Теми статей
Обрати теми

Про оплату відпусток для участі в змаганнях

Редакція ОП
Лист від 13.09.2011 р. № 763/13/84-11

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Про оплату відпусток для участі в змаганнях

Лист від 13.09.2011 р. № 763/13/84-11

(витяг)

 

<…>

Постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 р. № 565 затверджено Порядок надання та оплати відпусток для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних змаганнях.

Пунктом 7 вищеназваного Порядку визначено, що оплата цих відпусток здійснюється за рахунок коштів підприємств, установ та організацій, призначених на оплату праці, або коштів фізичної особи, в якої працюють за трудовим договором працівники.

Нарахування виплат за час відпусток для підготовки та участі в змаганнях здійснюється з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).

Відповідно до пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка.

Нарахування виплат за час відпусток провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед їх наданням 12 календарних місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року або меншого відпрацьованого періоду, за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством (стаття 73 КЗпП України). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

При обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток включаються: основна заробітна плата; доплати та надбавки; премії, які не носять разового характеру; одноразова винагорода за підсумками роботи за рік та за вислугу років, виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток, та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Якщо працівник протягом розрахункового періоду не мав заробітку, то обчислення середньої заробітної плати провадитиметься виходячи з окладу (тарифної ставки).

<…>

 

Директор департаменту О. Товстенко

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Оплата «спортивної» відпустки

 

Нагадаємо, що згідно з новою редакцією ст. 43 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» від 24.12.93 р. № 3808-ХІ, яка набрала чинності з 01.01.2011 р., спортсменам, які беруть участь у всеукраїнських і міжнародних змаганнях, за місцем їх роботи надається відпустка для підготовки та участі в цих змаганнях.

Відповідно до цього доповнено новими статтями Кодекс законів про працю України (ст. 771) і Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (ст. 161, далі — Закон про відпустки).

Таким чином, з 01.01.2011 р. категорії оплачуваних відпусток, що надаються працівникам, доповнено окремим видом — «спортивною» відпусткою.

З 10.06.2011 р. набрав чинності Порядок надання та оплати відпусток для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях, затверджений постановою КМУ від 01.06.2011 р. № 565 (див. «ОП», 2011, № 12, с. 4).

Відзначимо основні особливості надання такої відпустки.

1. Право на відпустку.

Працівники підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності за основним місцем роботи мають право на відпустку для підготовки та участі у спортивних змаганнях:

у всеукраїнських — ті, хто систематично займається певним видом (видами) спорту і бере участь у спортивних змаганнях, крім тих працівників, які за своїми функціональними обов'язками беруть участь у таких змаганнях (підрозділів правоохоронних органів, Збройних Сил, інших військових формувань, фізкультурно-спортивних організацій);

у міжнародних — ті, кого включено до основного складу національних збірних команд України, крім тих працівників, які за своїми функціональними обов'язками беруть участь у таких змаганнях (спортсменів штатної команди національних збірних команд України та працівників підрозділів правоохоронних органів, Збройних Сил, інших військових формувань, фізкультурно-спортивних організацій).

2. Обов'язковість надання.

«Спортивна» відпустка є встановленою державою гарантією, тому надання її працівникам, котрі мають таке право, є обов'язковим.

3. Тривалість.

Відпустка надається тривалістю не більше ніж 40 календарних днів на рік. Тривалість такої відпустки включає час, необхідний для проїзду до місця проведення спортивних змагань і повернення.

Нагадаємо, що згідно зі ст. 5 Закону про відпустки святкові та неробочі дні не враховуються тільки при визначенні тривалості щорічних відпусток і додаткових відпусток працівникам, які мають дітей. Відпустка спортсменам до таких видів відпусток не належить. Як уже зазначалося, це окремий вид відпустки. Тому її тривалість не збільшується на кількість святкових та неробочих днів, що припадають на час такої відпустки.

4. Порядок оформлення.

Підставою для надання відпустки є заява працівника і лист-виклик на відповідні спортивні змагання, який готує Державна служба молоді та спорту України.

5. Надання, поділ на частини.

Відпустка може надаватися:

окремо від інших відпусток, передбачених законодавством, та оформляється наказом (розпорядженням) роботодавця;

частинами, про що має бути зазначено в листі-виклику на відповідні спортивні змагання.

6. Заміна відпустки грошовою компенсацією.

Оскільки «спортивна» відпустка є окремим видом відпустки (не належить до щорічних і додаткових), вона не підлягає грошовій компенсації ні працюючому працівнику, ні при звільненні.

7. Джерело фінансування.

Оплата відпустки працівникам, які мають право на її надання, здійснюється за рахунок роботодавця: коштів підприємств, установ та організацій (витрат на оплату праці) або коштів фізичної особи, у якої такі працівники працюють за трудовим договором. Отже, при складанні кошторису фонду оплати праці, зокрема резерву відпусток, роботодавцю необхідно врахувати ці витрати, якщо серед його працівників є такі спортсмени.

8. Строки виплати відпускних.

Середній заробіток за час відпустки для підготовки та участі у змаганнях також має виплачуватися не пізніше ніж за три дні до початку відпустки, оскільки згідно зі ст. 21 Закону про відпустки наведена вимога стосується всіх видів відпусток.

Що стосується розрахунку «спортивних» відпускних, то тут були потрібні додаткові роз'яснення. Справа в тому, що на сьогодні до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100 // «ОП», 2012, № 9, с. 28), так і не внесено відповідні зміни: у п. 1 Порядку № 100, де регламентується перелік відпусток, що надаються, для розрахунку яких застосовується зазначений Порядок, «спортивна» відпустка відсутня.

У листі, що коментується, Мінсоцполітики надало відповідні роз'яснення, пов'язані з оплатою «спортивної» відпустки.

Так, відомство підтвердило, що нарахування виплат за час відпусток для змагань здійснюється відповідно до Порядку № 100.

Як і для інших видів оплачуваних відпусток, що надаються працівникам, для «спортивної» відпустки застосовуються ті самі правила визначення розрахункового періоду та виплат, які включаються до розрахунку середньої заробітної плати.

Порядок визначення розрахункового періоду для обчислення «спортивних» відпускних наведемо в таблиці на с. 9.

 

Категорія осіб

Розрахунковий період

Норма Порядку № 100

Для працівників, які відпрацювали більше року

12 календарних місяців роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю надання відпустки

Абзац перший п. 2

Для працівників, які відпрацювали менше року

Фактична кількість відпрацьованих календарних місяців (тобто з 1-го числа місяця після оформлення на роботу* до 1-го числа місяця, в якому надається відпустка), що передують місяцю надання відпустки

Абзац другий п. 2

Для працівників, які відпрацювали менше календарного місяця (не мають заробітку в розрахунковому періоді)

Розрахунковий період відсутній. У цьому випадку розрахунок відпускних здійснюється виходячи з установленої працівнику на день виходу у відпустку тарифної ставки (посадового (місячного) окладу)

Абзац третій п. 4

* Зауважимо: у разі коли працівника було прийнято на роботу з 1 робочого дня місяця, такий місяць ураховуватиметься при визначенні тривалості розрахункового періоду. Наприклад, для працівника, якого було прийнято на роботу 3 січня 2012 року та який іде у «спортивну» відпустку з 21 травня 2012 року, розрахунковим періодом, за який визначатиметься середня зарплата, буде січень 2011 року — квітень 2012 року, оскільки 3 число — перший робочий день січня 2012 року (1, 2 січня — святкові та неробочі дні).

 

Перелік виплат, які потрібно включати до розрахунку відпускних, наведено в п. 3 Порядку № 100, а тих, що не включаються до розрахунку, — у п. 4 цього Порядку.

Людмила ТРОХИМЕНКО,
заступник головного редактора
(e-mail: l.trokhimenko@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі