Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати листка непрацездатності

Редакція ОП
Лист від 19.01.2012 р. № 26/18/99-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щодо оплати листка непрацездатності

Лист від 19.01.2012 р. № 26/18/99-12

 

Департамент соціального страхування та партнерства Міністерства соціальної політики розглянув лист <…> та повідомляє.

Відповідно до статті 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Порядком оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2001 р. № 439, встановлено, що оплата днів тимчасової непрацездатності застрахованій особі провадиться за основним місцем роботи у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати за робочі дні (години) згідно з графіком роботи, що припадають на дні тимчасової непрацездатності.

Отже, у випадку коли на перші п'ять днів тимчасової непрацездатності припадає один робочий день за графіком роботи працівника, як зазначено у листі <...>, за рахунок коштів роботодавця здійснюється оплата працівнику одного дня тимчасової непрацездатності.

 

Заступник директора Департаменту

соціального страхування та партнерства —

начальник відділу М. Зацерковний

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

ДЕРЖСЛУЖБОВЕЦЬ ЗАХВОРІВ У ДЕНЬ ЗВІЛЬНЕННЯ: ОПЛАТА ЛИСТКА НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ

 

Для того щоб прокоментувати лист Мінсоцполітики, наведемо питання, яке було задано редакцією.

Річ у тім, що наші читачі неодноразово ставили питання відносно оплати лікарняного листка держслужбовця, який у період непрацездатності був звільнений у зв’язку з досягненням ним пенсійного віку.

Так, наприклад, у працівника бюджетної установи 5 вересня 2011 року минув термін перебування на держслужбі (йому виповнилося 60 років). При цьому він хворів з 5 по 13 вересня 2011 року. Який буде порядок оплати листка непрацездатності такому працівнику? Запитання пов’язане з наступним.

Граничний вік перебування на державній службі для чоловіків до 1 жовтня 2011 року становив 60 років. Державна служба припиняється, зокрема, в разі досягнення державним службовцем пенсійного віку. Тому звільнення працівника мало бути проведено в день досягнення ним граничного віку перебування на державній службі, тобто 5 вересня 2011 року.

Згідно з ч. 2 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240) допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі — МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Тобто допомога по тимчасовій непрацездатності повинна виплачуватися Фондом починаючи з шостого дня непрацездатності. Таким чином, 12, 13 вересня 2011 року оплачуються за рахунок коштів Фонду.

Оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (ч. 2 ст. 35 Закону № 2240).

Згідно з п. 2 Порядку оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439 (далі — Порядок № 439), оплата днів тимчасової непрацездатності застрахованій особі провадиться за основним місцем роботи у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати за робочі дні (години) згідно з графіком роботи, що припадають на дні тимчасової непрацездатності.

Запитання полягає у тому, як оплачувати перші п’ять днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця. У Порядку № 439, на жаль, не вказано, що оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності виплачується незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності.

Фахівці Мінсоцполітики у листі, що коментується, відповіли таким чином. Оскільки на перші п’ять днів тимчасової непрацездатності припадає один робочий день за графіком роботи працівника, то за рахунок роботодавця здійснюється оплата працівнику одного дня тимчасової непрацездатності — 5 вересня 2011 року. Що стосується інших днів хвороби, які припадають на перші п’ять днів тимчасової непрацездатності, а саме 6, 7, 8, 9 вересня 2011 року, то вони взагалі не оплачуються.

Отже, Мінсоцполітики до вирішення питання підійшло дуже формально, але не зовсім логічно. У результаті чого у цьому випадку виходить два рідні підходи до оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та інших днів непрацездатності, які оплачуються за рахунок Фонду.

Але, на наш погляд, підхід для розрахунку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та допомоги по тимчасовій непрацездатності повинен бути однаковим. Авжеж страховий випадок — один і той самий, тільки джерело коштів різне — кошти роботодавця та кошти Фонду.

Дуже сподіваємося, що думка Мінсоцполітики зміниться на більш логічну.

 

Тетяна РУДА,

головний редактор

(e-mail: t.rydaya@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі