Теми статей
Обрати теми

Поділ відпустки на частини: коли виплачувати допомогу на оздоровлення

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Поділ відпустки на частини: коли виплачувати допомогу на оздоровлення

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, заступник головного редактора (e-mail: l.trokhimenko@id.factor.ua)

 

У червні 2012 року держслужбовцю буде надано частину щорічної відпустки — 5 календарних днів. Неподільну частину відпустки — 14 календарних днів буде надано в липні 2012 року. До якої частини відпустки має бути виплачено матеріальну допомогу на оздоровлення?

(м. Запоріжжя)

 

Згідно зі ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів. При цьому така частина відпустки не обов'язково має бути першою її частиною.

У разі поділу щорічної відпустки на частини матеріальна допомога на оздоровлення виплачується працівнику раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної відпустки за заявою працівника. Про це йшлося в роз'ясненнях Мінпраці (див. листи від 26.02.2008 р. № 87/13/84-08, від 13.05.2008 р. № 287/13/84-08, від 19.07.2010 р. № 671/13-84-10).

Водночас, як випливає з листа від 02.11.2011 р. № 7183/12-11, Національне агентство України з питань державної служби вважає, що для державного службовця, який відпрацював у цій установі менше року, у разі поділу відпустки на частини матеріальну допомогу на оздоровлення має бути виплачено при наданні основної безперервної частини відпустки (не менше 14 календарних днів). Отже, гарантоване право на отримання матеріальної допомоги на оздоровлення за заявою працівника зберігається тільки в разі використання неподільної частини щорічної відпустки.

У цьому питанні з упевненістю можна сказати, що законодавством не встановлено умови чи обмеження виплати допомоги на оздоровлення при поділу щорічної відпустки на частини. Тому ми поділяємо позицію Мінпраці: у разі поділу щорічної відпустки на частини «оздоровчу» допомогу держслужбовцю необхідно виплатити один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної відпустки.

Звернемо увагу, що матеріальна допомога не ділиться на частини пропорційно дням відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі