Теми статей
Обрати теми

Декларація про доходи за 2011 рік: випадки обов'язкового подання

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Декларація про доходи за 2011 рік: випадки обов'язкового подання

 

Алла ШУШМАН, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Я — фізична особа, є найманим працівником як за основним місцем роботи на одному підприємстві, так і за сумісництвом на іншому підприємстві. У 2011 році я не здійснював незалежну професійну діяльність і не провадив підприємницької діяльності.

Чи необхідно мені подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2011 рік?

(Луганська обл.)

 

Подання податкової декларації про майновий стан і доходи фізичними особами — платниками податку на доходи фізичних осіб передбачено п. 179.11 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК).

Слід зауважити, що згідно з ПК подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — декларація) для фізичних осіб може бути:

— обов'язковим;

— добровільним.

Інакше кажучи, в окремих випадках фізичні особи зобов'язані подавати декларацію, а в окремих випадках — мають право.

Розглянемо спочатку випадки обов'язкового подання декларації фізичними особами — платниками податку на доходи фізичних осіб.

Відповідно до п. 179.1 ПК платник податку зобов'язаний подати річну декларацію згідно з нормами ПК чи інших законів України.

Нижче наведемо випадки обов'язкового подання декларації відповідно до норм ПК з урахуванням наведеного питання.

1. Платник податку обов'язково подає декларацію за 2011 рік у разі, якщо у цьому році він отримував дохід від двох та більше податкових агентів і при цьому загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищила десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (п.п. «є» п. 176.1 ПК). Нагадаємо, що у 2011 році такий розмір склав 9410 грн.

Справа в тому, що п. 167.1 ПК установлено дві ставки податку на доходи фізичних осіб — 15 і 17 %.

Так, ставка податку становить 15 % бази оподаткування щодо доходів, одержаних (крім випадків, зазначених у пп. 167.2 — 167.4 ПК), у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат чи інших виплат і винагород, які виплачуються (надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшами в недержавну грошову лотерею, виграшем гравця (учасника), отриманим від організатора азартної гри.

У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів, зазначених вище, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9410 грн.), то ставка податку становить 17 % суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15 %.

Платнику податку, який у 2011 році отримував дохід від двох та більше податкових агентів і при цьому загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищувала 9410 грн., після подання декларації буде здійснено перерахунок податку на доходи фізичних осіб. При цьому ставку 17 % буде застосовано до середньомісячного доходу, що перевищує 9410 грн.

Звертаємо вашу увагу: у разі якщо протягом 2011 року фізична особа працювала за основним місцем роботи і за сумісництвом та отримувала доходи виключно від податкових агентів (роботодавців) і при цьому такі доходи за місяць не перевищували 9410 грн., то такий платник податку на доходи фізичних осіб не зобов'язаний подавати декларацію. Нагадаємо, що згідно з п. 179.2 ПК обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним у разі, якщо він отримував доходи виключно від податкових агентів, крім випадків, прямо передбачених розд. IV ПК.

2. Платник податку обов'язково має подати декларацію за 2011 рік, у разі якщо він у цьому році отримував окремі доходи (прибутки), що не оподатковувалися при їх нарахуванні/виплаті, але їх не звільнено від оподаткування (п.п. 168.1.3 ПК). Такими доходами є:

— суми заборгованості платника податку зі строком позовної давності, що минув (п.п. 164.2.7 ПК). Слід ураховувати, що до оподатковуваного доходу платника податку включається сума заборгованості платника податку за укладеними з ним цивільно-правовими договорами, щодо якої минув строк позовної давності та яка перевищує суму, що дорівнює 50 % місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 470,50 грн.). У разі якщо у платника податку у 2011 році виник дохід у межах 470,50 грн. у вигляді суми заборгованості зі строком позовної давності, що минув, то він подавати декларацію не зобов'язаний;

— суми грошових коштів, отриманих платником податку від фінансових установ після реалізації заставленого майна такого платника податку у зв'язку з невиконанням ним своїх зобов'язань за кредитним договором (п.п. 164.2.7 ПК);

— суми боргу платника податку, анульованого кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності (абзац «д» п.п. 164.2.17 ПК);

— суми отриманого інвестиційного прибутку (п.п. 170.2.2 ПК).

3. Платник податку обов'язково має подати декларацію за 2011 рік у разі, якщо у цьому році він отримував дохід від особи, котра не є податковим агентом, чи отримував іноземні доходи (п.п. 168.2.1 ПК). Таким чином, декларацію має бути подано у випадках, якщо:

— платник податку — резидент отримував іноземні доходи (п.п. 170.11.1 ПК);

— іноземець набув статусу резидента України. У цьому випадку за результатами звітного податкового року, в якому іноземець набув статусу резидента України, такий платник податку має подати річну податкову декларацію, зазначивши в ній доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи (п.п. 170.10.4 ПК);

— платник податку здавав в оренду нерухомість фізичній особі, яка не є приватним підприємцем (п.п. 170.1.5 ПК);

— платник податку одержував спадщину, крім випадків отримання об'єктів спадщини, що оподатковуються за нульовою ставкою (п. 174.3 ПК);

— платник податку отримував подарунки від фізичних осіб, крім випадків одержання подарунків, що оподатковуються за нульовою ставкою (п. 174.6 ПК).

4. Подання декларації є обов'язковим для фізичної особи — платника податку, якщо у 2011 році вона отримувала дохід від відчуження об'єкта рухомого та/або нерухомого майна за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно (п.п. «б» п. 172.5, абзац п’ятий п. 173.4 ПК). Декларацію подає особа, у власності якої перебувало майно.

5. Подання декларації є обов'язковим для фізичної особи — платника податку, якщо у 2011 році нею було порушено порядок застосування податкової соціальної пільги, унаслідок чого виникла сума недоплати податку на доходи фізичних осіб і таку суму не було утримано роботодавцем (п.п. 169.2.4 ПК).

6. Обов'язково платником податку — фізичною особою подається декларація, якщо у 2011 році він отримав нецільову благодійну допомогу від благодійника — фізичної або юридичної особи та її загальна сума протягом звітного податкового року перевищила граничний розмір, установлений абзацом першим п.п. 169.4.1 ПК (п.п. 170.7.3 ПК). Нагадаємо, що у 2011 році розмір неоподатковуваної допомоги становив 1320 грн.

Як уже зазначалося раніше, обов'язкове подання декларації фізичними особами — платниками податку на доходи фізичних осіб передбачено як нормами самого ПК (усі вони наведені вище), так і нормами інших законів.

Обов'язкове подання декларації фізичними особами — платниками податку на доходи фізичних осіб, передбачене іншими законами, встановлено для певного кола осіб. До таких осіб, зокрема, належать:

— держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування, а також особи, які претендують на зайняття таких посад. Подання декларації для них передбачено ст. 13 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII та ст. 13 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III. Крім того, слід ураховувати, що претенденти на посаду держслужбовця, а також особи, які претендують на зайняття посади в органах місцевого самоврядування, мають надати за місцем майбутньої служби довідку про подану за місцем проживання декларацію про доходи, форму якої затверджено наказом Мінфіну від 27.12.2011 р. № 1742;

— судді. Обов'язок подавати декларацію передбачено п.п. 7 п. 4 ст. 54 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 07.07.2010 р. № 2453-VI;

— кандидати в депутати та на посади голів сільських, селищних та міських рад, на пост Президента України (ст. 57 Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 17.11.2011 р. № 4061-VI; ст. 37 — 39, 43 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад і сільських, селищних, міських голів» від 10.07.2010 р. № 2487-VI); ст. 50 Закону України «Про вибори Президента України» від 05.03.99 р. № 474-XIV).

Це щодо випадків обов'язкового подання декларації.

Що стосується добровільного подання декларації платником податку — фізичною особою, то він може це зробити з метою повернення надміру сплаченого податку, у тому числі при застосуванні права на податкову знижку (п. 176.1 ПК і п.п. 166.1.2 ПК).

Визначившись із колом осіб, які подають декларацію, зазначимо строки її подання. Згідно з п.п. 49.18.4 ПК декларація подається до 1 травня року, наступного за звітним. Таким чином, останнім днем подання декларації про доходи за 2011 рік є 30 квітня 2012 року.

Винятком із загального правила щодо встановлення строку подання декларації є передбачений строк подання декларації для:

— фізичних осіб, які претендують на податкову знижку. Вони можуть подавати декларацію протягом усього року, тобто не пізніше 31 грудня 2012 року (п.п. 166.4.3 ПК);

— фізичних осіб — претендентів на зайняття посади держслужбовців, а також осіб, які претендують на зайняття посади в органах місцевого самоврядування, — протягом будь-якого податкового періоду у звітному податковому році із зазначенням доходів (активів) станом на день її подання (абзац другий п. 179.11 ПК).

Зауважимо, що з 01.01.2012 р. діє нова форма декларації про майновий стан і доходи, в якій відображаються доходи, отримані за 2011 рік. Її форму затверджено наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. № 1395. Цим самим наказом затверджено й Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі — Інструкція № 1395).

Слід ураховувати, що наказом Мінфіну від 03.02.2012 р. № 84 внесено зміни до Інструкції № 1395 та викладено в новій редакції форму декларації.

Декларація складається з восьми розділів, що подаються на двох двосторонніх аркушах формату А4, і семи додатків до декларації, які містять розрахунки окремих видів доходів (витрат) (п. 1 розд. II Інструкції № 1395). Зауважимо, що додатки до декларації (крім додатка 7) є складовою її частиною і без них декларація є недійсною. Такі додатки заповнюються та подаються виключно за наявності доходів (витрат), розрахунок яких у них міститься.

Подається декларація до органу ДПС за податковою адресою платника податку, тобто місцем проживання фізичної особи, за якою таку особу взято на облік як платника податку в органі ДПС (п. 3 розд. I Інструкції № 1395).

На закінчення відзначимо, що згідно з п. 4 розд. I Інструкції № 1395 за вибором платника податку на доходи фізичних осіб декларація подається одним із таких способів:

— особисто платником податку чи уповноваженою на це особою;

— надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. У цьому випадку відправлення здійснюється платником податку не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання декларації (п. 49.5 ПК);

— засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови про реєстрацію електронного підпису в порядку, визначеному законодавством. Подання декларації в такий спосіб здійснюється не пізніше від закінчення останньої години дня, в якому завершується граничний строк подання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі