Теми статей
Обрати теми

Щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати відпусток

Редакція ОП
Лист від 09.12.2011 р. № 1105/13/81-11

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати відпусток

Лист від 09.12.2011 р. № 1105/13/81-11

 

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток і повідомляє.

Статтею 21 Закону України «Про відпустки» встановлено, що заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

Незалежно від тривалості наданої відпустки (24, 48 тощо календарних днів) її оплата провадиться у зазначеному порядку, тобто за три дні до початку відпустки.

При цьому слід ураховувати, що за час відпустки за працівником має зберігатися як місце роботи, так і середня заробітна плата, яка розраховується відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).

Пунктом 2 Порядку визначено, що обчислення середньої заробітної плати у цих випадках провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Згідно з пунктом 3 Порядку до складу виплат, які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток включаються: основна заробітна плата, доплати і надбавки, премії, які мають постійний характер; індексація та виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов'язків, службового відрядження тощо), та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Відповідно до Порядку лише премії включаються в заробітну плату того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю, всі інші виплати мають враховуватись у ті місяці, за які їх здійснено.

Отже, при обчисленні середньої заробітної плати для оплати відпусток середній заробіток, який виплачувався у липні ц. р. за час щорічної відпустки, яка надавалась у серпні 2011 року, має враховуватись як виплати серпня 2011 року.

 

Директор Департаменту О. Товстенко

 

Коментар редакції

 

ВИПЛАТИ, НАРАХОВАНІ ЗА ПЕРІОД: ПРАВИЛЬНО ВКЛЮЧАЄМО ДО РОЗРАХУНКУ ВІДПУСКНИХ

 

У листі, що коментується, Мінсоцполітики розглянуло окремі питання щодо включення виплат до розрахунку відпускних .

Так, згідно з п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), розрахунок середньої зарплати для оплати відпусток провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

При обчисленні середньої зарплати враховуються (п. 3 Порядку № 100): основна зарплата; доплати і надбавки; виробничі премії та премії за економію різних видів палива, електроенергії та теплової енергії; винагорода за підсумками річної роботи і вислугу років; сума індексації та виплати за період, протягом якого за працівником зберігалася середня зарплати (за період попередньої щорічної відпустки, відрядження тощо); допомога по тимчасовій непрацездатності та інші виплати.

Премії включаються до заробітку того місяця, на який вони припадають, згідно з розрахунковою відомістю на зарплату. Премії, що виплачуються за квартал і більший проміжок часу, при обчисленні середньої зарплати за останні два календарні місяці включаються до заробітку в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді. У разі коли кількість робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, премії, винагороди та інші заохочувальні виплати при обчисленні середньої зарплати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

Із цього положення випливає такий висновок: для розрахунку середньої зарплати при визначенні суми відпускних місячні та квартальні премії включаються до розрахунку в тому місяці, на який вони припадають згідно з розрахунково-платіжною відомістю на зарплату.

Що стосується одноразової винагороди за підсумками роботи за рік і за вислугу років, то вони відповідно до Порядку № 100 уключаються до розрахунку середньої зарплати шляхом додавання до зарплати кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік. Зауважимо, що порядок уключення одноразової винагороди за підсумками роботи за рік до розрахунку відпускних було показано на числовому прикладі у статті фахівця (див. «ОП», 2012, № 3, с. 19). При цьому слід ураховувати, що в разі якщо одноразову винагороду за підсумками роботи за рік нараховано в поточному році за поточний рік, то її сума не включається до розрахунку середньої зарплати для визначення суми відпускних (лист Мінпраці від 26.01.2007 р. № 49/13/155-07).

Мінсоцполітики в листі, що коментується, звертає увагу на таке: інші виплати, що нараховуються за період, наприклад, відпускні, допомога по тимчасовій непрацездатності, допомога по вагітності та пологах тощо, для розрахунку відпускних має бути віднесено до заробітку того місяця, за який їх нараховано.

Наприклад, у 2011 році працівнику було надано відпустку на 24 календарні дні з 25.07.2011 р. по 17.08.2011 р. Усю суму відпускних було нараховано та виплачено у липні 2011 року. Припустимо, що у 2012 році працівнику буде надано відпустку у серпні 2012 року. Розрахунковим періодом для такої відпустки у 2012 році є серпень 2011 року — липень 2012 року.

У цій ситуації Мінсоцполітики нагадує, що до заробітку за серпень 2011 року для розрахунку відпускних у 2012 році має бути включено зарплату за відпрацьовані дні серпня та суму відпускних, що нарахована у липні 2011 року, але припадає на 17 календарних днів серпня 2011 року.

 

Тетяна РУДА, головний редактор

(e-mail: t.rydaya@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі