Теми статей
Обрати теми

Оподаткування матеріальної допомоги на поховання

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оподаткування матеріальної допомоги на поховання

 

Тетяна ОНИЩЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Працівнику підприємства видається матеріальна допомога на поховання родича в сумі 2000 грн. за рахунок коштів підприємства. Як обкладається ця виплата податком на доходи фізичних осіб?

(м. Запоріжжя)

 

Відповідно до п.п. 165.1.22 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) не включаються до оподатковуваного доходу фізичної особи кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податків:

а) будь-якою фізичною особою, благодійною організацією, Пенсійним фондом України, відповідними територіальними управліннями з питань праці та соціального захисту населення, фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування України або професійною спілкою;

б) роботодавцем такого померлого платника податків за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) у розмірі, що не перевищує у 2012 році 3000 грн. Сума перевищення в разі її наявності остаточно оподатковується під час її нарахування (виплати, надання).

Із цього випливає, що ситуація, описана в запитанні, коли підприємство виплачує за рахунок своїх коштів матеріальну допомогу на поховання не працівника підприємства, а його родича, не підпадає під дію п.п. «б» п.п. 165.1.22 ПКУ та відповідно підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15 %.

Водночас відповідно до п.п. 170.7.3 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу платника податків сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податків протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує 1500 грн. у 2012 році.

Таким чином, у цій ситуації працівник підприємства може написати заяву з проханням про отримання нецільової благодійної допомоги в розмірі 2000 грн.

Тоді сума в межах 1500 грн. не обкладатиметься податком на доходи фізичних осіб, а сума перевищення (2000 грн. - 1500 грн.) підлягає обкладенню цим податком за ставкою 15 %.

Податок на доходи фізичних осіб становитиме:

(2000 - 1500) x 0,15 = 75 грн.

Слід ураховувати, що вся сума нецільової благодійної допомоги (як та, що не обкладається податком на доходи фізичних осіб, так і та, яка ним обкладається) не обкладається єдиним внеском на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Сума, яку має бути видано працівнику на руки, становитиме:

2000 - 75 = 1925 (грн.).

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ сума нецільової благодійної допомоги в межах неоподатковуваної частини (1500 грн.) відображається з ознакою доходу «169», а оподатковувана частина (500 грн.) — з ознакою доходу «126».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі