Теми статей
Обрати теми

Виправлення суми заробітної плати за попередній період у зв'язку з нарахуванням допомоги по тимчасовій непрацездатності

Редакція ОП
Лист від 07.03.2012 р. № 5537/05-10

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ

Виправлення суми заробітної плати за попередній період у зв’язку з нарахуванням допомоги по тимчасовій непрацездатності

Лист від 07.03.2012 р. № 5537/05-10

 

Відповідно до частини другої статті 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

У разі самостійного виявлення платником заниження/завищення нарахованих сум страхових внесків, відображених у звітності за періоди до 01.01.2011 р., зазначені нарахування слід відобразити у додатку до таблиці 1 додатка 4 звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а суми єдиного внеску відобразити у рядках 6 та 7 таблиці 1 додатка 4 звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Зазначений рядок не використовується, якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони включаються до заробітної плати того місяця, у якому були здійснені нарахування.

У рядку «Зміст помилки» вказується період, в якому виявлено помилку, та вид виплати, на яку не нараховано або на яку зайво нараховано єдиний внесок.

За наявності декількох помилок описується кожна з них.

Якщо в поточному місяці необхідно сторнувати суму заробітної плати за попередній період у зв’язку із нарахуванням допомоги по тимчасовій непрацездатності за попередній період, то в таблиці 6 додатка 4 необхідно відображати:

— суму заробітної плати за поточний період;

— сторновану суму заробітної плати за попередній період зі знаком мінус;

— суму допомоги по тимчасовій непрацездатності за попередній період.

 

Перший заступник Голови правління В. Кравчук

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Помилково нарахована зарплата в період, коли працівник хворів: як відобразити виправлення у звіті з ЄСВ

 

На практиці часто трапляються випадки, коли бухгалтер помилково нараховує зарплату за відповідний місяць, а насправді працівник наприкінці місяця хворів. У наступному звітному місяці після надання працівником лікарняного листка виникає необхідність перерахунку сум зарплати за минулий період і нарахування лікарняних.

У листі, що коментується, фахівці ПФУ роз'яснили, як позначиться така ситуація на заповненні звіту з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — звіт з ЄСВ) (додаток 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. № 22-2).

У цій ситуації звіт з ЄСВ за місяць, в якому відображаються лікарняні та провадиться коригування суми зарплати за минулий місяць, необхідно заповнити з урахуванням таких моментів.

Сума лікарняних відображається в додатку 4 за місяць, в якому їх нараховано:

— у рядках 1, 1.3, 1.4, 2, 2.3, 4, 4.3 таблиці 1;

— у таблиці 6, де на застраховану особу, якій нараховано лікарняні, заповнюється окремий рядок із кодом категорії застрахованої особи «29». При цьому слід мати на увазі, що суми виплат, нараховані за дні тимчасової непрацездатності, уносяться до поля відповідного місяця тільки в сумі, що припадає на зазначений місяць.

Також у місяці, коли працівник надав листок непрацездатності, необхідно здійснити перерахунок і виключити суму надміру нарахованої заробітної плати з персоніфікованих даних за місяць, в якому її було нараховано.

Для цього в таблиці 6 зазначається сума заробітної плати за поточний місяць без урахування суми сторнованої зарплати, помилково нарахованої за попередній місяць.

Сума сторнованої заробітної плати за попередній період відображається в таблиці 6 зі знаком «мінус» . При цьому, на нашу думку, необхідно заповнити графу 11 таблиці 6, в якій указати, за який місяць провадиться коригування.

Що стосується заповнення таблиці 1, то відсторнована сума заробітної плати відображається у складі загального фонду оплати праці за звітний місяць.

У листі, що коментується, також застережено, як відображати у звітності з ЄСВ самостійно виявлені помилки, що призвели до завищення або заниження ЄСВ (внесків до Пенсійного фонду — до 2011 року). Такі помилки можуть бути пов'язані з неправильним відображенням бази обкладення ЄСВ (внесками до Пенсійного фонду — до 2011 року), застосуванням неправильного розміру ставок для ЄСВ (внесків до Пенсійного фонду — до 2011 року), донарахуванням (зменшенням) ЄСВ за попередні звітні періоди внаслідок збільшення (зменшення) класу професійного ризику виробництва.

Так, у разі якщо помилку було допущено при обчисленні пенсійних внесків у звітних періодах до 2011 року, то:

1) у додатку до таблиці 1 заповнюються:

— рядки 3.1, 3.1.1, 3.1.2 — указується сума донарахованих внесків, якщо в результаті помилки було занижено внески, рядки 3.3, 3.3.1, 3.3.2 — зазначається сума надміру нарахованих внесків, якщо в результаті помилки було завищено внески;

— рядок 3.2 (3.4) — наводять суму виплати, на яку донараховано (надміру нараховано) пенсійні внески (не заповнюється, якщо помилку допущено в розмірі ставок внеску до Пенсійного фонду);

— рядок 3.5 — необхідно вказати, чи спричинює допущена помилка зміни в персоніфікованій звітності;

2) у таблиці 6 на застраховану особу заповнюється рядок:

— з кодом типу нарахувань 6 (далі — КТН 6), якщо в результаті помилки внески було занижено;

— із КТН 7, якщо в результаті помилки внески було завищено.

У разі якщо помилку допущено у звітних періодах починаючи із січня 2011 року, то:

1) у таблиці 1, заповнюють:

рядки 6, 6.1, 6.1.1 — 6.1.8 (у розрізі ставок у частині нарахувань), 6.3, 6.3.1 — 6.3.5 (у розрізі ставок у частині утримань), 6.4 (не заповнюється, коли помилка пов'язана із застосуванням неправильних розмірів ставок ЄСВ) якщо в результаті помилки було занижено ЄСВ;

— рядки 7, 7.1, 7.1.1 — 7.1.8 (у розрізі ставок у частині нарахувань), 7.3, 7.3.1 — 7.3.5 (у розрізі ставок у частині утримань), 7.4 (не заповнюється, коли помилка пов'язана із застосуванням неправильних розмірів ставок ЄСВ) — якщо в результаті помилки було завищено ЄСВ);

— рядок «Зміст помилки» — зазначають період, в якому допущено помилку, вид виплати, на яку помилково не нараховано та з якої не утримано (надміру нараховано/надміру утримано) ЄСВ. Згідно з роз'ясненнями Пенсійного фонду за наявності декількох помилок у цьому рядку необхідно описати кожну з них;

2) у таблиці 6 на застраховану особу заповнюється рядок:

— із КТН 2, якщо в результаті помилки ЄСВ у частині нарахувань було занижено;

— із КТН 3, якщо в результаті помилки ЄСВ у частині утримань було надміру нараховано.

Слід мати на увазі, що в цій ситуації грошові показники таблиці 6 звіту з ЄСВ повинні мати додатне значення.

Також зауважимо таке. У разі якщо в поточному місяці здійснюється коригування суми нарахованої зарплати (у бік збільшення або зменшення), пов'язане з уточненням суми нарахування зарплати, премії та інших складових зарплати, то такі донарахування (сторнування нарахувань) уключаються до фонду оплати праці поточного місяця.

При цьому у звіті з ЄСВ за поточний звітний місяць сума донарахованої (відсторнованої) зарплати за минулий період відображається у складі зарплати за звітний період у відповідних рядках таблиць 1 і 6. Відповідно жодні виправлення у звіті з ЄСВ у цьому випадку не провадяться.

 

 

Тетяна РУДА, головний редактор

(e-mail: t.rudaya@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі