Теми статей
Обрати теми

Щодо створення робочих груп комісії з соцстраху

Редакція ОП
Лист від 18.05.2012 р. № 01-16-1283

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ

Щодо створення робочих груп комісії з соцстраху

Лист від 18.05.2012 р. № 01-16-1283

 

У зв’язку із численними запитами страхувальників та представників профспілкових організацій щодо внесення змін до абзацу 2 підпункту 1.4.1 пункту 1.4 Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затвердженого постановою правління Фонду від 23.06.2008 р. № 25 (далі — Положення), постановою правління Фонду від 16.11.2011 р. № 54 Виконавча дирекція Фонду повідомляє наступне.

Відповідно до абзацу 2 підпункту 1.4.1 пункту 1.4 Положення на підприємствах, в установах, організаціях, де нарахування і виплата заробітної плати, а також виплата матеріального забезпечення із соціального страхування та надання соціальних послуг здійснюються централізовано, створюється центральна комісія із соціального страхування підприємства, установи, організації (далі — центральна комісія із соцстраху).

Пунктом 1.5 Положення визначено, що за рішенням комісії із соціального страхування підприємства з числа її членів можуть створюватися робочі групи (призначатися представник, представники) для виконання практичної роботи по призначенню матеріального забезпечення, здійсненню заходів щодо зниження рівня захворюваності на підприємстві, проведенню оздоровчих заходів та інших напрямах страхової діяльності.

Отже, враховуючи викладене, а також з метою уникнення ускладнень у роботі центральних комісій із соцстраху, вважаємо, що у бюджетній сфері, де значна кількість закладів, установ, організацій на міському та районному рівнях, на підприємствах, в установах, організаціях з великою штатною чисельністю працівників та наявністю численних розрізнених структурних підрозділів, які обслуговуються централізованими бухгалтеріями, за рішенням центральної комісії із соцстраху в окремих закладах, установах, організаціях або структурних підрозділах можуть створюватись робочі групи (представники) центральної комісії із соцстраху для виконання роботи щодо призначення матеріального забезпечення згідно з вимогами, встановленими Положенням.

 

Директор О. Бондар

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Центральна комісія із соцстраху має право створювати робочі групи

 

Лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що коментується, зацікавить у першу чергу:

— установи та організації бюджетної сфери, де значна кількість закладів, установ, організацій на міському та районному рівнях;

— підприємства, установи, організації з великою чисельністю працівників та наявністю численних розрізнених структурних підрозділів, що обслуговуються централізованими бухгалтеріями.

Справа в тому, що відповідно до абзацу другого п.п. 1.4.1 Положення про комісію (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.2008 р. № 25 (див. «ОП», 2012, № 4, с. 3), на підприємствах, в установах, організаціях, на яких нарахування та виплата заробітної плати, а також виплата матеріального забезпечення за соціальним страхуванням та надання соціальних послуг здійснюються централізовано, створюється лише центральна комісія із соціального страхування підприємства, установи, організації.

Водночас, як показує практика, у зазначених вище установах, організаціях, підприємствах виникає необхідність у проведенні певної роботи в їх структурних підрозділах для прийняття центральною комісією із соціального страхування рішення про призначення відповідного матеріального забезпечення.

Як зазначають у листі, що коментується, фахівці Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, для цієї мети такі установи, організації, підприємства мають право створювати робочі групи в окремих структурних підрозділах.

 

Тетяна РУДА, головний редактор

(e-mail: t.rudaya@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі