Теми статей
Обрати теми

Право на зайняття посади профессора вищого навчального закладу та оплата праці у випадку відсутності відповідного вченого звання

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Право на зайняття посади професора вищого навчального закладу та оплата праці у випадку відсутності відповідного вченого звання

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Доцента однієї з кафедр вищого навчального закладу ІV рівня акредитації обрано на посаду професора цієї ж кафедри. У травні 2012 року минуло два роки з дня обрання на таку посаду, але вчене звання «професор» працівнику не було присвоєно.

Чи потрібно у такому випадку переводити науково-педагогічного працівника знову на посаду доцента? Чи необхідна згода працівника на зменшення посадового окладу?

(м. Харків)

 

Згідно з додатком 2 до наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) науково-педагогічним працівникам, які обрані чи призначені на посади професорів або доцентів, не маючи відповідного вченого звання, один раз строком до двох років від часу першого обрання чи призначення встановлюються тарифні розряди відповідно для професора — 20-й, для доцента — 19-й.

Тобто у зазначеному нормативному акті йдеться про порядок установлення посадових окладів особам, які не мають відповідного вченого звання, але обрані чи призначені на посади професора або доцента.

Саме на термін до двох років обумовлюється встановлення їм розмірів посадових окладів, зокрема обраному чи призначеному працівникові на посаду професора, — на рівні 20-го тарифного розряду, а доцента19-го тарифного розряду.

Відповідно до п. 6.2 Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 02.04.93 р. № 90 , якщо після закінчення двох років перебування на посаді професора чи доцента вчене звання не присвоєно, цим особам установлюється оклад асистента (викладача) з урахуванням наявності наукового ступеня, а при переході на ці посади з посад доцента, старшого викладача — оклад доцента, старшого викладача.

Зазначена Інструкція на сьогодні є чинною і з 1 вересня 2005 року застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом № 557.

Прийняття на роботу науково-педагогічних працівників здійснюється відповідно до вимог Положення про обрання та прийняття на роботу науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів третього і четвертого рівнів акредитації, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 24.12.2002 р. № 744 , яким не встановлено терміну, на який можуть обиратися чи прийматися на роботу науково-педагогічні працівники. Такого обмеження не встановлено також і Законом України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III.

Отже, виходячи із запитання дописувача, після закінчення зазначених двох років працівник, якому не присвоєно вчене звання «професор», продовжує обіймати посаду професора, а посадовий оклад йому встановлюється на рівні 19-го тарифного розряду, передбаченого за посадою доцента, з якої він обирався на посаду професора.

При цьому згода науково-педагогічного працівника на таке зниження посадового окладу не потрібна, оскільки обираючись на посаду професора без однойменного звання, працівник повідомлений або повинен бути повідомлений саме про такі умови праці. Термін у два роки надається науково-педагогічним працівникам у таких випадках з тим, щоб вони виконали всі передбачені законодавством вимоги, необхідні для присвоєння відповідного вченого звання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі