Теми статей
Обрати теми

Розірвання трудового договору внаслідок смерті: компенсація за невикористану відпустку не обкладається ЄСВ

Редакція ОП
Відповідь на запитання

РОЗІРВАННЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ ВНАСЛІДОК СМЕРТІ: КОМПЕНСАЦІЯ ЗА НЕВИКОРИСТАНУ ВІДПУСТКУ НЕ ОБКЛАДАЄТЬСЯ ЄСВ

 

Ірина НІКУЛОВА, заступник начальника юридичного управління — начальник відділу Пенсійного фонду України

 

Працівник підприємства раптово помер 06.02.2012 р. Свідоцтво про смерть працівника надано його дружиною 10.02.2012 р. На підставі копії свідоцтва про смерть видано наказ керівника підприємства від 10.02.2012 р. про виключення з особового складу підприємства померлого працівника. Під час проведення остаточного розрахунку (дата проведення господарської операції — 10.02.2012 р.) такому працівнику нараховано:

— заробітну плату за 4 відпрацьовані дні лютого в сумі 571,43 грн.;

— компенсацію за 10 невикористаних днів щорічної відпустки в сумі 1011,25 грн.

Чи включаються заробітна плата за лютий 2012 року та компенсація за невикористану відпустку, нараховані у зв'язку з розірванням трудового договору з працівником унаслідок його смерті, до бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування? Для роботодавця ставка єдиного соціального внеску становить 37,26 %.

(м. Харків)

 

Специфіка розірвання трудового договору з працівником у зв'язку зі смертю полягає в тому, що оформлення припинення трудових відносин відбувається після фактичного їх припинення. Наказ (розпорядження) керівника підприємства про виключення з особового складу підприємства померлого працівника видається на підставі копії свідоцтва про смерть, в якій зазначено дату смерті працівника. Датою припинення трудових відносин є дата смерті працівника (06.02.2012 р.), котра, як правило, не збігається з датою наказу.

Остаточний розрахунок здійснюється на підставі наказу (розпорядження) про виключення померлого працівника з особового складу. Таким чином, фактично виплати буде нараховано такому працівнику вже після розірвання трудового договору.

Ураховуючи положення ч. 2 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, заробітна плата за фактично відпрацьовані дні місяця, в якому помер працівник, уключається до бази нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ).

Оскільки компенсація за невикористані дні відпустки є виплатою за невідпрацьований час (п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5) і в цьому випадку нараховується після розірвання трудового договору, ЄСВ з цієї виплати не справляється.

Використовуючи дані, наведені в запитанні, визначимо суму ЄСВ, що підлягає сплаті:

— у частині нарахувань: 571,43 х 37,26 : 100 = 212,91 (грн.);

— у частині утримань: 571,43 х 3,6 : 100 = 20,57 (грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі