Теми статей
Обрати теми

Неправильно зазначено ознаку доходу в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ: відповідальність податкового агента

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Неправильно зазначено ознаку доходу в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ: відповідальність податкового агента

 

Оксана ДУБОВИК, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

При заповненні графи 5 Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ за 1 квартал 2012 року податковим агентом помилково було зазначено ознаку доходу «101» замість ознаки доходу «102», призначеної для відображення винагороди за виконані роботи за договором цивільно-правового характеру. Яку відповідальність передбачено за таку помилку?

(м. Суми)

 

Перш за все визначимо, які вимоги до податкового агента висуває Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК) при самостійному виявленні помилок, зокрема такої незначної, як неправильне зазначення ознаки доходу в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ.

Так, згідно з п. 50.1 ПК у разі якщо в майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПК) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться в раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою уточнюючого розрахунку, що діє на момент подання. Не допускається подання уточнюючих розрахунків при проведенні документальних планових та позапланових виїзних перевірок за будь-який звітний (податковий) період з відповідного податку та збору, що перевіряється контролюючим органом.

Таким чином, відповідно до цього положення ПК податковий агент при виявленні помилки зобов’язаний виправитися в будь-якому разі.

Водночас згідно з п. 120.2 ПК установлено відповідальність за недотримання умов самостійного внесення змін до податкової звітності, але виключно за заниження податкового зобов’язання (недоплати). Таким чином, є вимога при самостійному виявленні помилок у раніше поданих деклараціях надсилати уточнюючий розрахунок, але немає відповідальності за п. 120.2 ПК за невиправлення неточностей, допущених при заповненні гр. 5 Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ, оскільки така помилка не пов’язана із заниженням податкового зобов’язання (недоплати).

Для того щоб остаточно визначитися з питанням про необхідність виправлення такої помилки, як неправильне зазначення ознаки доходу в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ, з’ясуємо, яка відповідальність за неї загрожує в разі, якщо податковий агент виправиться самостійно, і в разі, якщо таку помилку виявлять перевіряючі з податкової служби.

Згідно зі ст. 1634 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х за неутримання або неперерахування до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб при виплаті фізичній особі доходів, перерахування податку на доходи фізичних осіб за рахунок коштів підприємств, установ та організацій (крім випадків, коли таке перерахування дозволено законодавством), неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям за встановленою формою відомостей про доходи громадян передбачено застосування адміністративного штрафу в розмірі від двох до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Зазначені дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від трьох до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як бачимо, у разі якщо в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ допущено таку помилку, як неточність при зазначенні ознаки доходу у гр. 5, то адміністративної відповідальності не передбачено.

Що стосується положень ПК, то відповідно до п. 119.2 неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 грн. За ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, накладається штраф у розмірі 1020 грн.

Таким чином, виходить, що за подання Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ з помилково зазначеною ознакою доходу застосовується штраф у розмірі 510 грн. Відсутність же в ПК норми, що звільняє від накладення штрафу в разі самовиправлення податковим агентом недостовірних відомостей або помилок у раніше поданій податковій декларації дає податківцям підставу, незважаючи на незначність порушення, більше того, на самостійність виявлення неточностей у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ та їх самовиправлення, на практиці застосовувати штрафи за п. 119.2 ПК.

До речі, позицію щодо застосування штрафу за п. 119.2 ПК чітко висловлено в Єдиній базі податкових знань: «Ураховуючи, що помилка, виявлена платником податків, не впливає на показники, зазначені у графах 3, 3а, 4 і 4а податкового розрахунку за ф. № 1ДФ, зокрема, уносяться зміни до ідентифікаційного номера найманого працівника або змінюється ознака доходу, або в реквізити підприємства, то до податкового агента застосовується відповідальність у вигляді штрафу в розмірах, передбачених п. 119.2 ст. 119 ПКУ».

Із цією позицією, на наш погляд, можна не погодитися.

Якщо помилки в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ уже виправлено, то звітність має вважатися поданою в повному обсязі та з достовірними відомостями, а отже, виявити перелічені в п. 119.2 ПК порушення податковий орган уже не може.

Те, що згідно з п. 120.2 ПК при самостійному донарахуванні суми податкових зобов’язань штрафи, передбачені гл. 11 ПК, не застосовуються, лише підтверджує сенс самовиправлення платником податків даних податкової звітності.

Проте залишається відкритим питання застосування штрафу за п. 119.2 ПК за неточності, допущені при заповненні Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ.

У результаті на практиці складається така ситуація. Або податковий агент самовиправляється, і при цьому, найімовірніше, при перевірці фахівці податкової служби застосують штраф у розмірі 510 грн. Разом з цим доводити незастосування штрафу доведеться в судовому порядку. У разі невиправлення податковим агентом у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ ознаки доходу існує ймовірність того, що протягом 1095 днів перевірку не буде здійснено і, відповідно, штраф після закінчення цього періоду не буде застосовано.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі