільного навчального закладу, фахівець вищої категорії (10-й тарифний розряд), працює на 1,5 ставки, має звання «Вихователь-методист»;

— старша медична сестра дошкільного навчального закладу, молодший спеціаліст (7-й тарифний розряд), працює на 0,5 ставки, має підвищення в розмірі 10 %.

У колективному договорі нашого дошкільного навчального закладу (розділ 5 «Соціально-побутові гарантії») вказано: «Виплачувати педагогічним працівникам допомогу на оздоровлення в розмірі 100 % заробітної плати при наданні щорічної відпустки (ст. 57 Закону України «Про освіту»)».

На підставі яких законодавчих актів провадиться виплата матеріальної допомоги на оздоровлення вищевказаним працівникам дошкільного навчального закладу? Чи включаються до суми матеріальної допомоги на оздоровлення надбавки (за престижність, за вислугу років та ін.), підвищення окладу (за звання, за старшу медсестру).

(м. Лубни, Полтавська обл.)

 

Питання надання матеріальної допомоги педагогічним працівникам навчальних закладів регулюються низкою нормативно-правових актів, серед яких Закон України «Про освіту» (в редакції Закону України від 23.03.96 р. № 100/96-ВР з наступними змінами, далі — Закон про освіту), наказ Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557), Галузева угода між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки (далі — Галузева угода), колективні договори, а також роз’яснення, надані у спільному листі Міністерства освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 11.06.2001 р. № 1-9/223, № 02-8/267.

Частиною першою ст. 57 Закону про освіту гарантовано виплату допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки лише педагогічним і науково-педагогічним працівникам.

Разом з тим п.п. 5 п. 4 наказу № 557 керівникам навчальних закладів надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік. При цьому слід зазначити, що коло посад працівників, яким може надаватися така матеріальна допомога, не обмежено.

Крім того, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України в п.п. 8.3.2 Галузевої угоди рекомендують керівникам закладів та установ освіти і науки забезпечити надання всім категоріям працівників матеріальної допомоги, в тому числі на оздоровлення, в сумі до одного посадового окладу на рік (матеріальна допомога на поховання зазначеним вище розміром не обмежується), в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298.

Пунктом 1.4 Галузевої угоди встановлено, що положення цієї Угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів та установ освіти, які перебувають у сфері дії сторін Галузевої угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

У п. 1.5 Галузевої угоди зазначено, що гарантії, передбачені цією угодою, є мінімальними. Соціально-економічні пільги та компенсації, які передбачені колективними договорами, не можуть бути нижчі від рівнів, установлених законодавством, Генеральною та цією Галузевою угодами. Колективними договорами для працівників згідно з чинним законодавством можуть установлюватись додаткові порівняно з цією Угодою трудові та соціальні гарантії за рахунок власних коштів закладів освіти і науки.

Тому матеріальна допомога на оздоровлення має надаватися працівникам дошкільних навчальних закладів, у тому числі вихователеві, музичному керівникові, в розмірі ставки заробітної плати з урахуванням її підвищення за педагогічне звання «Вихователь-методист» на 10 відсотків, якщо більший її розмір не обумовлено положеннями колективного договору навчального закладу.

Стосовно залежності розміру допомоги від обсягу виконуваної роботи Міністерство освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України в листі від 11.06.2001 р. № 1-9/223, № 02-8/267 роз’яснили, що допомога на оздоровлення при наданні щорічної відпустки виплачується працівникам, які обіймають посади педагогічних працівників (за основною посадою), у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) незалежно від тижневого (річного) навчального навантаження або обсягу роботи, що виконується. При цьому виплата допомоги провадиться цим працівникам тільки за місцем основної роботи при наданні чергових відпусток згідно з графіком їх надання. У випадках виплати компенсації за невикористану відпустку допомога на оздоровлення не виплачується.

Щодо медичних працівників дошкільних навчальних закладів, то відповідно до п. 2 постанови Кабінету Міністрів України «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524* з 1 січня 2012 року таким працівникам, у тому числі сестрам медичним старшим державних та комунальних дошкільних навчальних закладів, виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки. Залежності розміру допомоги від обсягу виконуваної роботи зазначеною постановою не встановлено. Тому допомога має виплачуватись у розмірі посадового окладу, який формується з урахуванням підвищення на 10 відсотків, передбаченого п.п. 2.2.10 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров'я України від 05.10.2005 р. № 308/519.

Щодо колективно-договірного регулювання трудових відносин, то відповідно до ст. 1 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII колективні договори укладаються з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів трудящих, власників та уповноважених ними органів на основі чинного законодавства та прийнятих сторонами зобов'язань. Статтею 5 цього Закону заборонено включати до трудових договорів умови, що погіршують становище працівників порівняно з чинним законодавством, колективними договорами та угодами.

 

* Див. «ОП», 2011, № 11, с. 4. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі