Теми статей
Обрати теми

Надання суміснику відпустки у зв’язку з навчанням

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Надання суміснику відпустки у зв'язку з навчанням

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці й соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

У закладі працівник працює як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. При цьому він навчається у вищому навчальному закладі IV рівня акредитації на заочній формі. На початку квітня 2012 року такий працівник написав заяву про надання йому додаткової оплачуваної відпустки у зв'язку з навчанням. Чи повинна така відпустка надаватися як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом?

(м. Харків)

 

Відповідно до ст. 21 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору в одній або одночасно в декількох установах та організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін. Тобто трудовим законодавством передбачено право працівника на залучення до декількох робіт. У більшості випадків таке поєднання розглядається як сумісництво.

Доречно зауважити, що з сумісниками укладається трудовий договір, вони мають ті самі права та гарантії, які надаються трудовим законодавством і при здійсненні основної роботи.

Відповідно до ст. 216 КЗпП та ст. 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки у зв’язку з навчанням. Термін і періодичність надання таких відпусток залежать від рівня акредитації навчального закладу, курсу та форми навчання. У таблиці наведемо тривалість відпустки у зв'язку з навчанням у вищому навчальному закладі на заочній формі.

 

Періоди, на які надається навчальна відпустка

Курс навчання

Тривалість навчальної відпустки

На період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів

I та II

30 календарних днів

На період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів

III і наступні

40 календарних днів

 

У листі Міністерства праці та соціальної політики України від 27.07.2010 р. № 217/13/116-10 зазначено, що для отримання додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням працівнику-студенту необхідно надати роботодавцю:

— довідку-виклик навчального закладу на сесію, в якій, зокрема, зазначається: форма навчання, рівень акредитації навчального закладу, курс, на якому працівник навчається, період сесії, встановлений навчальним закладом, підстава для надання такої відпустки (для складання заліків та іспитів, настановчих занять, державних іспитів, для підготовки та захисту дипломної роботи);

— заяву про надання додаткової відпустки у зв’язку з навчанням.

На підставі зазначених вище документів видається наказ керівника про надання працівникові навчальної відпустки.

Щодо часу надання такої відпустки, то слід зазначити, що вона надається працівникові відповідно до навчального плану незалежно від тривалості перебування його у трудових відносинах з роботодавцем.

Працівникам, які уклали трудовий договір за сумісництвом, оплату часу додаткових відпусток у зв’язку з навчанням законодавством не передбачено. Тому на період додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням, що надається за основним місцем роботи, на роботі за сумісництвом може бути надано відпустку без збереження заробітної плати згідно з п. 14 ч. 1 ст. 25 Закону № 504, яка надається в обов’язковому порядку працівнику-суміснику на термін до закінчення відпустки за основним місцем роботи. Про це відзначено, зокрема, у листі Міністерства праці та соціальної політики України від 16.05.2006 р. № 172/13/116-01.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі