Теми статей
Обрати теми

Працівник захворів у щорічній відпустці: правила її продовження

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Працівник захворів у щорічній відпустці: правила її продовження

 

Тетяна ОНИЩЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівнику підприємства надано щорічну відпустку з 3 травня 2012 року на 24 календарні дні. З 7 по 11 травня 2012 року він хворів, про що свідчить наданий листок непрацездатності.

Коли в цьому випадку працівник має стати до роботи, якщо він хоче скористатися правом на продовження щорічної відпустки на період хвороби?

(м. Харків)

 

Перш за все визначимо, який період щорічної відпустки було первісно надано працівнику. Справа в тому, що згідно зі ст. 5 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) святкові та неробочі дні (ст. 72 КЗпП) при визначенні тривалості щорічних і додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, не враховуються.

Таким чином, у цій ситуації тривалість щорічної відпустки така: з 03.05.2012 р. по 27.05.2012 р. включно (на один святковий день (9 травня) щорічна відпустка продовжується, але цей день не оплачується).

Відповідно до ст. 11 Закону № 504 щорічну відпустку має бути перенесено на інший період або продовжено в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку.

У разі продовження відпустки дні хвороби не враховуються як дні відпустки, відповідно відпустка продовжується на кількість календарних днів хвороби.

При продовженні відпустки у зв’язку з перебуванням на лікарняному невикористана частина щорічної відпустки після хвороби не використовується працівником самостійно, її має бути надано. Ця частина відпустки надається шляхом видання роботодавцем наказу на підставі листка тимчасової непрацездатності працівника та його заяви.

У ситуації, що склалася, працівник хворів з 7 по 11 травня 2012 року включно. На період хвороби припадає святковий день (9 травня), на який уже було продовжено відпустку. Тому працівник має право продовжити щорічну відпустку на 4 календарні дні, на які припадає хвороба. Святковий день, що припав на період хвороби, у цьому випадку враховуватися не повинен.

Таким чином, у разі продовження працівнику періоду відпустки він пробуде в ній по 31 травня 2012 року включно. 1 червня 2012 року такий працівник має стати до роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі