Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

ПЕРІОДИЧНІСТЬ ПРОВЕДЕННЯ ПЛАНОВИХ ПЕРЕВІРОК ПФУ: ЗМІНЕНО КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ СТУПЕНЯ РИЗИКУ

Періодичність проведення планових перевірок визначається з урахуванням ступеня ризику від здійснення господарської діяльності суб’єктами господарювання.

Постановою КМУ від 10.10.2012 р. № 914 унесено зміни до Порядку проведення Пенсійним фондом України та його територіальними органами планових і позапланових перевірок платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 09.03.2011 р. № 233.

Критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику, є порушення порядку:

— нарахування єдиного внеску;

— сплати єдиного внеску;

— подання звітності до органів Пенсійного фонду України.

Згідно з установленими критеріями суб’єкти господарювання належать до одного з трьох ступенів ризику — високого, середнього та незначного.

До суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику відносять суб’єктів, які:

— використовують працю найманих осіб без нарахування єдиного внеску;

— зменшують у звітності суму нарахованого єдиного внеску за попередні періоди більш ніж на 20 % загальної суми нарахованого єдиного внеску за останні 12 місяців, що передують звітному;

— порушують установлені строки сплати єдиного внеску більш ніж на 365 днів.

До суб’єктів господарювання із середнім ступенем ризику відносять суб’єктів, які:

— зменшують у звітності суму нарахованого єдиного внеску за попередні періоди на 10 — 20 % загальної суми нарахованого єдиного внеску за останні 12 місяців, що передують звітному;

— порушують більш ніж на 30 календарних днів установлені строки подання звітності за три чи більше звітні періоди поспіль;

— допускають помилки, неузгодженості у звіті, що призводять до заниження суми нарахованого єдиного внеску більш ніж на 25 % суми нарахованого єдиного внеску за місяць.

До суб’єктів господарювання з незначним ступенем ризику відносять суб’єктів, які не належать до суб’єктів господарювання з високим та середнім ступенями ризику.

Планові перевірки платників єдиного внеску з високим ступенем ризику проводяться не частіше одного разу на рік, із середнім — не частіше одного разу на два роки, з незначним — не частіше одного разу на п’ять років.

Постанова № 914 набере чинності з дати її офіційного опублікування. На момент підготовки номера її не опубліковано.

 

УНЕСЕНО ЗМІНИ ДО КРИТЕРІЇВ ОЦІНКИ РИЗИКУ У СФЕРІ ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Постановою КМУ від 10.10.2012 р. № 937 унесено зміни до Критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності суб’єктами господарювання у частині додержання вимог законодавства про працю та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю), затверджених постановою КМУ від 17.11.2010 р. № 1059.

Такими критеріями є:

1) наявність заборгованості з виплати заробітної плати;

2) виплата працівникам заробітної плати на рівні або нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати;

3) невідповідність кількості працівників підприємства обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг);

4) порушення вимог законодавства про працю;

5) наявність розбіжностей між фактичними показниками чисельності працівників та заробітної плати і показниками звітності, поданої до органів державної влади.

Також зміни внесено до положень, якими визначаються суб’єкти господарювання, котрі належать до суб’єктів господарювання з високим та середнім ступенями ризику.

Установлено, що планові перевірки для суб’єктів господарювання з незначним ступенем ризику проводитимуться не частіше одного разу на п’ять років (було — не частіше одного разу на три роки).

Постанова № 937 набере чинності з дати її офіційного опублікування. На момент підготовки номера її не опубліковано.

 

ДОТАЦІЇ НА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ БЕЗРОБІТНИХ: УНЕСЕНО ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ НАДАННЯ

Мінсоцполітики наказом від 22.08.2012 р. № 514 внесло зміни до Порядку надання роботодавцю дотації на створення додаткових робочих місць для працевлаштування безробітних, затвердженого наказом Мінпраці від 10.01.2001 р. № 1 (далі — Порядок № 1).

Згідно з унесеними змінами жорсткішими стали окремі умови отримання дотації на працевлаштування безробітного за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття. Так, роботодавець, який бажає отримати дотацію на працевлаштування безробітного, має, у тому числі:

— перебувати на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не менше 6 місяців (раніше цей строк становив 3 місяці);

— не скорочувати чисельність працюючих за професією (спеціальністю), на яку працевлаштовується безробітний за направленням центру зайнятості протягом останніх 6 місяців (раніше — протягом останніх 3 місяців).

Крім того, роботодавець, працевлаштовуючи безробітного на строк понад 2 роки, протягом цього періоду зобов’язаний зберігати для нього гарантії зайнятості, установлені на день працевлаштування. При цьому роботодавці, які виконали цю умову за раніше укладеними договорами, мають перевагу в отриманні дотації.

Розширено перелік осіб, які мають право на працевлаштування шляхом надання дотації роботодавцю від дня надання статусу безробітного: до них належать також особи з числа мешканців сіл та селищ.

Наказ № 514 набрав чинності 01.10.2012 р.

 

НА НОВИЙ РІК КМУ ПРОПОНУЄ ВІДПОЧИВАТИ ТРИ ДНІ

Відповідно до розпорядження КМУ від 26.09.2012 р. № 715-р з метою створення сприятливих умов для святкування 1 січня 2013 року для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, робочий день з 31 грудня 2012 року КМУ рекомендує перенести на суботу 29 грудня 2012 року.

Кількість робочих днів за грудень 2012 року у зв’язку з цим не змінюється і становить 21.

 

ОНОВЛЕНО ФОРМИ СТАТИСТИЧНОЇ ЗВІТНОСТІ З ПРАЦІ

Держслужба статистики наказом від 16.08.2012 р. № 355 затвердила нові форми бланків трудової статистичної звітності для роботодавців — юридичних осіб:

№ 6-ПВ (річна) «Звіт про кількість працівників, їх якісний склад і професійне навчання», яку слід застосовувати починаючи зі звіту за 2012 рік (подається не пізніше 9 лютого після звітного року);

№ 1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці», яку слід застосовувати починаючи зі звіту за I квартал 2013 року (подається не пізніше 7-го числа після звітного періоду). При цьому потрібно звернути увагу, що розділ VI «Інформація про укладені колективні договори» цієї форми у звіті за I квартал не заповнюється (заповнюється лише за період січень — грудень).

Наказ набрав чинності з 16.08.2012 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі