Теми статей
Обрати теми

Основні виплати працівникам: на допомогу бухгалтеру

Редакція ОП
Стаття

ОСНОВНІ ВИПЛАТИ ПРАЦІВНИКАМ: НА ДОПОМОГУ БУХГАЛТЕРУ

 

У процесі своєї господарської діяльності роботодавець здійснює безліч різних виплат на користь своїх працівників. Пропонуємо вашій увазі систематизований матеріал, присвячений обкладенню найпоширеніших виплат податком на доходи фізичних осіб, єдиним соціальним внеском, порядку обліку виплат у розрахунку середньої зарплати, відображення виплат у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ та багато іншої корисної для практичної роботи інформації.

Тетяна ОНИЩЕНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон про оплату праці — Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Закон № 2464 — Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Закон про індексацію — Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» в редакції від 06.02.2003 р. № 491-IV.

Закон про компенсацію — Закон України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням термінів їх виплати» від 19.10.2000 р. № 2050-III.

Порядок № 100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Постанова № 490 — постанова КМУ «Про надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок та посадових окладів працівників, направлених для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, та працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз’їзний (пересувний) характер» від 31.03.99 р. № 490.

Порядок № 1078 — Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Порядок № 1266 — Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Перелік № 1170 — Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Порядок № 1020 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020.

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5.

 

УМОВНІ СКОРОЧЕННЯ

ЄСВ — єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

ПДФО — податок на доходи фізичних осіб.

ПСП — податкова соціальна пільга.

 

Отже, у наведеній на с. 17 — 30 таблиці в розрізі найчастіше здійснюваних роботодавцями виплат згідно з Інструкцією № 5 опишемо порядки:

— уключення виплат до розрахунку середньої зарплати для визначення суми лікарняних;

— уключення виплат до розрахунку середньої зарплати для визначення суми декретних;

— уключення виплат до розрахунку середньої зарплати для визначення суми відпускних;

— індексації виплати;

— компенсації нарахованих працівникам доходів у зв’язку з простроченням їх виплати;

— уключення нарахованих працівникам виплат до витрат згідно з ПКУ (інформацію наведено для госпрозрахункових підприємств);

— обкладення виплати ПДФО;

— визначення ознаки доходу для цілей відображення в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ;

— уключення виплати до загальної суми зарплати для визначення права на ПСП;

— обкладення виплати ЄСВ.

 

Пункт Інструкції № 5

Види виплат

Розрахунок середньої з/п для:

Індексація

Компенсація

Витрати

ПДФО (ознака доходу)

ПСП

ЄСВ

лікарняних

декретних

відпускних

нарахування

утримання

1. ФОНД ОПЛАТИ ПРАЦІ

Фонд основної заробітної плати (п. 2.1 Інструкції № 5)

2.1.1

Винагороди за виконану роботу згідно з установленими нормами праці за тарифними ставками (окладами), відрядними розцінками робітників та посадовими окладами керівників, фахівців, технічних службовців, уключаючи в повному обсязі внутрішнє сумісництво

+

+

+

+

+

+

+

(101)

+

+

+

2.1.2

Суми процентних чи комісійних нарахувань залежно від обсягу доходів (виручки), отриманих від реалізації продукції (робіт, послуг), у разі, якщо вони є основною заробітною платою

+

+

+

+

+

+

+

(101)

+

+

+

2.1.4

Оплата при переведенні працівника на нижчеоплачувану роботу у випадках та розмірах, передбачених чинним законодавством, а також при невиконанні норм вироблення та виготовлення продукції, яка виявилася браком не з вини працівника

+

+

+

-1/+

+

+

+

(101)

+

+

+

1Відповідно до ст. 114 КЗпП при переведенні працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу за ним протягом двох тижнів з дня переведення зберігається попередній середній заробіток . У свою чергу, виплати, які розраховуються виходячи із середньої заробітної плати, не індексуються (див. лист Мінпраці від 30.10.2003 р. № 024-130).

2.1.5

Оплата роботи висококваліфікованих працівників, залучених для підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників

+

+

+

+

+

+

+

(101)

+

+

+

2.1.6

Оплата праці за час перебування у відрядженні (крім відшкодування витрат у зв’язку з відрядженням: добових, вартості проїзду, витрат на наймання житлового приміщення)*

+1

+

+

+/-2

+

+

+

(101)

+

+

+

*Відповідно до ч. 4 ст. 121 КЗпП працівникам, направленим у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється згідно з умовами, визначеними трудовим чи колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку. До денного заробітку, який порівнюється із середньоденним заробітком, уключаються всі елементи заробітної плати (оклад, доплати, надбавки, премії, індексація). Якщо заробітна плата менша від середнього заробітку, за період відрядження працівникові виплачується середня заробітна плата (лист Мінсоцполітики від 18.04.2012 р. № 283/13/155-12 // «ОП», 2012, № 15).

1Оплата праці за час перебування працівника у відрядженні (незалежно від того, чи оплачується цей період згідно з умовами трудового чи колективного договору
або виходячи із середньої заробітної плати) включається до розрахунку середньої заробітної плати при обчисленні лікарняних, оскільки ця виплата:
включається до фонду оплати праці підприємства;
підлягає обкладенню ПДФО та ЄСВ;
виплачується за відпрацьований час.

2У випадку якщо оплата праці за час перебування у відрядженні розраховується виходячи із середньої заробітної плати, то вона індексації не підлягає (див. лист Мінпраці від 22.06.2007 р. № 47/10/136-07).

2.1.7

Вартість продукції, виданої працівникам при натуральній формі оплати праці

+

+

+

-1

-1

+

+2

(101)

+

+

+

1Індексації та компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати підлягають тільки грошові доходи населення (ст. 2 Закону про індексацію та ст. 2 Закону про компенсацію відповідно).

2 У цій ситуації має місце негрошова форма надання доходу, тому база оподаткування розраховується із застосуванням «натурального» коефіцієнта, передбаченого п. 164.5 ПКУ. Величина «натурального» коефіцієнта залежить від ставки податку та складає: при ставці 15 % 1,176471, а при ставці 17 % 1,204819.

2.1.8

Оплата праці працівників (уключаючи гонорари), що не перебувають у штаті підприємства (за умови, що розрахунки здійснюються підприємством безпосередньо з працівниками), за виконання робіт: згідно з договорами цивільно-правового характеру, уключаючи договір підряду (за винятком фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності)

-

-

-

+/-1

-

+

+2

(102)

-

+3

+3

1Виплати за договорами цивільно-правового характеру підлягають індексації за умови, що вони не є разовими. При цьому згідно з п. 7 Порядку № 1078 виплати за цивільно-правовими договорами індексуються в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням заробітної плати, отриманої за основним місцем роботи
(на підставі довідки з основного місця роботи).

2Згідно з п. 164.6 ПКУ при нарахуванні доходів у вигляді винагороди за договорами цивільно-правового характеру база оподаткування визначається як нарахована сума винагороди, зменшена на суму ЄСВ у частині утримань.

3Сума винагороди, що виплачується фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами, є об’єктом для справляння ЄСВ згідно з абзацом першим п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464.

Фонд додаткової заробітної плати (п. 2.2 Інструкції № 5)

2.2.1

 

Надбавки та доплати до тарифних ставок (окладів, посадових окладів) у розмірах, передбачених чинним законодавством, за:

— суміщення професій (посад)

+

+

+

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— розширення зони обслуговування чи збільшення обсягу робіт

+

+

+

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника

+

+

+2

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— роботу у важких та шкідливих і особливо важких та особливо шкідливих умовах праці

+

+

+

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— інтенсивність праці

+

+

+

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— роботу в нічний час

+

+

+

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— керівництво бригадою

+

+

+

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— високу професійну майстерність

+

+

+

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— класність водіям (машиністам) транспортних засобів

+

+

+

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— високі досягнення в праці, у тому числі державним службовцям

+

+

+

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— виконання особливо важливої роботи на визначений строк

+

+

+2

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— знання та використання в роботі іноземної мови

+

+

+

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— допуск до державної таємниці

+

+

+

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— дипломатичні ранги, персональні звання службових осіб, ранги державних службовців, кваліфікаційні класи суддів

+

+

+

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— вчений ступінь

 

+

+

+

+1

+

+

(101)

+

+

+

— нормативний час пересування в шахті (копальні) від ствола до місця роботи та назад працівників, постійно зайнятих на підземних роботах

+

+

+

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— роботу на територіях радіоактивного забруднення

+

+

+

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

— інші надбавки та доплати, передбачені чинним законодавством, уключаючи доплату до розміру мінімальної заробітної плати

+

+

+2

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

1Доплати та надбавки підлягають індексації в разі, якщо вони не мають разового характеру (ст. 2 Закону про індексацію).

2Нагадаємо, що при визначенні середньої заробітної плати для виплати відпускних не враховуються виплати за виконання окремих доручень (одноразового характеру), які не входять до обов’язків працівника (п.п. «а» п. 4 Порядку № 100). Тому зазначені виплати потраплять до розрахунку середньої заробітної плати за умови, що вони не є одноразовими та нараховуються за виконання доручень, які входять до обов’язків працівника.

2.2.2

Премії та винагороди, що мають систематичний характер, незалежно від джерел фінансування (крім сум, зазначених у п.п. 2.3.2 Інструкції № 5)

+

+

+1

+

+

+

+

(101)

+

+2

+2

1Згідно з абзацом першим п. 3 Порядку № 100 до розрахунку середньої заробітної плати для нарахування відпускних включаються виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії та теплової енергії.

2 Зверніть увагу: на думку фахівців Пенсійного фонду, ЄСВ доведеться нарахувати та утримати навіть у тих випадках, коли премія або винагорода нараховуються особі, яка вже звільнилася (див. лист ПФУ від 03.03.2011 р. № 4149/05-10). Аргументуючи це, фахівці Фонду посилаються на ч. 2 ст. 7 Закону № 2464, згідно з якою особливий порядок нарахування ЄСВ, передбачений цією нормою Закону, поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час. Звідси працівники Фонду роблять висновок: якщо після звільнення з роботи фізичній особі нараховано премію, щомісячна база для обчислення ЄСВ для цілей порівняння з максимальною базою справляння ЄСВ визначається шляхом ділення премії, установленої за результатами роботи, на кількість місяців, за які її нараховано.

2.2.3

Процентні чи комісійні винагороди, виплачені додатково до тарифної ставки (окладу, посадовому окладу)

+

+

+1

+1

+

+

+

(101)

+

+

+

1За умови, що такі виплати не мають разового характеру.

2.2.4

Оплата роботи в надурочний час та у святкові й неробочі дні в розмірах та за розцінками, установленими чинним законодавством

+

+

+

+/-1

+

+

+

(101)

+

+

+

1Зазначені виплати підлягають індексації, якщо вони не мають разового характеру і їх виплату зумовлено режимом роботи підприємства, установи, організації. Проте при визначенні базового місяця такі виплати не беруть участь, оскільки мають тимчасовий характер.

2.2.7

Суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників

+

+

+

-

+

+

+

(101)

+

+

+

2.2.8

Суми компенсації працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати

+

+

-

-

-

+

+

(101)

+

+

+

2.2.9

Вартість безоплатно наданих окремим категоріям працівників відповідно до законодавства (суми коштів на відшкодування оплати):

— вугілля

-

-

-

-

-

+1

-2

(144)

-

-3

-3

— житла, комунальних послуг, послуг зв’язку

+

+

-

-

-

+4

-5

(127)

-

+6

+6

1Згідно з п.п. «г» п.п. 138.10.6 ПКУ до складу витрат підприємства включаються вартість вугілля та вугільних брикетів, безоплатно наданих в обсягах та за переліком професій, установлених постановою КМУ від 17.03.2011 р. № 303, у тому числі компенсація вартості такого вугілля та вугільних брикетів:
працівникам із видобутку (переробки) вугілля та вугледобувних підприємств;
пенсіонерам, які пропрацювали на підприємствах із видобутку (переробки) вугілля, вугледобувних підприємств: на підземних роботах не менше 10 років для чоловіків та не менше 7 років 6 місяців для жінок; на роботах, пов’язаних із підземними умовами, не менше 15 років для чоловіків та не менше 12 років 6 місяців для жінок; на роботах технологічної лінії на поверхні діючих шахт чи на шахтах, що будуються, розрізах, збагачувальних та брикетних фабриках не менше 20 років для чоловіків та не менше 15 років для жінок;
інвалідам та ветеранам війни та праці, особам, нагородженим знаками «Шахтарська слава» чи «Шахтарська доблесть» I, II, III ступенів, особам, інвалідність яких настала в результаті загального захворювання, якщо вони користувалися цим правом до настання інвалідності;
сім’ям працівників, загиблих (померлих) на підприємствах із видобутку (переробки) вугілля, які отримують пенсії у зв’язку із втратою годувальника, а також вдовам померлих пенсіонерів, указаних у п.п. «г» п.п. 138.10.6 ПКУ, які за життя мали таке право.

2Відповідно до п.п. 165.1.20 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються вартість вугілля та вугільних брикетів, безоплатно наданих в обсягах та за переліком професій, встановленим постановою КМУ від 17.03.2011 р. № 303, у тому числі компенсація вартості такого вугілля та вугільних брикетів, надані вищезазначеним особам (див. виноску 1). Вартість безоплатно наданого вугілля в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображається з кодом ознаки доходів «144».

3Вартість безоплатно наданого вугілля та суми компенсації його вартості не обкладаються ЄСВ, оскільки такі виплати зазначено в п. 1 розд. II Порядку № 1170.

4На нашу думку, вартість безоплатно наданих окремим категоріям працівників відповідно до законодавства житла, комунальних послуг, послуг зв’язку, а також суми коштів на відшкодування їх оплати, можна включити до складу витрат платника податку на підставі п. 142.2 ПКУ.

5Вартість житла, комунальних послуг, а також послуг зв’язку, безоплатне надання яких окремим категоріям працівників передбачено чинним законодавством, не обкладається ПДФО на підставі п.п. «а» п.п. 164.2.17 ПКУ. Нагадаємо, що з положень згаданої норми Кодексу випливає, що не обкладається ПДФО вартість використання житла, інших об’єктів матеріального чи нематеріального майна, наданих платнику податку в безоплатне користування, чи компенсації вартості такого використання, за умови, що таке надання чи компенсація зумовлено виконанням платником податку трудової функції згідно з трудовою угодою (контрактом) чи передбачено нормами колективного договору чи згідно із законом у встановлених ними межах. При цьому неоподатковувана ПДФО вартість використання житла, комунальних послуг, послуг зв’язку, а також сума коштів, наданих як компенсація їх вартості, у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображається з кодом ознаки доходів «127».

6Вартість житла, комунальних послуг та послуг зв’язку, безоплатне надання яких окремим категоріям працівників передбачено чинним законодавством, обкладається ЄСВ унаслідок того, що зазначені виплати підпадають під визначення бази обкладення страховим внеском згідно зі ст. 7 Закону № 2464 і при цьому не згадані в Переліку № 1170.

2.2.11

Вартість безоплатно наданого працівникам форменого одягу, обмундирування, які можуть використовуватися поза робочим місцем та залишаються в особистому постійному користуванні, або сума знижки в разі продажу форменого одягу за заниженими цінами*

+

+

-

-

-

+1

+2

(101)

+

+

+

*Якщо спеціальний (формений) одяг та взуття видається в тимчасове користування працівникам відповідно до чинного законодавства, то його вартість не обкладається ПДФО на підставі п.п. 165.1.9 ПКУ. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ вартість такого спецодягу відображається з ознакою доходу «136».

Крім того, вартість спеціального (форменого) одягу не обкладається ЄСВ, оскільки зазначена в п. 5 розд. II Переліку № 1170, а також включається до складу витрат підприємства на підставі п.п. 140.1.1 ПКУ.

Також вартість форменого одягу не обкладатиметься ПДФО і у випадках, коли їх надання зумовлено виконанням платником податку трудової функції відповідно до трудового договору (контракту) чи передбачено нормами колективного договору (п.п. «а» п.п. 164.2.17 ПКУ). У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ така виплата відображається з кодом ознаки доходу «127».

1На нашу думку, підприємство має право на витрати на підставі п. 142.1 ПКУ як витрати на оплату праці. При цьому можливість здійснення таких виплат слід передбачити в колективному (індивідуальному трудовому) договорі в розділі «Оплата праці». Водночас високою є вірогідність того, що ДПАУ не визнає вартість такого одягу як витрати підприємства. Адже і в період дії Закону про податок на прибуток ДПАУ дотримувалася тієї позиції, що формений або інший одяг працівників включається до валових витрат, тільки якщо він є спеціальним і тільки в межах установлених норм.

2У цій ситуації має місце негрошова форма надання доходу, тому база оподаткування визначається із застосуванням «натурального» коефіцієнта, установленого п. 164.5 ПКУ (при ставці податку 15 % величина коефіцієнта складає 1,176471, а при ставці 17 % — 1,204819).

2.2.12

Оплата за невідпрацьований час:

— оплата, а також суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткової) відпусток та додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, у розмірах, передбачених законодавством

-1

+2

+/-3

-4

+

+

+

(101)

+

+5

+5

— оплата додаткових відпусток (понад тривалість, передбачену законодавством), наданих відповідно до колективного договору

-1

+2

+

-4

+

+

+

(101)

+

+

+

— оплата додаткових відпусток у зв’язку з навчанням та творчих відпусток

-1

+2

+

-4

+

+

+

(101)

+

+

+

— оплата додаткових відпусток, які надаються відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, постраждалих у результаті Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-ХII

-1

+2

+

-4

+

-6

+

(101)

+

+

+

— суми заробітної плати, які зберігаються за основним місцем роботи працівників, за час їх навчання з відривом від виробництва в системі підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів

-1

+2

+

-4

+

+

+

(101)

+

+

+

— суми, нараховані особам, які проходять навчання (підготовку) для роботи на тільки що введених у дію підприємствах за рахунок коштів, передбачених у загальних кошторисах будівництва

-1

+2

+

-4

+

+

+

(101)

+

+

+

— оплата спеціальної перерви в роботі у випадках, передбачених законодавством, оплата пільгового часу неповнолітнім

-1

+2

+

-4/+

+

+

+

(101)

+

+

+

— оплата працівникам, які залучаються до виконання державних чи громадських обов’язків, якщо вони виконуються в робочий час

-1

+2

+

-4

+

+

+

(101)

+

+

+

— оплата працівникам-донорам днів обстеження, здачі крові та відпочинку, які надаються після кожного дня здачі крові чи днів, приєднаних за бажанням працівника до щорічної відпустки

-1

+2

+

-4

+

+

+

(101)

+

+

+

— оплата, яка зберігається за працівником, який підлягає медичному огляду, за основним місцем роботи за час перебування в медичному закладі на обстеженні

-1

+2

+

-4

+

+

+

(101)

+

+

+

— оплата простоїв не з вини працівника

+7

+2

+/-8

+/-4

+

+

+

(101)

+

+

+

1Виплати працівникам включаються до розрахунку середньої заробітної плати для оплати лікарняних, тільки якщо їх нараховано за фактично відпрацьований час. Виплати за невідпрацьований час (відпускні, компенсація за невикористану відпустку, середня зарплата за період виконання громадських обов’язків у робочий час тощо), розраховані згідно з Порядком № 100, не включаються до розрахунку середньої зарплати для виплати лікарняних, незважаючи на те, що на них нараховується ЄСВ (див. лист Мінпраці від 02.04.2007 р. № 211/020/153-07).

2До розрахунку середньої заробітної плати для визначення суми допомоги по вагітності та пологах необхідно включати всі виплати як за відпрацьований, так і за невідпрацьований час, у тому числі виплати, зазначені в п.п. 2.2.12 Інструкції № 5. Таку ж думку висловлюють і фахівці Мінпраці в листах від 18.01.2010 р. № 396/0/14-10/18 (див. «ОП», 2010, № 3) та від 01.02.2010 р. № 1000/0/14-10/18 (див. «ОП», 2010, № 4).

3Компенсація за невикористану відпустку не включається до розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпускних на підставі п.п. «б» п. 4 Порядку № 100.

4Виплати, які розраховуються виходячи із середньої заробітної плати, індексації не підлягають (див. лист Мінпраці від 30.10.2003 р. № 024-130).

5Компенсація за невикористану відпустку, нарахована звільненому працівнику, є платою за невідпрацьований час, а значить, не обкладається ЄСВ (див. лист ПФУ від 03.03.2011 р. № 4149/05-10).

6Згідно з роз’ясненнями, наведеними у консультації, розміщеній в ЄБПЗ під кодом 110.07.17, у зв’язку з тим, що відшкодування витрат на оплату відпусток, що надаються чорнобильцям 1 та 2 категорій, здійснюється за рахунок Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту, кошти на оплату таких відпусток не враховуються ні у складі витрат, ні у складі доходів підприємства-роботодавця.

7 Згідно з роз’ясненнями Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, наведеними в листі від 13.05.2011 р. № 04-29-1157, час простою не з вини працівника не виключається з розрахункового періоду і відповідно оплата за цей час простою враховується при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності. Відзначимо, що фахівці Мінсоцполітики в усних консультаціях дотримуються аналогічної позиції (див. «ОП», 2012, № 18).

8Увипадку якщо оплата часу простою не з вини працівника здійснювалася у розмірі, нижчому від тарифної ставки, то вона не бере участь у розрахунку відпускних. Нагадаємо, що згідно зі ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки. Якщо оплата простою здійснювалася в розмірі середнього заробітку, то період простою та його оплата беруть участь у розрахунку відпускних.

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати (п. 2.3 Інструкції № 5)

2.3.2

Винагороди та заохочення, здійснювані один раз на рік або ті, які мають разовий характер, зокрема:

— винагороди за підсумками роботи за рік, щорічні винагороди за вислугу років (стаж роботи)

+1

+1

+2

-3

+

+/-4

+

(101)

+

+5

+5

— премії за виконання важливих та особливо важливих завдань

+1

+1

-6

-3

+

+/-4

+

(101)

+

+

+

— одноразові заохочення, не пов’язані з конкретними результатами праці (наприклад, до ювілейних та пам’ятних дат як у грошовій, так і в натуральній формі)

+1

+1

-6

-3

+/-7

+/-4

+

(101)

+

+

+

— грошова винагорода державним службовцем за добросовісну безперервну працю в органах державної влади, зразкове виконання трудових обов’язків

+1

+1

-6

-3

+

х

+

(101)

+

+

+

1Абзацом другим п. 9 Порядку № 1266 передбачено таке: якщо застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді не працювала з поважної причини (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до 3 років та до 6 років за медичним висновком), заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, та виплати, не передбачені актами законодавства або здійснювані понад норм, установлених зазначеними актами, ураховуються при розрахунку середньої заробітної плати пропорційно відпрацьованому цього місяця часу. Це підтверджується й роз’ясненнями Мінпраці, наданими в листах від 03.11.2006 р. № 689/020/99-06, від 01.02.2010 р. № 1000/0/14-10/18 (див. «ОП», 2010, № 4), від 01.04.2010 р. № 91/18/99-10 (див. «ОП», 2010, № 14).

2Відповідно до Порядку № 100 одноразова винагорода за підсумками роботи за рік та за вислугу років для розрахунку відпускних включається до середнього заробітку шляхом додавання до заробітку за кожен місяць розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік. При цьому згідно з роз’ясненнями Мінпраці, наданими в листах від 26.01.2007 р. № 49/13/155-07 та від 24.06.2008 р. № 411/13/84-08, основною умовою обліку цих сум у розрахунку середньої заробітної плати за Порядком № 100 є їх нарахування в поточному році за попередній. Якщо, наприклад, винагороду за підсумками роботи за рік нараховано в поточному році за поточний рік (наприклад, у грудні 2012 року за підсумками роботи за 2012 рік), то, на думку Мінпраці, вона взагалі не має брати участі в розрахунку середньої зарплати за Порядком № 100.

3Доходи громадян, що мають разовий характер, індексації не підлягають (ст. 2 Закону про індексацію).

4 Незважаючи на те що зазначені виплати включаються до фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5, для правомірного відображення їх у складі витрат у податковому обліку можливість здійснення таких виплат слід передбачити в колективному (індивідуальному трудовому) договорі в розділі «Оплата праці». У цьому випадку підприємство зможе відобразити витрати на підставі п. 142.1 ПКУ.

5Зверніть увагу: на думку фахівців Пенсійного фонду, ЄСВ доведеться нарахувати та утримати навіть у тих випадках, коли винагорода за підсумками роботи за рік виплачується особі, яка вже звільнилася (див. лист ПФУ від 03.03.2011 р. № 4149/05-10). Аргументуючи це, фахівці Фонду посилаються на ч. 2 ст. 7 Закону № 2464, згідно з якою особливий порядок нарахування ЄСВ, передбачений цією нормою Закону, поширюється також на осіб, яким після звільнення з роботи нараховано заробітну плату (дохід) за відпрацьований час. Звідси працівники Фонду роблять висновок: якщо після звільнення з роботи фізичній особі нараховано премію, щомісячна база для обчислення ЄСВ для цілей порівняння з максимальною базою справляння ЄСВ визначається шляхом ділення премії, визначеної за результатами роботи, на кількість місяців, за які її нараховано.

6 До розрахунку середньої заробітної плати для виплати відпускних не включаються премії, які є одноразовими виплатами (див. лист Мінпраці від 13.06.2003 р. № 18-403).

7Компенсації за порушення строків виплати заробітної плати підлягають тільки грошові доходи працівників (ст. 2 Закону про компенсацію). Тобто доходи в натуральній формі не компенсуються.

2.3.3

Матеріальна допомога, що має систематичний характер, надана всім чи більшості працівників (на оздоровлення, у зв’язку з екологічним станом, крім сум, зазначених у п. 3.31 Інструкції № 5)

+1

+1

-2

-

+

+/-3

+

(101)

+

+

+

1Згідно з п. 9 Порядку № 1266 принцип включення разових заохочувальних та компенсаційних виплат, до яких, зокрема, належить і матеріальна допомога, до складу середньої заробітної плати для розрахунку лікарняних такий: у випадку якщо фізична особа з поважних причин (у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відпусткою по вагітності та пологах, відпусткою для догляду за дитиною до 3 років чи за наявності медичного висновку до 6 років) не працювала частину місяця, виплати, що мають разовий характер, ураховуються пропорційно відпрацьованому цього місяця часу. Такий самий порядок включення разових заохочувальних та компенсаційних виплат діє і при розрахунку декретних (див. листи Мінпраці від 01.04.2010 р. № 91/18/99-10 // «ОП», 2010, № 14, і від 18.01.2010 р. № 396/0/14-10/18 // «ОП», 2010, № 3).

2Згідно з п.п. «б» п. 4 Порядку № 100 до розрахунку середньої заробітної плати при обчисленні відпускних не включається, зокрема, сума матеріальної допомоги. Підтверджує це і Мінпраці в листі від 13.12.2005 р. № 694/13/84-05, основний висновок якого полягає в тому, що матеріальна допомога не враховується при обчисленні середньої заробітної плати для оплати відпусток незалежно від того, є вона разовою чи ні, надана вона одному чи всім (більшості) співробітників.

3 Незважаючи на те що зазначені виплати включаються до фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5, для правомірного відображення їх у складі витрат у податковому обліку можливість здійснення таких виплат слід передбачити в колективному (індивідуальному трудовому) договорі в розділі «Оплата праці». У цьому випадку підприємство зможе відобразити витрати на підставі п. 142.1 ПКУ.

2.3.4

Виплати соціального характеру в грошовій та натуральній формі:

— вартість путівок працівникам та членам їх сімей на лікування та відпочинок, екскурсії чи суми компенсації, видані замість путівок коштом підприємства

+

+

-

-1

-1

+/ -2

+3

(101)

+

+

+

— вартість проїзних квитків, що персонально розподіляються між працівниками, та відшкодування працівникам вартості проїзду транспортом загального користування

+

+

-

-1

-1

+/-2

+3, 4

(101)

+

+

+

1Доходи фізичних осіб у натуральній формі індексації та компенсації у зв’язку з порушенням строків виплати не підлягають (ст. 2 Закону про індексацію та ст. 2 Закону про компенсацію).

2 Незважаючи на те, що зазначені виплати включаються до фонду оплати праці згідно з Інструкцією № 5, для правомірного відображення їх у складі витрат у податковому обліку можливість здійснення таких виплат слід передбачити в колективному (індивідуальному трудовому) договорі в розділі «Оплата праці». У цьому випадку підприємство зможе відобразити витрати на підставі п. 142.1 ПКУ.

3При виплаті доходу в негрошовій формі база обкладення ПДФО визначається із застосуванням «натурального» коефіцієнта, установленого п. 164.5 ПКУ. Величина коефіцієнта при ставці податку 15 % складає 1,176471, а при ставці 17 % — 1,204819.

4Вартість проїзних квитків не включатиметься до складу оподатковуваного доходу працівників за умови, що вони не розподіляються між працівниками, а надаються їм на час виконання службових обов’язків, і при цьому видачу проїзних квитків передбачено умовами колективного (індивідуального трудового) договору. При цьому підставою для надання зазначеної пільги є п.п. «а» п.п. 164.2.17 ПКУ.

2. ІНШІ ВИПЛАТИ, ЯКІ НЕ ВХОДЯТЬ ДО ФОНДУ ОПЛАТИ ПРАЦІ (П. 3 ІНСТРУКЦІЇ № 5)

3.1

Внески підприємств на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

-

-

-

-

-

+

-1

(Х)

-

-

-

1Згідно з Порядком № 1020 суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування платника податку, які вносяться за рахунок його роботодавця в розмірах, визначених законом, підлягають відображенню в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «133». Водночас до набуття чинності законом про введення перерахування частини страхових внесків до Накопичувального фонду в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ зазначені суми в Податковому розрахунку відображати не потрібно (див. лист ДПАУ від 12.05.2011 р. № 8882/6/17-0215).

3.2

Допомоги та інші виплати, здійснювані за рахунок коштів фондів державного соціального страхування:

— допомога по тимчасовій непрацездатності

-

-

+

-

+

-

+1

(101)

+

+

+

— допомога по вагітності та пологах

-

-

+2

-

+

-

-

(128)

-

-

-

допомога при народженні дитини

X3

— допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

X3

— допомога на поховання

-

-

-

-

-

-

-

(146)

-

-

-

оплата путівок на санаторно-курортне лікування та оздоровлення

-

-

-

-

-

-

-

(156)

-

-

-

1Для цілей оподаткування прирівнюється до заробітної плати. Лікарняні, що припадають на декілька місяців (так звані перехідні лікарняні), для цілей оподаткування розподіляються за місяцями, за які їх нараховано (абзац третій п.п. 169.4.1 ПКУ).

2Допомога по вагітності та пологах включається до складу виплат, які враховуються при визначенні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток (лист Мінпраці від 22.06.2006 р. № 4201/0/14-06/13).

3Допомога при народженні дитини, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачуються органами праці та соціального захисту населення за місцем проживання застрахованої особи (ст. 5 Закону України «Про державну допомогу сім’ям із дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-XII).

3.3

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства, установи, організації

-

-

+

-

+

+

+1

(101)

+

+

+

1Для цілей оподаткування прирівнюється до зарплати.

3.4

Соціальні допомоги та виплати за рахунок коштів підприємства, установлені колективним договором (працівникам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною, на народження дитини, сім’ям із неповнолітніми дітьми)

-

-

-

-

-

-

+

(126)

-

-1

-1

1Цю виплату зазначено в п. 1 розд. I Переліку № 1170 серед виплат, з яких не справляється ЄСВ.

3.6

Одноразова допомога працівникам, які виходять на пенсію згідно з чинним законодавством та колективним договором (включаючи грошову допомогу державним службовцям і науковим (науково-педагогічним) працівникам)

-

-

-

-

-

+1

+2

(127)

-

-3

-3

1ДПСУ у роз’ясненні, розміщеному в ЄБПЗ у розділі 110.07.17, зазначила, що така допомога, котра виплачується згідно з чинним законодавством та колективним договором працівникам, які виходять на пенсію, уключається до складу витрат підприємства на підставі п. 142.2 ПКУ.

2 Одноразова грошова допомога, що виплачується згідно з чинним законодавством та колективним договором працівнику, який виходить на пенсію, уключається до його оподатковуваного доходу у складі інших доходів (п.п. 164.2.19 ПКУ).

3Цю виплату зазначено в п. 2 розд. I Переліку № 1170 у складі виплат, з яких не справляється ЄСВ.

3.8

Суми вихідної допомоги при припиненні трудового договору

-

-

-

-

-

+1/-

+2

(127)

-

-3

-3

1Ця виплата в розмірі, передбаченому чинним законодавством, включається до витрат на підставі п. 142.2 ПКУ.

2 Згідно з роз’ясненнями ДПАУ, наданими у листі від 09.03.2011 р. № 4628/6/17-0715, сума вихідної допомоги, що виплачується у випадках, передбачених КЗпП, уключається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку відповідно до п.п. 164.2.19 ПКУ у складі інших доходів, які в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображаються з ознакою доходу «127».

3Цю виплату зазначено в п. 4 розд. I Переліку № 1170 у складі виплат, з яких не справляється ЄСВ.

3.10

Витрати на платне навчання членів сімей працівників, не пов’язане з виробничою необхідністю, згідно з угодою між підприємством та навчальним закладом, відповідно до якого такий член сім’ї працівника здобуде професійно-технічну або вищу освіту

-

-

-

-

-

-

-/ +1

(145/ 126)

-

-2

-2

1Підпункт 165.1.21 ПКУ не містить вимоги, згідно з якою для необкладення ПДФО навчання фізичної особи має відбуватися за профілем діяльності чи за загальними виробничими потребами роботодавця. Тому сума оплати за навчання фізичної особи — члена сім’ї працівника підприємства у вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладах у розмірі, що не перевищує у 2012 році — 1500 грн., з розрахунку на кожен повний чи неповний місяць підготовки чи перепідготовки та за умови, що з такою особою укладено письмовий договір (контракт) про взяті зобов’язання відпрацювати в роботодавця після закінчення навчального закладу та отримання спеціальності (кваліфікації) не менше 3 років, не обкладається ПДФО (п.п. 165.1.21 ПКУ). У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ така неоподатковувана сума відображається з ознакою доходу «145».

При невиконанні умов, визначених п.п. 165.1.21 ПКУ, сума, сплачена за навчання, з урахуванням «натурального» коефіцієнта включається до оподатковуваного доходу платника податку у вигляді додаткового блага та відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «126».

2 Цю виплату зазначено в п. 11 розд. II Переліку № 1170 серед виплат, з яких не справляється ЄСВ.

3.12

Виплати у встановленому розмірі особам, що постраждали від Чорнобильської катастрофи (крім указаних у пп. 2.2.1, 2.2.12)

-

-

-

-

-

Х

-1

(130)

-

-2

-2

1Сума відшкодування платнику податку розміру шкоди, заподіяної йому внаслідок Чорнобильської катастрофи, в порядку та сумах, визначених законом, не обкладається ПДФО (п.п. 165.1.3 ПКУ).

2 Цю виплату зазначено в п. 7 розд. I Переліку № 1170 серед виплат, з яких не справляється ЄСВ.

3.14

Винагорода за авторським договором на створення та використання творів науки, літератури та мистецтва, крім гонорару штатним працівникам редакцій газет, журналів, інших засобів масової інформації, видавництв, установ мистецтва та (чи) оплати їх праці, яка розраховується за ставками (розцінками) авторської (постановочної) винагороди, нарахованої на цьому підприємстві

-

-

-

-

-

+/-1

+

(103)

-

-2

-2

1Якщо згідно з Договором про створення за замовленням та використання об’єкта права інтелектуальної власності майнові права залишаються за виконавцем і замовник платить за використання твору, то цей платіж для цілей ПКУ підпадає під визначення роялті. Нагадаємо, що згідно з п.п. 14.1.225 ПКУ будь-який платіж, отриманий як винагорода за користування або за надання права користування будь-яким авторським і суміжним правом на літературні твори, твори мистецтва чи науки — це роялті. Якщо роялті виплачується фізичній особі — резиденту, підприємство має право включити таку виплату до складу витрат за умови, що вона пов’язана з основною діяльністю підприємства та документально підтверджена. Якщо роялті виплачується фізичній особі — нерезиденту, то підприємству необхідно враховувати обмеження, установлені п.п. 1 ч. 2 п.п. 140.1.2 ПКУ.

2Цю виплату зазначено в п. 9 розд. I Переліку № 1170 серед виплат, з яких не справляється ЄСВ.

3.15

Витрати на відрядження:

— добові в межах норм, вартість проїзду, витрати на наймання житлового приміщення, а також компенсаційні виплати та добові, які виплачуються при переїзді на роботу в іншу місцевість згідно з чинним законодавством

-

-

-

-

-

+

-

(Х)

-

-

-

— добові понад установлені норми

-

-

-

-

-

-1

+2

(126)

-

-3

-3

— надмірно витрачені грошові кошти, видані на відрядження чи під звіт

-

-

-

-

-

-1

+4

(118)

-

-3

-3

1Сума добових понад норми, установлені п.п. 140.1.7 ПКУ, не включається до складу витрат роботодавця.

2На нашу думку, якщо добові понад норми, установлені п.п. 140.1.7 ПКУ, виплачуються за рішенням роботодавця (наприклад, відповідно до наказу, розпорядження, положення, що встановлює розмір добових витрат на підприємстві), то такий дохід слід відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ як додаткове благо з ознакою доходу «126». Оскільки у документі, що встановлює розмір добових витрат, роботодавці, як правило, вказують «чисту» суму добових, яка підлягає виплаті працівнику на руки, то база обкладення ПДФО має визначатися з урахуванням «натурального» коефіцієнта, установленого п. 164.5 ПКУ.

3ЄСВ із цієї виплати не справляється, оскільки вона не входить до ФОП та зазначена в п. 6 розд. І Переліку № 1170.

4Надмірно витрачені працівником підзвітні суми з урахуванням «натурального» коефіцієнта включаються до бази оподаткування та відображаються в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «118».

3.16

Надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок та посадових окладів працівників, направлених для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних та будівельних робіт, і працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз’їзний (пересувний) характер, у розмірах,
що не перевищують граничні норми добових, визначених чинним законодавством

-

-

-

-

-

+1

+1

(101)

+

-2

-2

1Ця виплата в розмірі, передбаченому колективним договором чи трудовим договором, обкладається ПДФО у складі заробітної плати в загальному порядку. При визначенні граничних розмірів надбавок (польового забезпечення) слід ураховувати обмеження, визначені постановою № 490. Згідно з положенням цього документа граничні розміри надбавок (польового забезпечення) працівникам за день не можуть перевищувати граничних норм витрат, установлених КМУ для відряджень по Україні, а для закордонних — не можуть перевищувати 80 % граничних норм добових витрат, установлених КМУ для відряджень за кордон. Ураховуючи, що для небюджетних підприємств граничні норми добових витрат установлено ПКУ, для отримання права на податкові витрати розмір надбавок (польового забезпечення) не має перевищувати граничного розміру добових, установлених ПКУ. До складу витрат надбавки (польове забезпечення), що виплачуються працівникам, уключаються на підставі п. 142.1 ПКУ (див. роз’яснення ДПСУ в ЄБПЗ у розділі 110.07.14).

Звертаємо увагу: якщо в колективному договорі (трудовому договорі працівника) роботи, які відбуваються в дорозі чи мають роз’їзний (пересувний) характер, визначено як відрядження, то суми надбавок (польового забезпечення) у межах, установлених п.п. 140.1.7 ПКУ, не обкладаються ПДФО та включаються до складу витрат, за умови їх відповідного документального оформлення (див. п. 3.15 цієї таблиці).

2ЄСВ з цієї виплати не справляється, оскільки вона не входить до ФОП і зазначена в п. 10 розд. I Переліку № 1170.

3.19

Вартість виданих спецодягу, спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту, мийних та знешкоджувальних засобів, молока та лікувально-профілактичного харчування чи відшкодування витрат працівникам за придбання ними спецодягу та інших засобів індивідуального захисту в разі невидачі їх адміністрацією:

— за переліком і в межах норм, установлених КМУ та/або галузевими нормами

-

-

-

-

-

+1

-2

(136)

-

-3

-3

— понад установлені норми та поза переліком

-

-

-

-

-

-

+4

(126)

-

-3

-3

1Уключається до складу витрат на підставі п.п. 140.1.1 ПКУ.

2Не включається до складу оподатковуваного доходу згідно з п.п. 165.1.9 ПКУ. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображається з ознакою доходу «136». Також не включається до оподатковуваного доходу працівника відшкодування вартості витрат працівника на придбання ним за рахунок власних коштів спеціального одягу та інших засобів індивідуального захисту, якщо необхідність такого придбання виникла у зв’язку з порушенням роботодавцем установленого нормами строку видачі спецодягу, а куплений спецодяг було оприбутковано підприємством.

3ЄСВ з цієї виплати не справляється, оскільки вона не входить до ФОП та зазначена в п. 5 розд. II Переліку № 1170.

4Уключається до доходу з урахуванням «натурального» коефіцієнта.

3.20

Вартість придбаних підприємством проїзних квитків, які персонально не розподіляються між працівниками, а видаються їм залежно від потреби для виконання виробничих завдань (у зв’язку із специфікою роботи)

-

-

-

-

-

+

-1

(Х)

-

-

-

1Якщо специфіка роботи підприємства вимагає для виконання трудової функції переміщення працівника від одного об’єкта до іншого та умовами трудового договору (контракту) чи колективного договору визначено, що роботодавець самостійно за свій рахунок придбаває проїзні квитки, які персонально не розподіляються між працівниками, а видаються їм залежно від потреби для виконання виробничих завдань (у зв’язку із специфікою роботи), то вартість таких проїзних квитків не обкладається ПДФО (п.п. «а» п.п. 164.2.17 ПКУ).

3.22

Компенсація працівникам використання для потреб виробництва їх власного інструменту та особистого транспорту

-

-

-

-

-

-1/+

+2

(126)

-

-3

-3

1Податківці проти віднесення на витрати компенсації працівникам використання їх особистого транспорту (див. ЄБПЗ, розділ 110.07.20).
2
Сума компенсації є для працівника додатковим благом (див. п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ) і підлягає відображенню в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «126».
3ЄСВ з цієї виплати не справляється, оскільки вона не входить до ФОП і зазначена в п. 11 розд. I Переліку № 1170.

3.23

Вартість подарунків до свят та квитків на видовищні заходи для дітей працівників

-

-

-

-

-

-

-/ +1

(160/ 126)

-

-2

-2

1Згідно з п.п. 165.1.39 ПКУ не обкладаються ПДФО подарунки, що відповідають таким умовам: подарунок надано в негрошовій формі та його вартість не перевищує 50 % мінімальної заробітної плати, установленої на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році — 536,50 грн.) з розрахунку на місяць. Тому якщо вартість дитячого подарунка та квитків у будь-якому з місяців 2012 року не перевищує 536,50 грн. з розрахунку на місяць, то його вартість не обкладається ПДФО на підставі п.п. 165.1.39 ПКУ та відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «160». Якщо вартість дитячого подарунка та квитків з розрахунку на місяць перевищує 536,50 грн., то неоподатковувана сума (536,50 грн.) відображається з ознакою доходу «160», а сума перевищення з урахуванням «натурального» коефіцієнта — з ознакою доходу «126».

2ЄСВ з цієї виплати не справляється, оскільки вона не входить до ФОП і зазначена в п. 8 розд. II Переліку № 1170.

3.24

Витрати роботодавця на навчання фізичних осіб (крім витрат на заробітну плату, зазначених у п.п. 2.2.12):

— витрати на професійну підготовку, перепідготовку працівників робочих професій у вітчизняному навчальному закладі

-

-

-

-

-

+1/-

-/ +2

(145/ 126)

-

-3

-3

— витрати на професійну перепідготовку, підвищення кваліфікації працівників у вітчизняному навчальному закладі у зв’язку з вимогами законодавства

-

-

-

-

-

+4

-5

(158)

-

-3

-3

— витрати на професійну підготовку, перепідготовку працівників неробочих професій у вітчизняному навчальному закладі

-

-

-

-

-

+/-6

-/ +2

(145/ 126)

-

-3

-3

— витрати на підвищення кваліфікації у вітчизняному навчальному закладі, якщо таке підвищення не пов’язане з вимогами законодавства

-

-

-

-

-

+/-6

+/ -7 (126/ 127)

-

-3

-3

3.24

— витрати на підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації в закордонному навчальному закладі

-

-

-

-

-

+/-8

+/ -7 (126/ 127)

-

-3

-3

— стипендії слухачам підготовчих відділень, студентам, аспірантам, направленим на навчання з відривом від виробництва у вищі навчальні заклади

-

-

-

+

+

+9/-

+

(126)

-

-3

-3

— оплата проїзду до місцезнаходження навчального закладу та назад

-

-

-

-

-

+9/-

+

(126)

-

-3

-3

— витрати, пов’язані з організацією навчального процесу (придбання навчального матеріалу, оренда приміщень)

-

-

-

-

-

+9,10/-

-/ +11

(Х/ 126)

-

-3

-3

1Якщо навчається працівник підприємства, то витрати на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації можна враховувати в зменшення об’єкта податку на прибуток на підставі абзацу першого п.п. 140.1.3 ПКУ, за умови, що спрямованість навчання пов’язана з господарською діяльністю роботодавця.

2Сума, сплачена роботодавцем за підготовку та/чи перепідготовку фізичної особи (як працівника, так і непрацівника підприємства) у вітчизняному навчальному закладі, не включається до оподатковуваного доходу фізособи та відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «145» при одночасному виконанні таких двох умов (п.п. 165.1.21 ПКУ): 1) з фізичною особою укладено письмовий договір (контракт) про те, що така особа зобов’язалася відпрацювати в суб’єкта господарювання, що сплатив її навчання (підготовку, перепідготовку), після закінчення навчального закладу та отримання спеціальності (кваліфікації) не менше трьох років; 2) сума оплати за навчання з розрахунку на місяць не перевищує розміру, визначуваного відповідно до положень абзацу першого п.п. 169.4.1 ПКУ (у 2012 році — 1500 грн.).

Вартість навчання фізичної особи підлягає оподаткуванню, якщо: 1) не виконується хоча б одна з умов, наведених вище. Причому якщо не виконується перша умова, оподаткуванню підлягає вся сума оплати за навчання. Якщо ж виконано першу умову, але при цьому сума оплати за навчання працівника перевищує встановлене обмеження ПКУ (у 2012 році — 1500 грн. за кожен повний чи неповний місяць навчання), ПДФО обкладається тільки сума перевищення; 2) фізична особа припиняє трудові відносини з роботодавцем упродовж свого навчання чи до закінчення третього календарного року з року, в якому завершується таке навчання. Вартість навчання працівника, що підлягає оподаткуванню, є доходом у вигляді додаткового блага і з урахуванням «натурального» коефіцієнта підлягає відображенню в Податковому розрахунку з ознакою доходу «126» .

3ЄСВ з цієї виплати не справляється, оскільки вона не входить до ФОП і зазначена в п. 9 розд. II Переліку № 1170.

4На нашу думку, в цьому випадку витрати, пов’язані з перепідготовкою, підвищенням кваліфікації можна врахувати в зменшенні об’єкта податку на прибуток без додаткових умов, передбачених абзацом другим п.п. 140.1.3 ПКУ, — про це свідчать граматична конструкція абзацу першого п.п. 140.1.3 ПКУ та здоровий глузд (адже законодавство встановлює обов’язкове підвищення кваліфікації і для працівників, які не належать до робітників).

5Якщо проведення перепідготовки працівника зумовлено вимогами законодавства, то вся сума витрат роботодавця на її проведення не включається до оподатковуваного доходу працівника на підставі п.п. 165.1.37 ПКУ. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ сума витрат роботодавця у зв’язку з перепідготовкою фізичної особи згідно із законом відображається з ознакою доходу «158».

6Включаються до складу витрат, якщо: 1) спрямованість навчання пов’язана з господарською діяльністю роботодавця; 2) наявність сертифіката про освіту в таких закладах є обов’язковою для виконання певних умов ведення господарської діяльності; 3) є письмовий договір про відробіток у такого роботодавця після закінчення вищого та/чи професійно-технічного навчального закладу та отримання спеціальності (кваліфікації) не менше 3 років.

7Не є доходом працівника тільки в разі, якщо витрати на зазначені цілі включаються до собівартості реалізованої продукції (абзац другий п.п. «б» п.п. 164.2.17 ПКУ).

8Є витрати, якщо: 1) сертифікат обов’язковий для госпдіяльності; 2) є договір про відробіток 3 років; 3) навчальний заклад визнається таким в Україні (абзац другий п.п. 140.1.3 ПКУ).

9Є витрати, якщо спрямованість навчання пов’язана з господарською діяльністю підприємства.

10Необхідною умовою включення до складу витрат підприємства витрат на організацію навчально-виробничої практики є зв’язок з основною діяльністю підприємства (абзац п’ятий п.п. 140.1.3 ПКУ).

11Якщо такі витрати є персоніфікованими, то вони з урахуванням «натурального» коефіцієнта обкладатимуться ПДФО та відображатимуться в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «126».

3.28

Фінансова допомога (позики), видана працівникам підприємств для поліпшення житлових умов, на індивідуальне будівництво, обзаведення домашнім
господарством:

— суми поворотної фінансової допомоги

-

-

-

-

-

-

-1

(153)

-

-2

-2

— суми безповоротної фінансової допомоги

-

-

-

-

-

-

+

(126)

-

-2

-2

1Основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, а також основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку, не включається до його оподатковуваного доходу на підставі п.п. 165.1.31 ПКУ та у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ відображається з ознакою доходу «153».

У разі неповернення фізичною особою суми позики та визнання її доходом податковий агент відображає її з ознакою доходу «107» (якщо минув строк позовної давності) чи з ознакою «126» (якщо борг анульовано за самостійним рішенням кредитора) без заповнення граф 4 і 4а (тобто проставляється 0). Сплату ПДФО з таких доходів фізична особа здійснює самостійно на підставі даних річної декларації про майновий стан та доходи (п.п. 164.2.7 ПКУ, п.п. «д» п.п. 164.2.17 ПКУ).

2ЄСВ з цієї виплати не справляється, оскільки вона не входить до ФОП і зазначена в п. 13 розд. I Порядку № 1170.

3.30

Витрати підприємств на оплату послуг з лікування працівників, які були надані установами охорони здоров’я (крім виплат, зазначених у п.п. 2.3.3), а саме:

— цільова благодійна допомога на лікування

-

-

-

-

-

-

-/ +1 (169/ 126)

-

-2

-2

цільова благодійна допомога на реабілітацію

-

-

-

-

-

-

-/ +3 (169/ 126)

-

-2

-2

1Не оподатковується та відображається з ознакою доходу «169» цільова благодійна допомога на лікування, яка надається платнику податку відповідно до вимог п.п. 170.7.4 ПКУ. Нагадаємо їх: 1) благодійник — фізична або юридична особа — резидент України; 2) допомога надається безпосередньо закладу охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг лікування, у тому числі для придбання ліків; 3) одержувач допомоги — платник податку або члени його сім’ї першого ступеня спорідненості (його батьки, дружина чи чоловік, діти, у тому числі усиновлені (п.п. 14.1.263 ПКУ)); 4) допомога надається в розмірах, які не перекриваються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (з моменту введення системи загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування); 5) допомога не надається на цілі, щодо яких установлено пряму заборону п.п. «а» п.п. 170.7.4 ПКУ; 6) одержувач допомоги документально підтвердив необхідність отримання платних медичних послуг. При невиконанні хоча б однієї з вищеперелічених умов допомога, що надається, обкладається ПДФО та відображається з ознакою доходу «126».

2ЄСВ з цієї виплати не справляється, оскільки вона не входить до ФОП та зазначена в п. 13 розд. II Порядку № 1170.

3Цільова благодійна допомога на реабілітацію, надана на підставі п.п. 170.7.4 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу одержувача та відображається з ознакою доходу «169», якщо стосовно неї було виконано такі умови: 1) благодійник — резидент України; 2) допомога надається безпосередньо протезно-ортопедичним підприємствам, реабілітаційним установам для компенсації вартості платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації; 3) одержувач допомоги — інвалід чи його дитина-інвалід; 4) допомога надається в розмірах, які не перекриваються виплатами з бюджетів та фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (з моменту введення системи загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування); 5) одержувач допомоги документально підтвердив необхідність отримання платних реабілітаційних послуг, технічних та інших засобів реабілітації. При невиконанні хоча б однієї з вищеперелічених умов допомога, що надається, обкладається ПДФО та відображається з ознакою доходу «126».

3.31

Матеріальна допомога разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв’язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання:

— нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна

-

-

-

-

-

-

-1/ +

(169/ 126)

-

-2

-2

— допомога на лікування та медичне обслуговування платника податків,
що надається його роботодавцем

-

-

-

-

-

-

-3/ +

(143/ 126)

-

-2

-2

— допомога на поховання померлого працівника, що надається його роботодавцем

-

-

-

-

-

-

-4/ + (146/ 126)

-

-2

-2

— допомога на поховання родича працівника, що надається роботодавцем такого працівника

-

-

-

-

-

-

+

(126)

-

-2

-2

1Відповідно до п.п. 170.7.3 ПКУ така благодійна допомога не обкладається ПДФО, якщо вона надається юридичною чи фізичною особою — резидентом України, і її сума сукупно за 2012 рік не перевищує 1500 грн. Якщо розмір допомоги, що надається у 2012 році, перевищить 1500 грн., то сума перевищення включається до оподатковуваного доходу та відображається з ознакою доходу «126».

2ЄСВ з цієї виплати не справляється, оскільки вона не входить до ФОП і зазначена в п. 14 розд. I Порядку № 1170.

3Згідно з п.п. 165.1.19 ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку кошти чи вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку за рахунок коштів благодійної організації чи його роботодавця, у тому числі в частині витрат роботодавця на обов’язковий профілактичний огляд працівника відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III та на вакцинацію працівника, направлену на профілактику захворювань у період загрози епідемій згідно із Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування (з моменту введення системи загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування). При виконанні цих умов така допомога на лікування, надана на підставі п.п. 165.1.19 ПКУ, незалежно від її суми не підлягає оподаткуванню.

4Згідно з п.п. «б» п.п. 165.1.22 ПКУ не включаються до оподатковуваного доходу та відображаються з ознакою доходу «146» кошти чи вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання померлого платника податку його роботодавцем за останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) такого платника податку у розмірі, що не перевищує у 2012 році 3000 грн. Якщо сума наданої допомоги на поховання перевищила зазначений розмір, то сума перевищення обкладається ПДФО та відображається з ознакою доходу «126» .

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі