Теми статей
Обрати теми

Щодо індексації грошових доходів

Редакція ОП
Лист від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Щодо індексації грошових доходів

Лист від 12.10.2012 р. № 385/10/136-12

 

Департамент стратегічного планування Міністерства соціальної політики України відкликає свій лист від 06.08.2012 р. № 169/10/137-12 щодо індексації грошових доходів на запит <…> у зв’язку з уточненням відповіді на запит та додержанням законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів.

Одночасно повідомляємо наступне.

Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2012 р. № 1078 (із змінами) (далі — Порядок), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема оплата праці та грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу.

Заробітна плата (грошове забезпечення) (далі — грошовий дохід) індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який відповідно до Закону України «Про прожитковий мінімум» визначається у розрахунку на місяць.

Пунктом 5 Порядку визначено, що місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація грошових доходів, отриманих громадянином за цей місяць, не провадиться. З наступного місяця здійснюється обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Приклад проведення індексації у разі підвищення грошових доходів наведено у додатку 4 до вищезазначеного Порядку.

Виходячи з прикладу, наведеного у додатку 4 до Порядку, якщо сума підвищення грошового доходу менше ніж сума індексації, то здійснюється підвищення грошового доходу та додається сума індексації, визначена з урахуванням суми підвищення доходу. Визначена сума індексації фіксується і виплачується у такому розмірі до наступного збільшення грошового доходу, при якому таке збільшення перевищить зазначену фіксовану величину.

Якщо наступне підвищення грошового доходу не перевищує фіксовану величину, то здійснюється підвищення грошового доходу та додається раніше зафіксована величина індексації.

У разі коли на момент чергового підвищення грошового доходу настає право на проведення індексації і сума індексації буде більшою, ніж сума підвищення грошового доходу, необхідно здійснити підвищення грошового доходу, зберегти раніше зафіксовану суму індексації та додати суму індексації, визначену з урахуванням чергового підвищення грошового доходу.

Що стосується премії, то згідно з пунктом 2 Порядку вона є об’єктом індексації і у разі, якщо відбувається підвищення грошового доходу з урахуванням постійних виплат, які входять до його складу, і одночасно збільшується розмір премії, то при порівнянні суми підвищення грошового доходу і суми індексації премія має враховуватися. На нашу думку, якщо розмір премії не має постійного характеру виплати, при визначенні базового місяця для проведення індексації розмір премії може не враховуватися.

Також повідомляємо, що у разі, якщо працівник працював неповний робочий час, наприклад знаходився на лікарняному або у відпустці, Порядком не передбачено механізм визначення суми індексації та фіксованої її величини.

При цьому відповідно до пункту 3 Порядку до об’єктів індексації не відноситься допомога по тимчасовій непрацездатності, як така, що враховується під час обчислення середнього заробітку. При розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності враховуються суми індексації. Аналогічно суми індексації враховуються при розрахунку середнього заробітку для оплати за час щорічної відпустки.

Враховуючи зазначене, вважаємо, що оскільки сума індексації і фіксована її величина враховуються при розрахунку середньої заробітної плати, яка обчислюється для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та оплати за час відпустки, то у разі відпрацювання працівником неповного робочого часу, сума індексації та фіксована її величина мають виплачуватись пропорційно відпрацьованому робочому часу.

Що стосується індексації грошового забезпечення під час відпустки військовослужбовця, то оскільки військовослужбовцю не розраховується середній заробіток, суми індексації та фіксована її величина мають виплачуватись у розрахунку за місяць.

Одночасно інформуємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, вони носять інформаційний, рекомендаційний характер і не встановлюють нових правових норм.

 

Директор Департаменту
 стратегічного планування
О. Крентовська

 

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

 

Премія при індексації грошового доходу: Мінсоцполітики скасовує раніше надане роз’яснення

 

Питання обліку премії за основні результати роботи останнім часом спричинили певну невизначеність під час проведення індексації грошових доходів громадян. Це пояснюється все тією ж нечіткою прив’язкою норм «індексаційного» Порядку*, що регламентують перелік виплат, котрі є об’єктами індексації, до виплат, які має бути враховано при підвищенні доходу, та неоднозначністю тлумачення таких виплат на предмет їх «постійного/непостійного» характеру під час проведення порівняльних розрахунків.

* Чинну редакцію Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), див. в «ОП», 2012, № 12, с. 3.

Особливу неоднозначність при визначенні базового місяця викликала премія за основні результати роботи, умови виплати якої на кожному підприємстві, в установі, організації визначено своїм Положенням про преміювання. Також і позиція профільного відомства з питання обліку премії під час проведення індексації грошового доходу кардинально змінювалася.

Нагадаємо передісторію питання. Спочатку стосовно премії під час проведення індексації зарплати було все начебто зрозуміло: збільшення зарплати за рахунок виплати разових премій, надбавок, доплат, зміна розміру премії за рахунок фінансових можливостей роботодавця не є підставами вважати місяць базовим (лист Мінпраці від 09.12.2005 р. № 024-106).

Однак у роз’ясненнях попереднього року, наприклад у листі Мінсоцполітики від 27.07.2011 р. № 150-10/136-11 (див. «ОП», 2011, № 23), було зазначено: премії (крім одноразових), передбачені умовами оплати праці працівників, є об’єктами індексації (входять до загального доходу, що підлягає індексації), а також беруть участь під час проведення порівняльних розрахунків з метою визначення базового місяця при підвищенні зарплати.

На конкретному прикладі в консультації фахівця Мінсоцполітики «Виплата премії в місяці підвищення окладу: чи зміниться базовий місяць» (див. «ОП», 2012, № 9, с. 13) було показано, що премія за основні результати роботи, виплачена лише в одному місяці робочого року у зв’язку з покращенням фінансових можливостей установи, ураховується під час проведення порівняльних розрахунків для визначення базового місяця. Аргументувалося це тим, що таку премію було виплачено саме в місяці підвищення посадового окладу працівника.

Подальші роз’яснення профільного відомства, надані вже після набуття чинності останніми змінами до Порядку № 1078, такі:

— премія є об’єктом індексації згідно з п. 2 Порядку № 1078, але зміна її розміру не впливає на визначення базового місяця під час проведення індексації (лист від 06.08.2012 р. № 204/10/136-12 // «ОП», 2012, № 18, с. 11);

— розмір премії, що змінюється, за основні результати роботи не впливає на розрахунок фіксованої суми індексації (див. консультацію фахівця Мінсоцполітики // «ОП», 2012, № 18, с. 12);

— при визначенні фіксованої суми індексації береться заробітна плата в частині постійних складових у розрахунку за повний відпрацьований місяць, крім розміру премії, оскільки відсоток премії щомісяця може змінюватися та не має постійного характеру виплат (лист Мінсоцполітики від 06.08.2012 р. № 169/20/137-12 // «ОП», 2012, № 17, с. 12). Цей лист ідентичний листу Мінсоцполітики від 06.08.2012 р. № 169/10/137-12.

У листі, що коментується, Мінсоцполітики:

— по-перше, відкликає раніше виданий лист від 06.08.2012 р. № 169/10/137-12 , посилаючись на уточнення запиту;

— по-друге, ухиляється від категоричного «крім розміру премії» та висловлює ліберальнішу позицію: «На наш погляд, якщо розмір премії не має постійного характеру виплати, то при визначенні базового місяця для проведення індексації розмір премії може не враховуватися».

Що можна сказати щодо викладеного? Понад усе дивують фрази «на наш погляд» і «може не враховуватися». А на чий ще погляд можна трактувати застосування Порядку № 1078?!! Адже в п. 14 зазначеного Порядку чітко встановлено: роз’яснення щодо застосування цього Порядку надається Мінсоцполітики.

А останній абзац листа, що коментується, згідно з яким відомство наголошує, що «листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, вони носять інформаційний, рекомендаційний характер і не встановлюють нових правових норм» , ще раз підтверджує нам таке: інформація в цих листах може служити лише рекомендацією до застосування, і спиратися потрібно насамперед на прописані норми Порядку № 1078. А де саме бухгалтеру отримати конкретні роз’яснення, а не інформацію до роздумів, залишається загадкою. Адже на сьогодні обіцяне ініціаторами нововведень — Мінсоцполітики, Мінфіном і МОНмолодьспорту — спільне роз’яснення щодо практичного застосування норм оновленого Порядку № 1078 так і не з’явилося.

В отриманих нами усних консультаціях стосовно листа, що коментується, фахівці Мінсоцполітики пояснюють позицію «може не враховуватися премія» як їхню точку зору на премію, що виплачується нерегулярно або щомісяця, але в різних сумах чи змінному відсотку залежно від фінансових можливостей підприємства, установи, організації. Тоді така премія продовжує залишатися об’єктом індексації згідно з п. 2 Порядку № 1078. Але при цьому, зважаючи на непостійний характер виплати, розмір такої премії може не враховуватися при визначенні базового місяця, а отже, і під час проведення порівняльних розрахунків з метою індексації зарплати.

Якщо ж премія, передбачена умовами оплати праці працівників (виплати грошового забезпечення військовослужбовців), виплачується постійно та її розмір, визначений у відсотках до посадового окладу, залишається незмінним, то така премія як об’єкт індексації враховується під час проведення порівняльних розрахунків у місяці підвищення зарплати (грошового забезпечення військовослужбовців). Отже, таку премію потрібно враховувати і в місяці підвищення посадового окладу, і в місяці, коли розмір такої премії збільшується нормативними документами на постійній основі.

В останніх положеннях лист, що коментується, повторює раніше надані роз’яснення, а саме:

— при не повністю відпрацьованому місяці (тимчасова непрацездатність, відпустка тощо) фіксована сума індексації виплачується пропорційно відпрацьованому робочому часу (див. лист Мінсоцполітики від 27.08.2012 р. № 261/10/136-12 // «ОП», 2012, № 19, с. 8);

— для військовослужбовців, які перебувають у щорічній відпустці, на лікуванні тощо, фіксована сума індексації виплачується в повному розмірі (у зв’язку з тим, що за ці періоди військовослужбовці отримують звичайне грошове забезпечення, а не середню заробітну плату, до розрахунку якої включаються суми індексації, у тому числі у фіксованому розмірі) (див. лист Мінсоцполітики від 23.08.2012 р. № 259/10/136-12 // «ОП», 2012, № 20, с. 6).

Далі, використовуючи наявні роз’яснення Мінсоцполітики, наведемо приклади практичного застосування норм оновленого Порядку № 1078.

Приклад 1. Військовослужбовця у листопаді 2012 року переведено на нову посаду з підвищеним посадовим окладом. Військовослужбовець має право на надбавку за вислугу років у розмірі 30 %, надбавку за виконання особливо важливих завдань у розмірі 50 %. Розмір премії на 2012 рік, установлений наказом Міністра оборони України про бюджетну політику, становить 90 % від посадового окладу.

У листопаді 2012 року відсоток преміювання не змінювався. Попередній базовий місяць для військовослужбовця — січень 2008 року. За жовтень 2012 року сума індексації склала 605,96 грн. (1118  х 54,2 %).

У цій ситуації підвищення постійних складових грошового забезпечення відбулося після набуття чинності останніми змінами до Порядку № 1078 (після 21 червня 2012 року). Отже, ураховуємо новації зміненого Порядку № 1078.

Місяць збільшення грошового доходу військовослужбовця (незалежно від суми збільшення й дати, з якої встановлено таке збільшення) — листопад 2012 року — стає базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

Надбавки, що виплачуються військовослужбовцю за вислугу років, за виконання особливо важливих завдань, передбачені законодавством, установлено на постійній основі, тому вони беруть участь у проведенні порівняльних розрахунків.

Премію також установлено на постійній основі, тому її теж буде враховано при порівнянні суми підвищення доходу та суми індексації.

У місяці підвищення грошового забезпечення порівняльні розрахунки здійснюємо виходячи з умов повного місяця служби за новою посадою та в повному розмірі постійних складових грошового забезпечення (незалежно від їх фактичного нарахування). Дані для таких розрахунків наведемо нижче в таблиці.

 

Постійні складові грошового забезпечення

Сума грошового забезпечення, грн.

Примітка

травень 2012 року

червень 2012 року

1. Оклад за військовим званням

125

125

 

2. Посадовий оклад

930

1030

 

3. Надбавка за вислугу років (30 %)

316,50

346,50

(1 + 2) х 30 %

4. Надбавка за виконання особливо важливих завдань (50 %)

685,75

750,75

(1 + 2 + 3) х 50 %

5. Премія (90 % посадового окладу)

837

927

(2) х 10 %

УСЬОГО

2894,25

3179,25

 

 

Сума підвищення постійних складових грошового забезпечення становить 285 грн. (3179,25 - 2894,25).

Можлива сума індексації в листопаді 2012 року дорівнює 605,96 грн. (1118 х 54,2 %).

Оскільки розмір підвищення грошового забезпечення (285 грн.) менше можливої суми індексації (605,96 грн.), розраховуємо фіксовану суму індексації як різницю між величиною індексації та сумою підвищення.

Фіксована сума індексації за листопад 2012 року дорівнює 320,96 грн. (605,96 - 285,00).

Нарахування такої фіксованої суми індексації провадитиметься доти, доки сума чергового підвищення грошового забезпечення за рахунок постійних складових не перевищить розміру фіксованої суми індексації.

Приклад 2. Зарплата держслужбовця складається з посадового окладу — на рівні мінімальної заробітної плати; надбавки за ранг — 55 грн.; надбавки за вислугу років — у розмірі 20 % посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг; надбавки за високі досягнення у праці — у розмірі 30 % посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг і надбавки за вислугу років.

Також держслужбовцю щомісяця нараховується премія за основні результати роботи, розмір якої не є постійним та залежить від фінансових можливостей установи. Ця премія (у відсотках від посадового окладу) у 2012 році змінювалася так: за липень — 20 %, за серпень — жовтень — 15 %, за листопад — 25 %.

Останнім базовим місяцем для працівника є жовтень 2012 року.

За липень 2012 року такому працівнику було вперше розраховано суму індексації з урахуванням підвищення (фіксовану суму індексації) у розмірі 540,72 грн. Саме в цьому розмірі вона збереглася за працівником при підвищенні посадового окладу у жовтні 2012 року (оскільки сума підвищення не перекрила зафіксований розмір індексації).

З 15 листопада 2012 року у держслужбовця збільшується розмір надбавки за вислугу років з 20 до 25 % посадового окладу.

Надбавки за ранг, вислугу років, високі досягнення у праці є виплатами, передбаченими законодавством, тому входять до загальної суми індексованого доходу як постійні виплати і беруть участь у проведенні порівняльних розрахунків з метою визначення сум індексації.

Премія за основні результати роботи, передбачена умовами Положення про преміювання, що виплачується щомісяця, також є об’єктом індексації. Але оскільки премія в окремих місяцях може зовсім не виплачуватися або розмір її може змінюватися, вона не має постійного характеру виплати.

Отже, застосовуючи рекомендації Мінсоцполітики з листа, що коментується, розмір такої премії можна не враховувати при порівнянні суми підвищення доходу та суми індексації.

Визначимо суму постійних складових зарплати в місяцях до і після її підвищення:

 

Структура постійних складових зарплати

Нараховано, грн.

жовтень 2012 року

листопад 2012 року

Посадовий оклад

1118

1118

Надбавка за ранг

55

55

Надбавка за вислугу років

234,60
(20 %)

293,25
(25 %)

Надбавка за високі досягнення в праці (30 %)

422,28

439,88

Усього

1829,88

1906,13

 

Як бачимо, сума підвищення заробітної плати працівника в листопаді 2012 року становить 76,25 грн. (1906,13 - 1829,88).

Згідно з новими нормами Порядку № 1078 місяць підвищення зарплати — листопад 2012 року — буде базовим для працівника. Починаючи з грудня 2012 року (місяця, наступного за базовим) для подальшої індексації розрахунок індексу споживчих цін здійснюється наростаючим підсумком.

У листопаді 2012 року право на індексацію від базового місяця жовтня 2012 року не настало. При цьому за працівником збережено зафіксовану суму індексації — 540,72 грн.

Оскільки сума підвищення заробітної плати працівника в листопаді 2012 року (76,25 грн.) менше суми індексації (540,72 грн.), то ця фіксована сума індексації збережеться за працівником і в листопаді 2012 року.

Тому в листопаді 2012 року сума загального доходу працівника складатиметься із:

— зарплати з урахуванням останнього підвищення;

— фіксованої суми індексації в розмірі 540,72 грн. (за умови повністю відпрацьованого місяця).

У разі якщо місяць відпрацьовано неповністю (унаслідок тимчасової непрацездатності, перебування у відпустці, звільнення тощо), фіксована сума індексації виплачується пропорційно відпрацьованому робочому часу.

Якщо в місяці не відпрацьовано жодного робочого дня, фіксована сума індексації за цей місяць не виплачується.

 

Людмила ТРОХИМЕНКО,
 заступник головного редактора
 (e-mail: l.trokhimenko@id.factor.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі