Теми статей
Обрати теми

Скорочення робочих днів напередодні святкових та неробочих

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Скорочення робочих днів напередодні святкових та неробочих

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

На підприємстві встановлено п’ятиденний, 40-годинний робочий тиждень з вихідними днями в суботу та неділю. Чи передбачено у такому випадку скорочення у 2012 році тривалості робочого дня 1 червня (п’ятниця) напередодні святкового дня Трійці 3 червня (неділя)?

Також згідно з наказом керівника підприємства у 2012 році робочий день 30 квітня (понеділок) було перенесено на 28 квітня (суботу). Чи правильним було скорочення на одну годину у такому випадку робочого дня напередодні 1 травня?

(м. Харків)

 

Згідно зі ст. 67 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) при п'ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному робочому тижні — один вихідний день.

Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний день при п'ятиденному робочому тижні, якщо він не визначений законодавством, визначається графіком роботи підприємства, установи, організації, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації, і, як правило, має надаватися підряд із загальним вихідним днем.

У загальному випадку при п'ятиденному робочому тижні вихідними днями є субота та неділя.

Статтею 73 КЗпП передбачено такі святкові та неробочі дні:

— 1 січня — Новий рік;

— 7 січня — Різдво Христове;

— 8 березня — Міжнародний жіночий день;

— 1 і 2 травня — День міжнародної солідарності трудящих;

— 9 травня — День Перемоги;

— 28 червня — День Конституції України;

— 24 серпня — День незалежності України;

— Пасха (Великдень);

— Трійця.

У 2012 році святковий день Трійця припадає на 3 червня.

Статтею 53 КЗпП передбачено, що напередодні святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП) тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у ст. 51 КЗпП, скорочується на одну годину як при п'ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні.

Однак, якщо святковому або неробочому дню передують дні щотижневого відпочинку за графіком, скорочення тривалості робочої зміни не провадиться.

Тобто тривалість робочої зміни при п'ятиденному робочому тижні не скорочується, коли святковому дню передує день щотижневого відпочинку (у даному випадку — субота).

Необхідно пам’ятати, що у випадку, коли святковий або неробочий день (ст. 73 КЗпП) збігається з вихідним, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого (ст. 67 КЗпП).

Отже, 3 червня 2012 року (неділя) — святковий день, субота (2 червня) у працівників за графіком — вихідний день. Тому робоча зміна 1 червня (п'ятниця) в даному випадку не скорочується, а 4 червня — вихідний день.

Тепер щодо перенесеного робочого дня. Як зазначено у ст. 67 КЗпП, з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів України не пізніше ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам установ та організацій перенести вихідні та робочі дні у порядку і на умовах, установлених законодавством, для працівників, яким встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Так, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.11.2011 р. № 1210-р* керівникам організацій (установ) рекомендовано перенести у порядку і на умовах, установлених законодавством, у 2012 році для працівників, яким установлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, робочі дні, зокрема, з понеділка 30 квітня на суботу 28 квітня.

* Тривалість робочого часу у 2012 році з урахуванням перенесення робочих днів згідно з рекомендаціями КМУ див. в «ОП», 2012, № 2, с. 30. — Прим. ред.

Таке розпорядження Кабінету Міністрів України має рекомендаційний характер, і рішення про перенесення робочих днів ухвалюється роботодавцем самостійно шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа. Отже, якщо роботодавцем прийнято рішення про перенесення у 2012 році робочого дня з понеділка 30 квітня на суботу 28 квітня, то для працівників, яким установлено п'ятиденний робочий тиждень з вихідними днями в суботу та неділю, 30 квітня, 1 та 2 травня є неробочими днями.

Разом з тим слід відмітити, що в разі перенесення робочого дня, який передує святковому чи неробочому, на інший вихідний день для збереження балансу робочого часу за рік тривалість роботи в цей перенесений робочий день має відповідати тривалості передсвяткового робочого дня, як це передбачено ст. 53 КЗпП. Про це, зокрема, відзначено і в листі Міністерства соціальної політики України від 23.08.2011 р. № 8515/0/14-11/13**.

** Див. в «ОП», 2011, № 19, с. 4. — Прим. ред.

Таким чином, у даному випадку при перенесенні у 2012 році робочого дня 30 квітня (понеділок) на 28 квітня (суботу), 28 квітня вважається передсвятковим днем. Отже, правильним є скорочення на одну годину такого робочого дня (28 квітня 2012 року).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі