Теми статей
Обрати теми

Урахування святкових та неробочих днів при визначенні тривалості відпустки без збереження заробітної плати

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Урахування святкових та неробочих днів при визначенні тривалості відпустки без збереження заробітної плати

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці
Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівник написав заяву про надання йому відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами з 25.06.2012 р. (понеділок) терміном на 15 календарних днів. Чи вилучається святковий день 28 червня 2012 року (День Конституції України) при визначенні тривалості цієї відпустки? З якого числа працівник повинен вийти на роботу?

Чи включаються дні відпустки за власний рахунок до розрахункового періоду для нарахування відпускних при наданні щорічної основної відпустки?

(м. Харків)

 

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) відпустка без збереження заробітної плати (за сімейними обставинами та з інших причин) може надаватися на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік. На час надання цієї відпустки за працівником зберігається його місце роботи (посада), а час перебування у цій відпустці зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку (ст. 9 Закону № 504).

Святкові та неробочі дн і (ст. 73 КЗпП) не враховуються тільки при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, згідно зі ст. 19 Закону № 504 (ст. 5 Закону № 504).

Отже, при визначенні тривалості відпустки без збереження заробітної плати норми ст. 5 Закону № 504 не застосовуються, а значить, тривалість такої відпустки не збільшується на кількість святкових та неробочих днів, якщо такі дні припали на період такої відпустки.

У випадку якщо відпустка без збереження заробітної плати тривалістю 15 календарних днів надається з 25.06.2012 р., то останній день цієї відпустки буде 09.07.2012 р., а значить, вийти на роботу працівник повинен 10.07.2012 р.

Середня заробітна плата для оплати часу щорічної відпустки провадиться відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), яка розраховується шляхом діленням сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду, за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством (ст. 73 КЗпП). Одержаний результат перемножують на число календарних днів відпустки (п. 7 Порядку № 100).

При цьому слід ураховувати положення абзацу шостого п. 2 Порядку № 100 про те, що час, упродовж якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, вилучається з розрахункового періоду.

Таким чином, час, упродовж якого працівники перебували у відпустці без збереження заробітної плати в обов’язковому порядку відповідно до ст. 25 Закону № 504 та за згодою сторін відповідно до ст. 26 цього Закону вилучається із розрахункового періоду*.

* Детальніше про розрахунок відпускних див. «ОП», 2012, № 7, с. 17. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі