Теми статей
Обрати теми

Тривалість відпустки завідувача методичного кабінету відділу освіти

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Тривалість відпустки завідувача методичного кабінету відділу освіти

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

На відпустку якої тривалості має право завідувач методичного кабінету районного відділу освіти? На підставі яких нормативних документів надається йому відпустка?

(м. Кривий Ріг)

 

Статтею 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки), якою встановлено види відпусток, до щорічних, зокрема, віднесено:

— основну відпустку (ст. 6 цього Закону);

— додаткову відпустку за особливий характер праці (ст. 8 цього Закону).

Тривалість щорічної основної відпустки педагогічних працівників, у тому числі завідувачів методичних кабінетів, визначена Порядком надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженим постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346 (далі — Порядок). У розд. V «Навчально-методичні (методичні) кабінети (центри)» додатка до Порядку, передбачено щорічну основну відпустку директора, завідувача, начальника методичного кабінету тривалістю 42 календарних дні.

Тому щорічна основна відпустка завідувачу методичного кабінету надається тривалістю 42 календарних дні.

Крім того, ч. 2 ст. 8 Закону про відпустки встановлено: щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається працівникам з ненормованим робочим днем тривалістю до 7 календарних днів згідно зі списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

У додатку 1 до Галузевої Угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки (далі — Угода) наведено Орієнтовний перелік посад працівників з ненормованим робочим днем системи Міністерства освіти і науки України, яким може надаватись додаткова відпустка. До цього Орієнтовного переліку включено посади керівників установ і організацій, їх заступників та помічників.

Підпунктом 5.3.10 Угоди рекомендовано забезпечити надання додаткових відпусток працівникам із ненормованим робочим днем тривалістю до 7 календарних днів згідно зі списками посад, робіт та професій, визначених колективними договорами на підставі Орієнтовного переліку посад працівників з ненормованим робочим днем.

Пунктом 3 Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 10.10.97 р. № 7 , передбачено, що конкретна тривалість такої додаткової відпустки встановлюється колективним договором за кожним видом робіт, професій та посад чи трудовим договором, як компенсація за виконаний обсяг робіт, ступінь напруженості, складність і самостійність у роботі, необхідність періодичного виконання службових завдань понад встановлену тривалість робочого часу.

Згідно з п. 8 зазначених Рекомендацій додаткова відпустка за ненормований робочий день надається пропорційно часу, відпрацьованому на роботі, посаді, що дають право на цю відпустку.

Відповідно до п. 1.4 Угоди її положення діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

Згідно з п. 1.1 Положення про районний (міський) методичний кабінет (центр), затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 08.12.2008 р. № 1119, районний (міський) методичний кабінет (центр) є науково-методичною установою.

Тому завідувачу методичного кабінету може надаватися також додаткова відпустка за особливий характер праці у зв’язку з роботою в умовах ненормованого робочого дня тривалістю до 7 календарних днів, на умовах колективного договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі