Теми статей
Обрати теми

Оформлення працівника на умовах сезонної роботи

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оформлення працівника на умовах сезонної роботи

 

Ганна ХОРОШКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці й соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівниця працює в дитячому будинку за основним місцем роботи. Три місяці тому вона влаштувалася в санаторно-курортний заклад на умовах сумісництва, де її ознайомили з наказом про прийняття на роботу за сумісництвом. Зараз керівництво санаторно-курортного закладу наполягає на тому, що така працівниця працює на сезонній роботі, строк її роботи вже закінчується, і у зв'язку з цим її буде звільнено.

Чи можна звільнити таку працівницю як сезонного працівника, якщо в наказі про прийняття на роботу зазначено, що її зараховано за сумісництвом?

(м. Львів)

 

Відповідно до п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України та Міністерства фінансів України від 28.06.93 р. № 43 , сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

Як випливає з п. 1 зазначеного Положення, для виконання роботи за сумісництвом працівник укладає з роботодавцем трудовий договір незалежно від виду сумісництва, навіть при роботі у того самого роботодавця.

Під час оформлення сумісник обов'язково подає заяву, а також інші документи, необхідні для його оформлення. Після написання заяви працівником та подання ним усіх обумовлених документів роботодавець готує наказ (розпорядження) про прийняття на роботу, де зазначає, що робота виконується працівником на умовах сумісництва.

Що стосується організації роботи сезонних працівників, то це питання регулюється Указом Президії Верховної Ради СРСР «Про умови праці робітників і службовців, зайнятих на сезонних роботах» від 24.09.74 р. № 310-IX.

В Указі зазначено, що сезонними вважаються роботи, які внаслідок природних і кліматичних умов виконуються не цілий рік, а протягом певного періоду (сезону), що не перевищує шести місяців.

Осіб, яких приймають на сезонні роботи, має бути попереджено про це при укладенні трудового договору . Трудовий договір у разі прийняття на сезонні роботи може бути укладено на строк, який не перевищує тривалості сезону. У наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу має бути зазначено, що такий працівник приймається на сезонну роботу.

Роботи, пов’язані з санаторно-курортним обслуговуванням хворих і відпочиваючих в санаторно-курортних закладах і закладах відпочинку , відповідно до Списку сезонних робіт і сезонних галузей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.03.97 р. № 278*, дійсно належать до сезонних робіт.

*Див. «ОП», 2008, № 2, с. 14. Прим. ред.

Однак у ситуації, наведеній у запитанні, працівницю прийнято на роботу на умовах сумісництва, тому правових підстав для її звільнення як сезонного працівника немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі