Теми статей
Обрати теми

Закінчення повноважень на виборній посаді: яким буде базовий місяць

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Закінчення повноважень на виборній посаді: яким буде базовий місяць

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності Міністерства соціальної політики України

 

Спеціаліста установи у липні 2010 року було звільнено з посади у зв'язку з переходом до профспілкового органу на виборну посаду. Базовим для проведення індексації його заробітної плати був лютий 2008 року.

У липні 2011 року такий працівник звільнився з виборної посади та був прийнятий назад до установи на свою колишню посаду.

Як визначити в цьому випадку базовий місяць такого працівника?

(м. Ужгород)

 

Статтею 118 КЗпП установлено, що працівникам, звільненим з роботи в результаті обрання їх на виборні посади в державних органах, а також у партійних, профспілкових, комсомольських, кооперативних та інших громадських організаціях, надається після закінчення їх повноважень за виборною посадою попередня робота (посада), а за її відсутності — інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою працівника, на іншому підприємстві, в установі, організації.

Під час проведення індексації заробітної плати працівників необхідно керуватися Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Загальний підхід до визначення базового місяця під час проведення індексації заробітної плати працівників викладено в п. 5 цього Порядку. У цьому пункті зазначено, що базовим при розрахунку індексу споживчих цін вважається місяць, в якому відбувається підвищення доходів громадян. Індексація за цей місяць не нараховується, і з місяця, наступного за базовим, для проведення подальшої індексації розраховується наростаючим підсумком новий індекс споживчих цін до перевищення порога індексації 101 %.

Механізм проведення індексації в разі надання працівнику попередньої роботи (посади) після закінчення його повноважень на виборній посаді Порядком № 1078 не визначено.

Однак у разі, якщо працівника прийнято на колишню посаду і при цьому в нього не підвищувалася заробітна плата, індексація може продовжуватися відповідно до Порядку № 1078.

Якщо ж у період перебування на виборній посаді за посадою, раніше обійманою працівником, відбувається підвищення заробітної плати, то місяць такого підвищення буде базовим для працівника за умови, що сума підвищення заробітної плати перевищить можливу суму індексації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі