Теми статей
Обрати теми

Продовження відпустки в разі хвороби працівника: розрахунок відпускних

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Продовження відпустки в разі хвороби працівника: розрахунок відпускних

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Міністерства соціальної політики України

 

Працівник, перебуваючи у щорічній основній відпустці, захворів, на підтвердження чого надав листок непрацездатності. Відповідно до Закону про відпустки він хоче продовжити відпустку на період хвороби. Чи перераховується середня зарплата для визначення суми відпускних у цьому випадку?

(м. Харків)

 

Згідно зі ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) щорічну відпустку має бути перенесено на інший період або продовжено в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої в установленому порядку. Це правило поширюється також на додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, що надаються на підставі ст. 19 Закону про відпустки.

У разі продовження відпустки у зв’язку з перебуванням працівника на лікарняному невикористана частина щорічної відпустки після хвороби надається йому на підставі наказу керівника підприємства. Такий наказ видається на підставі листка непрацездатності працівника та його заяви.

Розрахунок середньої заробітної плати для визначення суми відпускних здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Згідно з п. 2 Порядку № 100 обчислення середньої заробітної плати для оплати періоду перебування працівника у відпустці здійснюється виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Таким чином, у разі хвороби працівника у щорічній відпустці (додатковій відпустці на дітей) у ситуації, коли відпустка продовжується, можливі дві ситуації.

1. Відпустка продовжується на кількість календарних днів хвороби, і якщо день початку продовженої відпустки збігається з місяцем її первісного надання, то відпускні, виплачені до початку відпустки, не перераховуються. Працівнику необхідно донарахувати суму лікарняних за період тимчасової непрацездатності.

2. Відпустка продовжується на кількість календарних днів хвороби таким чином, що день початку продовженої відпустки припадає на наступний місяць після місяця первісного її надання. У цьому випадку для оплати періоду продовженої відпустки необхідно розрахувати нову середню зарплату згідно з Порядком № 100.

Розглянемо умовні числові приклади.

Приклад 1. Працівнику надано щорічну основну відпустку з 3 травня 2012 року на 24 календарні дні, тобто по 27 травня включно (9 травня — святковий день, на який відпустка продовжується, але він не оплачується). Працівник хворів з 17 по 24 травня 2012 року включно, про що свідчить виданий йому листок непрацездатності. Відпустка продовжується на 8 календарних днів.

У цій ситуації продовжена відпустка надається працівнику на підставі наказу керівника підприємства на 8 календарних днів — з 28 травня по 5 червня 2012 року включно (3 червня — Трійця, святковий день, на який продовжується щорічна відпустка, але він не оплачується).

Оскільки початок продовженої відпустки припадає на той самий місяць, що й початок первісно наданої щорічної основної відпустки (на травень), то середня зарплата для розрахунку суми відпускних не перераховується (розрахунковий період для нарахування всіх відпускних: травень 2011 року — квітень 2012 року). Працівнику на підставі листка непрацездатності нараховується сума лікарняних за період його хвороби.

Приклад 2. Працівнику підприємства надано щорічну основну відпустку з 7 по 31 травня 2012 року включно на 24 календарні дні (9 травня — святковий день, на який відпустка продовжується, але він не оплачується). Працівник хворів з 17 по 24 травня 2012 року включно, про що свідчить виданий йому листок непрацездатності. Відпустка продовжується на 8 календарних днів.

У цій ситуації продовжена відпустка надається працівнику на підставі наказу керівника підприємства на 8 календарних днів — з 1 по 9 червня 2012 року включно (3 червня — Трійця, святковий день, на який продовжується щорічна відпустка, але він не оплачується).

Оскільки початок продовженої відпустки припадає на наступний місяць після місяця початку надання первісної щорічної основної відпустки, тобто фактично її перенесено на інший період, то середню зарплату за період продовженої відпустки (з 1 по 9 червня 2012 року включно) необхідно перерахувати виходячи з нового розрахункового періоду (червень 2011 року — травень 2012 року).

У результаті стосовно цього працівника необхідно:

— утримати суму відпускних, що припадає на дні перебування працівника на лікарняному;

— нарахувати суму лікарняних;

— нарахувати суму відпускних за календарні дні продовженої відпустки виходячи з нової середньої зарплати, розрахованої згідно з Порядком № 100 (розрахунковий період: червень 2011 року — травень 2012 року).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі