Теми статей
Обрати теми

Штатна чисельність операторів теплового пункту вищого навчального закладу

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Штатна чисельність операторів теплового пункту вищого навчального закладу

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Вищий навчальний заклад із централізованим теплопостачанням має тепловий пункт, обладнаний бойлерами та насосами, що передбачає цілодобове чергування в теплопункті.

Якою може бути штатна чисельність операторів теплового пункту вищого навчального закладу?

(м. Харків)

 

На даний час штатні нормативи вищих навчальних закладів відповідними органами державної влади не затверджено. Разом з тим Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України підпунктом 5.1.1 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011 — 2015 роки, зареєстрованої у Міністерстві праці та соціальної політики України 06.07.2011 р. за № 37 (далі — Галузева угода), взяло зобов’язання забезпечити розробку та затвердження типових штатних нормативів усіх типів установ та закладів освіти.

Наказом Міністерства праці та соціальної політики України «Міжгалузеві норми чисельності робітників, що обслуговують громадські будівлі (будівлі управлінь, конструкторські і проектні організації)» від 11.05.2004 р. № 105 (далі — наказ № 105) затверджено такі нормативи чисельності операторів котельні:

 

НОРМАТИВИ ЧИСЕЛЬНОСТІ ОПЕРАТОРІВ КОТЕЛЬНІ

Карта 28

Склад роботи


Забезпечення безпечного й економічного режиму роботи котлоагрегатів, регулювання подачі палива залежно від навантаження котлів. Стеження за нормальним рівнем води та за показниками контрольно-вимірювальних приладів, періодичне продування водомірного скла. Забезпечення і регулювання подачі холодної та гарячої води установленої температури.

Код Класифікатора професій

Професійна назва роботи

8162.2

Оператор котельні

№ пор.

Кількість котлів, що працюють, од., до

Продуктивність котлів, що працюють, Гкал/год., до

1

8

15

30

50

75

Чисельність операторів на обслуговування котлів у зміну, чол.

1

1

0,69

0,86

0,90

2

2

0,86

1,08

1,13

1,20

3

3

1,29

1,61

1,65

1,73

1,84

4

4

2,13

2,18

2,25

2,37

2,52

5

5

2,65

2,70

2,77

2,89

3,04

 

Наведені в Міжгалузевих нормах чисельності робітників межі числових значень, в яких указано «до», слід розуміти «включно».

Згідно з п. 28 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 р. № 228 (далі — Порядок № 228), розпорядники нижчого рівня зобов’язані привести свої витрати у відповідність з бюджетними асигнуваннями та іншими показниками, що доведені лімітними довідками. Для цього чисельність працівників установи, що пропонується до затвердження за штатним розписом, повинна бути приведена у відповідність з визначеним фондом оплати праці, а інші витрати — у відповідність з іншими встановленими асигнуваннями таким чином, щоб забезпечити виконання покладених на установу функцій.

При цьому п. 20 Порядку № 228, зокрема, передбачено, що під час визначення обсягів видатків головні розпорядники повинні враховувати об’єктивну потребу в коштах кожної установи, виходячи з її основних виробничих показників і контингентів, обсягу виконуваної роботи, штатної чисельності.

Тому при визначенні фонду оплати праці для встановлення чисельності операторів котелень (теплових пунктів) можуть бути застосовані нормативи, затверджені наказом № 105.

Пунктом 32 Порядку № 228 встановлено, що кошториси, штатні розписи затверджуються керівником відповідної вищестоящої установи, якщо законодавством не встановлено інший порядок затвердження.

Згідно з п. 2 ст. 32 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III затвердження структури і штатного розпису вищого навчального закладу віднесено до повноважень керівника вищого навчального закладу.

Домовленостями, зафіксованими в п.п. 6.2.1 Галузевої угоди, передбачено дотримання Сторонами угоди положень ст. 32 Закону України «Про вищу освіту» стосовно реалізації прав керівниками вищих навчальних закладів самостійно затверджувати структуру та штатні розписи навчальних закладів за умови попереднього погодження їх з профспілковими комі

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі