Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

Оплата чергувань медичних працівників у стаціонарі

Спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 03.02.2012 р. № 56/80 унесено зміни до абзацу дев'ятого п. 5.2 розд. 5 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом від 05.10.2005 р. № 308/519.

До внесення змін зазначені положення полягали в такому: у разі якщо лікарі та фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою залучаються за їх згодою до чергувань понад місячну норму робочого часу без зайняття штатних посад з оплатою із фонду оплати праці, їх робота, що виконується в робочі дні тижня, оплачується в одинарному розмірі понад оклад, а у вихідний за графіком, святковий або неробочий день — у розмірі подвійної годинної ставки понад оклад (ст. 106, 107 КЗпП).

Наказом № 56/80 словосполучення «в одинарному розмірі» було вилучено. Сутність унесеної зміни полягає в приведенні положення абзацу дев'ятого п. 5.2 розд. 5 Умов № 308/519 у відповідність до положень ч. 1 ст. 106 КЗпП, згідно з якими в разі підсумованого обліку робочого часу всі години, відпрацьовані понад установлений робочий час в обліковому періоді, оплачуються як надурочні в подвійному розмірі годинної ставки.

 

Законодавчо врегульовано питання професійного розвитку працівників

Закон України «Про професійний розвиток працівників» від 12.01.2012 р. № 4312-VI зацікавить як роботодавців, так і працівників. Цим Законом урегульовано питання організації професійного навчання працівників, визначено форми такого навчання, а також порядок проведення атестації.

Стосовно атестації працівників зауважимо, що у ст. 11 Закону закріплено право роботодавця на її проведення. Категорії працівників, які підлягають атестації, та періодичність її проведення визначаються колективним договором.

Атестація працівників провадиться не частіше одного разу на три роки.

Атестаційна комісія приймає рішення про відповідність або невідповідність працівника обійманій посаді або виконуваній роботі.

Цим Законом визначено алгоритм дій роботодавця в разі прийняття атестаційною комісією рішення про невідповідність працівника обійманій посаді або виконуваній роботі. Так, у цьому випадку комісія може рекомендувати роботодавцю перевести працівника за його згодою на іншу посаду чи роботу, що відповідає його професійному рівню, або направити на навчання з подальшою (не пізніше ніж через рік) повторною атестацією.

У разі відмови працівника від переведення на іншу посаду чи роботу, що відповідає його кваліфікаційному рівню, або від професійного навчання за рахунок коштів роботодавця роботодавець за результатами атестації має право звільнити працівника згідно з п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Закон набрав чинності 05.02.2012 р.

 

Індекс інфляції в лютому 2012 року

За даними Державної служби статистики України, індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) в лютому 2012 року склав 100,2 %.

Нагадаємо, що в кожному першому номері місяця фахівці редакції пропонують увазі читачів матеріал щодо індексації зарплати за поточний місяць із числовими прикладами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі