Теми статей
Обрати теми

Установлення тарифного розряду бухгалтеру навчального закладу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

установлення тарифного розряду бухгалтеру навчального закладу

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Працівника, який має повну вищу освіту (денна форма навчання) та кваліфікацію «магістр з обліку та аудиту», без стажу роботи (закінчив вищий навчальний заклад у 2009 році) у квітні 2010 року прийнято на роботу до Комунального навчального закладу з перекваліфікації медичних працівників на посаду бухгалтера ІІ категорії (8-й тарифний розряд).

У січні 2011 року, після 9 місяців роботи, працівнику присвоєно І категорію (9-й тарифний розряд). При цьому йому збільшено навантаження в роботі та внесено зміни до посадової інструкції.

Станом на 01.03.2012 р. повний стаж такого працівника на посаді бухгалтера складає 1 рік 11 місяців. Він претендує на посаду провідного бухгалтера (10-й тарифний розряд), але йому відмовляють, посилаючись на вимоги Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників: для провідного бухгалтера з дипломом магістра — наявність стажу роботи за професією бухгалтера I категорії — не менше 2 років.

Чи правомірні були дії адміністрації щодо прийняття працівника з дипломом магістра на 8-й тарифний розряд? Адже це призвело до втрати 9 місяців стажу для отримання категорії провідного бухгалтера.

(м. Кривий Ріг)

 

Оплата праці бухгалтерів навчальних закладів здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102, та наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Посадові оклади бухгалтерам встановлюються на підставі додатка 11 до наказу № 557, яким затверджено схему тарифних розрядів посад керівників інших структурних підрозділів, фахівців і технічних службовців навчальних закладів і установ освіти та наукових установ. Згідно з цим додатком посадові оклади спеціалістам, до яких належать і бухгалтери навчальних закладів, встановлюються на рівні таких тарифних розрядів залежно від їх кваліфікаційних категорій:

— провідні фахівці — 10-й тарифний розряд;

— фахівці:

I категорії — 9-й тарифний розряд;

II категорії — 8-й тарифний розряд;

без категорії — 7-й тарифний розряд.

Згідно з наказом Міністерства праці та соціальної політики України «Про затвердження Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників» від 29.12.2004 р. № 336 встановлюються кваліфікаційні категорії:

«провідний бухгалтер» (з дипломом спеціаліста) за наявності повної вищої освіти відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст) зі стажем роботи за професією бухгалтера I категорії — не менше 2 років;

I кваліфікаційна категорія (з дипломом спеціаліста) — за наявності повної вищої освіти відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією бухгалтера II категорії — не менше 2 років;

II кваліфікаційна категорія (з дипломом спеціаліста) — за наявності повної вищої освіти відповідного напряму підготовки (спеціаліст); стаж роботи за професією бухгалтера — не менше 1 року.

Разом з тим п. 11 Загальних положень цього Довідника, зокрема, передбачено, що особи, які не мають стажу роботи, встановленого кваліфікаційними вимогами, але успішно виконують у повному обсязі покладені на них завдання та обов'язки, можуть, як виняток, за рекомендацією атестаційної комісії призначені на відповідні посади. Установлено також, що кваліфікаційні категорії підвищуються насамперед тим працівникам, які успішно виконують посадові завдання та обов'язки, творчо і сумлінно ставляться до службових доручень і вимог посадових інструкцій.

Тому за наявності в особи повної вищої освіти та освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» під час прийняття на роботу на посаду бухгалтера мала бути встановлена, як мінімум, I кваліфікаційна категорія. На даний час не виключається також можливість встановлення такому працівникові кваліфікаційної категорії «провідний бухгалтер» за умови успішного виконання ним посадових завдань та обов'язків, творчого і сумлінного ставлення до службових доручень і вимог посадових інструкцій.

Трудові спори, що виникають в установах, організаціях, за винятком спорів, зазначених у ст. 222 та 232 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), розглядаються комісіями по трудових спорах, які є обов'язковим первинним органом по їх розгляду (ст. 224 КЗпП).

Згідно зі ст. 238 КЗпП при розгляді трудових спорів у питаннях про грошові вимоги, крім вимог про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи (ст. 235 КЗпП), орган, який розглядає спір, має право винести рішення про виплату працівникові належних сум без обмеження будь-яким строком.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі