Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення

Редакція ОП
Наказ від 26.03.2012 р. № 165/194

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

Про внесення змін до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення

Наказ від 26.03.2012 р. № 165/194

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.04.2012 р. за № 542/20855

 

Відповідно до ст. 89 Бюджетного кодексу України та статті 1 Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві»

НАКАЗУЄМО:

1. Внести до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров'я України від 05.10.2005 р. № 308/519, такі зміни:

у пункті 4.1.1 глави 4.1 розділу 4:

першу позицію таблиці після слів «на залізничному транспорті» доповнити словами «та ті, що увійшли до складу центрів первинної медико-санітарної допомоги або до центральних районних, районних та міських лікарень,»;

другу позицію таблиці після слів «територіальні медичні об'єднання» доповнити словами «, центри первинної медико-санітарної допомоги».

2. За керівниками амбулаторій та дільничних лікарень, що увійшли при створенні центрів первинної медико-санітарної допомоги до їх складу або до центральних районних, районних та міських лікарень, у разі зменшення заробітної плати, яку вони отримували до реорганізації на час роботи на займаній посаді, виплачується різниця між заробітною платою (без премії) , визначеною за попереднім місцем роботи, та розміром заробітної плати, встановленим за новими умовами оплати праці, на період до зміни умов оплати праці, за яких нові розміри заробітної плати перевищать діючі.

3. Департаменту заробітної плати та умов праці (О. Товстенко) Міністерства соціальної політики України забезпечити державну реєстрацію цього наказу у Міністерстві юстиції України.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Віце-прем'єр-міністр України —

Міністр соціальної політики України С. Тігіпко

Віце-прем'єр-міністр України —

Міністр охорони здоров'я України Р. Богатирьова

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

 

РЕФОРМУВАННЯ ПЕРВИННОЇ ЛАНКИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ: ЯК ЗБЕРЕГТИ ДІЮЧІ УМОВИ ОПЛАТИ ПРАЦІ МЕДПРАЦІВНИКІВ

 

Відповідно до Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI з 1 січня 2011 року видатки на функціонування сільських закладів охорони здоров'я (дільничних лікарень, медичних амбулаторій, фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів) віднесені до видатків, що здійснюються з районних бюджетів та бюджетів міст республіканського АР Крим та обласного значення, у зв'язку з чим проводиться реорганізація мережі сільських закладів охорони здоров'я шляхом визначення їх структурними підрозділами центральних районних, районних та міських лікарень.

Також з метою удосконалення надання населенню первинної медико-санітарної допомоги на сьогодні в країні створюються нові заклади охорони здоров'я — центри первинної медико-санітарної допомоги (далі — Центри ПМСД) шляхом визначення діючих самостійних закладів охорони здоров'я (дільничних лікарень, амбулаторій, фельдшерсько-акушерських, фельдшерських пунктів) структурними підрозділами Центрів ПМСД*.

* На сторінках нашого видання ми неодноразово висвітлювали питання, пов’язані з реформуванням вітчизняної системи охорони здоров’я, зокрема нормативно-правові акти та коментарі редакції до них: наказ МОЗ «Про затвердження Примірних штатних нормативів Центру первинної медичної (медико-санітарної) допомоги» від 23.02.2012 р. № 129 // «ОП», 2012, № 6, с. 4, постанова КМУ «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я, які є учасниками пілотного проекту щодо реформування системи охорони здоров’я» від 05.03.2012 р. № 209 // «ОП», 2012, № 7, с. 3. — Прим. ред.

Центри ПМСД включені до Переліку закладів охорони здоров'я, затвердженого наказом МОЗ від 28.10.2002 р. № 385, зареєстрованого в Мін’юсті 12.11.2002 р. за № 892/7180.

З метою збереження діючих умов оплати праці медичним працівникам , які під час реорганізації та реформування галузі увійшли до складу центральних районних, районних, міських лікарень та Центрів ПМСД, наказом, що коментується, внесені відповідні зміни до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Розглянемо внесені поправки.

Змінами, що внесені до п.п. 4.1.1 розд. 4 «Надбавки» Умов № 308/519, перелік закладів (підрозділів), робота в яких дає право на надбавку за тривалість безперервної роботи, доповнено:

— структурними підрозділами (дільничними лікарнями, амбулаторіями), що увійшли до складу Центрів ПМСД, центральних районних, районних та міських лікарень;

— Центрами ПМСД.

Отже, головні лікарі амбулаторій та дільничних лікарень, яких переведено на посади завідувачів цих підрозділів у складі Центрів ПМСД, центральних районних, районних та міських лікарень, набули права на надбавку за тривалість безперервної роботи.

При цьому п. 2 наказу, що коментується, передбачено здійснювати доплату різниці заробітної плати (без премії) тим керівникам, у яких після реорганізації відбулось зменшення її розміру, на весь період до запровадження нових умов оплати праці, за яких нові розміри заробітної плати перевищать діючі.

Крім того, право на надбавку за тривалість безперервної роботи отримали і працівники Центрів ПМСД, а саме:

— завідувачі терапевтичних, педіатричних відділень та відділень сімейної медицини;

— лікарі загальної практики;

— лікарі-терапевти і лікарі-педіатри дільничні;

— сестри медичні дільничні;

— сестри медичні загальної практики — сімейної медицини.

Нагадаємо, що надбавка за тривалість безперервної роботи нараховується кожного місяця за основною посадою і при роботі за сумісництвом залежно від стажу безперервної роботи (п.п. 4.1.1 Умов № 308/519). Обчислення стажу безперервної роботи, що дає право на отримання надбавок за тривалість безперервної роботи, визначено вимогами п.п. 4.1.3 Умов № 308/519.

Наказ, що коментується, набрав чинності з 28.04.2012 р. (офіційне опублікування — 28.04.2012 р., «Офіційний вісник України», 2012, № 31). Отже, з цієї дати набувають чинності зміни, що коментуються.

 

Анжела КУПЛИВАНЧУК,
 заступник начальника управління
 — начальник відділу нормування і оплати праці
 та роботи з місцевими бюджетами Управління планування,
 фінансування видатків бюджету та оплати праці
 Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення
 Міністерства охорони здоров'я України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі