Теми статей
Обрати теми

Підвищення кваліфікаційної категорії бухгалтеру навчального закладу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Підвищення кваліфікаційної категорії бухгалтеру навчального закладу

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Працівника, який має повну вищу педагогічну освіту за фахом «математик», стаж роботи бухгалтером з касових операцій у бюджетній установі — 7 років (з грудня 1998-го по грудень 2005 року), у лютому 2007 року прийнято на роботу до вищого професійного училища (державний професійно-технічний навчальний заклад) на посаду бухгалтера розрахункового відділу.

На цій посаді він працює по теперішній час, успішно і в повному обсязі виконує покладені на нього завдання та обов’язки, має творчий підхід до роботи, сумлінно ставиться до службових доручень та вимог посадової інструкції.

Чи маємо право присвоїти такому працівнику I категорію, минаючи II категорію, якщо в штатному розписі є вакантна посада бухгалтера I категорії?

(м. Севастополь)

 

Примірними нормативами чисельності працівників професійно-технічних навчальних закладів, передбаченими Методичними рекомендаціями щодо розрахунку мінімального рівня фінансового забезпечення функціонування професійно-технічних навчальних закладів та вартості підготовки одного кваліфікованого робітника (друге видання, доповнене) , розробленими Департаментом економіки та фінансування, Департаментом професійно-технічної освіти, Державним центром економіки освіти і науки Міністерства освіти і науки України у 2006 році, якими слід керуватися до запровадження Типових штатних нормативів професійно-технічних навчальних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 р. № 1204 , передбачено посади бухгалтерів без вимог до кваліфікаційних категорій.

Такі вимоги не передбачено також зазначеними Типовими штатними нормативами, що будуть уведені в дію з 1 вересня 2012 року.

Схему тарифних розрядів посад керівників інших структурних підрозділів, фахівців і технічних службовців навчальних закладів затверджено додатком 11 до наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557. Зокрема, для фахівців, до яких належить посада бухгалтера, затверджено такі тарифні розряди залежно від кваліфікаційної категорії:

— провідні фахівці — 10-й тарифний розряд;

— фахівці:

I категорії — 9-й тарифний розряд;

II категорії — 8-й тарифний розряд;

без категорії — 7-й тарифний розряд.

Згідно з наказом Міністерства праці та соціальної політики України «Про затвердження Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників» від 29.12.2004 р. № 336 п. 2 розділу «Професіонали» за посадою бухгалтера (з дипломом спеціаліста) встановлено кваліфікаційні вимоги щодо наявності повної вищої освіти відповідного напряму.

Для бухгалтера I категорії (з дипломом спеціаліста) передбачено вимогу щодо повної вищої освіти відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст); для магістра — без вимог до стажу роботи, для спеціаліста — стаж роботи за професією бухгалтера II категорії не менше 2 років.

Водночас п. 11 Загальних положень цього Довідника, зокрема, установлено, що особи, які не мають відповідної освіти або стажу роботи, встановлених кваліфікаційними вимогами, але мають достатній практичний досвід та успішно виконують у повному обсязі покладені на них завдання та обов'язки, можуть бути, як виняток, залишені на обійманій посаді або призначені на відповідні посади за рекомендацією атестаційної комісії. Установлено також, що кваліфікаційні категорії підвищуються насамперед тим працівникам, які успішно виконують посадові завдання та обов'язки, творчо і сумлінно ставляться до службових доручень і вимог посадових інструкцій.

Тому не виключається можливість прийняття атестаційною комісією рекомендацій про встановлення працівникові, який має повну вищу освіту іншого напряму підготовки, I кваліфікаційної категорії, минаючи II категорію.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі