Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати відпускних

Редакція ОП
Лист від 05.01.2012 р. № 7/13/133-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щодо виплати відпускних

Лист від 05.01.2012 р. № 7/13/133-12

(витяг)

 

<…>

Згідно з частиною третьою статті 115 КЗпП України та частиною першою статті 21 Закону України «Про відпустки» заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

Відповідно до параграфа 2 статті 7 Конвенції № 132 «Про оплачувані відпустки (переглянута в 1970 ро-ці)», ратифікованої Законом України від 29.05.2001 р. № 2481-III, суми, що належать до виплати за час відпустки (частину), виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця.

Отже, враховуючи положення зазначеної статті Конвенції та те, що конкретний період надання щорічної відпустки або її частини узгоджується між працівником і роботодавцем, у разі необхідності отримання щорічної відпустки (або її частини) у стислі терміни (у зв’язку із сімейними обставинами, станом здоров’я тощо) в заяві працівник може висловити своє бажання про отримання заробітної плати за неї в терміни, визначені між працівником та роботодавцем.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

За погодженням працівника з роботодавцем відпускні може бути виплачено в інший строк, ніж за три дні до початку відпустки

 

Доволі часто трапляються випадки, коли працівник за погодженням з роботодавцем у щорічну відпустку йде раптово, у зв’язку з різними непередбаченими обставинами. Тому виникає закономірне запитання: чи буде порушенням виплатити відпускні в інший строк, ніж зазначений у ст. 21 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Так, згідно з цією статтею Закону про відпустки заробітна плата працівника за період відпустки виплачується йому не пізніше ніж за три дні до її початку.

Мінсоцполітики в листі, що коментується, посилаючись на Конвенцію № 132 «Про оплачувані відпустки» (переглянуту у 1970 році), ратифіковану Законом України від 29.05.2001 р. № 2481-III, відзначає, що суми, які підлягають виплаті за період відпустки, виплачуються працівнику до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді між цим працівником та роботодавцем.

Інакше кажучи, у разі якщо в заяві про надання відпустки працівник виявить бажання отримати зарплату в інший строк, ніж не пізніше трьох днів до початку відпустки, і такий строк буде погоджено між ним та роботодавцем, то виплата відпускних у цей строк не класифікуватиметься як порушення трудового законодавства.

 

Тетяна РУДА, головний редактор

(e-mail: t.rudaya@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі