Теми статей
Обрати теми

Тривалість відпустки завідувача бібліотеки навчально-реабілітаційного центру, який має педагогічне навантаження

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Тривалість відпустки завідувача бібліотеки навчально-реабілітаційного центру, який має педагогічне навантаження

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Працюю на посаді завідувача бібліотеки навчально-реабілітаційного центру для розумово відсталих дітей та дітей-сиріт, маю І категорію. Також у цьому навчальному закладі маю педагогічне навантаження 8 годин (викладаю історію України) та класне керівництво.

Тривалість моєї щорічної відпустки становить 31 календарний день (24 дні — основна, 7 днів — відпустка за ненормований робочий день).

Чи маю я право на відпустку за педагогічне навантаження та класне керівництво?

(м. Дніпропетровськ)

 

Статтею 9 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV встановлено, що навчально-реабілітаційні центри належать до загальноосвітніх навчальних закладів.

Відповідно до п.п. 5.2.6 Положення про бібліотеку загальноосвітнього навчального закладу, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 14.05.99 р. № 139, бібліотечні працівники загальноосвітніх навчальних закладів мають право на щорічну відпустку тривалістю 24 календарних дні за відпрацьований рік та додаткову відпустку до 7 календарних днів за колективним договором.

Водночас п. 2 постанови Верховної Ради України «Про порядок введення в дію Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 505 встановлено, що за працівниками, які користувалися відпусткою більшої загальної тривалості, ніж визначена відповідно до законів та інших нормативно-правових актів України, на весь час їх роботи на даному підприємстві, в установі, організації на посадах, професіях, роботах, що давало їм право на цю відпустку, та за наявності умов, за якими вона надавалася, зберігаються відпустки раніше встановленої загальної тривалості.

Згідно з діючою до прийняття Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) постановою Ради Міністрів СРСР від 21.04.49 р. № 1577 «Об отпусках работникам научно-исследовательских, учебных и культурно-просветительных учреждений» бібліотекарям навчальних закладів усіх типів відпустка надавалася тривалістю 24 робочі дні.

Тому тим бібліотекарям навчальних закладів, які були прийняті на роботу до введення в дію Закону про відпустки, тобто до 1 січня 1997 року, тривалість щорічної основної відпустки складає 28 календарних днів, оскільки з прийняттям Закону про відпустки всі види передбачуваних законом відпусток надаються у календарних днях. Тривалість відпустки в робочих днях перераховується у календарні дні, в даному випадку таким чином:

24 (робочих дні) x 7 (календарних днів) : 6 (робочих днів) = 28 (календарних днів).

Крім цього, на підставі норм ст. 8 З акону про відпустки та Орієнтовного переліку посад працівників з ненормованим робочим днем, яким може надаватись додаткова відпустка, що є додатком 1 до Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки, бібліотекарям загальноосвітніх навчальних закладів може надаватися відпустка за особливий характер праці, зокрема за ненормований робочий день. Її тривалість не повинна перевищувати 7 календарних днів. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Таким чином, тривалість щорічної відпустки (основної та додаткової) для тих бібліотекарів загальноосвітніх навчальних закладів, які були прийняті на роботу до 1 січня 1997 року, не може перевищувати 35 календарних днів (28 — основна та 7 — додаткова), а для всіх інших — не більше 31 календарного дня (24 — основна та 7 — додаткова).

Згідно зі ст. 2 Закону про відпустки право на відпустки громадян України, які перебувають у трудових відносинах з установами, організаціями, забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості зі збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати.

Відповідно до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346 , тривалість щорічної основної відпустки вчителів загальноосвітніх навчальних закладів становить 56 календарних днів.

Тому за викладацьку роботу, тобто роботу, виконану завідувачем бібліотеки за посадою вчителя, відпустка надається тривалістю 56 календарних днів зі збереженням заробітної плати, встановленої за цією посадою.

Зважаючи, що тривалість відпустки за посадою завідувача бібліотеки коротша від її тривалості за посадою вчителя на 25 календарних днів (чи 21 календарний день — залежно від часу прийняття на роботу), то під час роботи завідувача бібліотеки після закінчення щорічної основної та додаткової відпусток тривалістю 31 календарний день (чи 35 календарних днів), впродовж цього періоду (25 днів чи 21 день) вважається, що працівник за посадою вчителя перебуває у щорічній основній відпустці.

До середньої заробітної плати для оплати часу відпустки за викладацьку роботу за посадою вчителя включається, зокрема, оплата за класне керівництво.

Законодавство також передбачає можливість отримати компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки. Зокрема, ст. 24 Закону про відпустки передбачено, що за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Тож у цьому випадку завідувач бібліотеки, отримавши компенсацію за невикористані 25 днів (чи 21 день) щорічної відпустки за посадою вчителя, приступивши до роботи після закінчення відпустки за основною посадою, може виконувати іншу організаційно-педагогічну роботу в установленому обсязі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі