Теми статей
Обрати теми

Закінчення строку дії контракту з керівником комунального підприємства

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Закінчення строку дії контракту з керівником комунального підприємства

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Я працюю керівником комунального підприємства за контрактом, строк дії якого скоро закінчиться, а міська адміністрація його продовжувати не планує. Згідно з яким пунктом ст. 36 КЗпП мене повинні звільнити: за п. 2 (закінчення строку) або п. 8 (підстави, передбачені контрактом) та який запис буде у трудовій книжці?

З 1 квітня 2012 року мінімальний розмір заробітної плати збільшився, у зв’язку з цим всім працівникам нашого комунального підприємства теж збільшили посадові оклади. Хто повинен мені, як керівнику, збільшити розмір посадового окладу?

(м. Харків)

 

Трудові відносини з керівником комунального підприємства випливають, насамперед, з трудового договору і регулюються трудовим законодавством України. Нагадаємо, згідно зі ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) контракт є особливою формою трудового договору, в якому угодою сторін можуть установлюватися строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення й організації праці працівника, а також умови розірвання договору, у тому числі дострокового.

До повноважень міського (селищного, сільського) голови належать призначення на посади та звільнення з посад керівників підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності (п. 10 ч. 3 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР).

Відповідно до Положення про порядок укладання контракту з керівником підприємства, що є у державній власності, затвердженого постановою КМУ від 19.03.93 р. № 203, та Положення про порядок укладання контрактів при прийнятті (найманні) на роботу працівників, затвердженого постановою КМУ від 19.03.94 р. № 170, при найманні на роботу керівника підприємства з ним укладають контракт, який є підставою видати наказ (розпорядження) про призначення керівника на посаду.

Цими постановами передбачено, що у разі розірвання контракту на підставах, установлених у контракті, звільнення провадиться згідно з п. 8 ст. 36 КЗпП, про що робиться відповідний запис у трудовій книжці керівника підприємства.

Запис у трудовій книжці провадиться відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

Отже, п. 2.26 цієї Інструкції встановлено, що днем звільнення вважатиметься останній день роботи. У трудовій книжці повинен бути зроблений запис: у графі 1 розділу «Відомості про роботу» ставиться порядковий номер запису, у графі 2 — дата звільнення (наприклад «05.06.2012»), у графі 3 — причина звільнення, наприклад: «Звільнений із займаної посади у зв’язку із закінченням строку дії контракту, п. 8 ст. 36 КЗпП». У графі 4 вказують документ, на підставі якого внесено запис, його дату і номер. У вашому випадку документів може бути два: наказ (розпорядження) керівника органу місцевого самоврядування про звільнення з посади та наказ по підприємству.

Установлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, належить до державного регулювання (ст. 8 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР) та встановлюються в контракті з дотриманням норм постанови КМУ «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об’єднань державних підприємств» від 19.05.99 р. № 859.

У зв’язку з тим, що контракти з керівниками підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, укладають керівники центральних, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, то вони ж і вирішують питання перегляду розміру посадового окладу керівника підприємства.

З метою дотримання міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень , при підвищенні тарифних ставок (окладів) працівникам підприємства треба також переглядати посадовий оклад керівника.

На практиці, під час подання штатного розпису на затвердження до вищої за рівнем організації, у зв’язку із збільшенням розмірів окладів, необхідно подати пропозиції щодо внесення змін до контракту керівника.

Ураховуючи викладене, вас повинні звільнити за п. 8 ст. 36 КЗпП , з записом у трудовій книжці: «Звільнений із займаної посади у зв’язку із закінченням строку дії контракту, п. 8 ст. 36 КЗпП». Підставою для збільшення посадового окладу є внесення змін до контракту*.

* Детальніше про особливості умов та розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній та комунальній власності, див. у листі Мінсоцполітики від 21.04.2011 р. № 4194/0/14-11/13 та коментарі редакції до нього // «ОП», 2012, № 6, с. 9. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі