Теми статей
Обрати теми

Право на доплату за роботу у вечірній час

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Право на доплату за роботу у вечірній час

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу організації заробітної плати та вдосконалення законодавства з оплати праці Міністерства соціальної політики України

 

Колективним договором підприємства передбачено встановлення доплати за роботу у вечірній час (з 8:00 до 22:00) у розмірі 20 відсотків тарифної ставки (окладу) працівникам, які працюють при багатозмінному режимі.

Чи мають право на таку доплату сортувальники, яким установлено такий графік: 1-й день — зміна з 8:00 до 20:00, 2-й день — зміна з 20:00 до 8:00, 3-й день — вихідний?

Чи може отримувати доплату за роботу у нічний час сторож, у якого зміна припадає з 20:00 до 8:00?

(м. Харків)

 

Відповідно до ст. 58 КЗпП при змінних роботах працівники чергуються в змінах рівномірно в порядку, встановленому правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Для працівників, які працюють у змінах, адміністрація підприємства за погодженням із профспілковим комітетом підприємства встановлює графіки змінності.

Рівномірність переходу працівників у змінах означає, що перехід із однієї зміни в іншу, як правило, має відбуватися через кожен тиждень відповідно до графіка змінності.

Так, у випадку коли на підприємстві використовується п’ятиденний 4-бригадний графік змінності, після 5 днів роботи в одній зміні бригада (працівник) отримує безперервний відпочинок і переходить в іншу зміну.

На практиці, як правило, при використанні графіків змінності застосовують прямий порядок переходу працівників по змінах (при двозмінному режимі роботи з першої зміни працівник переходить у другу, а потім — у першу: I — II — I; при тризмінному режимі — з першої зміни працівник переходить у другу, а потім — у третю: I — II — III — I).

Такий режим роботи називається багатозмінним. Тобто багатозмінний режим роботи — це такий режим, коли на підприємстві, в установі, організації робота протягом доби виконується у дві і більше зміни, тривалість кожної з яких не повинна бути меншою за встановлену законодавством тривалість робочого дня.

Крім того, ст. 59 КЗпП визначено, що має бути встановлена перерва між змінами тривалістю не менше подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (уключаючи і час перерви на обід).

Отже, виходячи із вищевикладеного тільки за умови віднесення режиму роботи працівників до багатозмінного може бути встановлена доплата за роботу у вечірній час, передбачена умовами колективного договору.

У випадку, зазначеному в запитанні, роботу сортувальників і сторожа не можна віднести до багатозмінного режиму. Це робота працівників за відповідним графіком виходу на роботу. Тому і доплату за роботу у вечірній час, яка передбачена для працівників, що працюють при багатозмінному режимі, зазначеним вище працівникам не встановлюють.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі