Теми статей
Обрати теми

Проведення індексації зарплати — обов'язок роботодавця

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Проведення індексації зарплати — обов’язок роботодавця

 

Людмила ТРОХИМЕНКО, заступник головного редактора (e-mail: l.trokhimenko@id.factor.ua)

 

На адресу адміністрації нашого підприємства надходять заяви працівників з проханням не проводити індексацію заробітної плати, оскільки вони втрачають право на застосування податкової соціальної пільги.

Чи має право адміністрація підприємства задовольнити такі прохання? Чи не буде це порушенням законодавства?

(м. Трускавець, Львівська обл.)

 

Обов’язок роботодавців (юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, що використовують найману працю) здійснювати індексацію грошових доходів працівників закріплено у ст. 95 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) і ст. 33 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР. Правові, економічні та організаційні засади індексації грошових доходів населення регламентовано Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» в редакції від 06.02.2003 р. № 491-IV.

Оскільки суми індексації включаються до складу заробітної плати (п.п. 2.2.7 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5), то непроведення індексації доходів працівників класифікується як порушення законодавства про працю. А за таке порушення передбачено відповідальність згідно з ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X (далі — КУпАП) у вигляді адміністративного штрафу, що накладається на посадових осіб та суб’єктів підприємницької діяльності, у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн.). Зауважимо, що Мінпраці в листах від 29.03.2007 р. № 713/19/71-07 і від 07.03.2007 р. № 65/06/186-07 дотримується аналогічної думки.

Якщо представники Державної інспекції з питань праці (далі — Держпраці) виявлять порушення — ненарахування індексації (за поточний та минулі періоди), то припишуть усунути помилку і донарахувати індексацію. Виходячи з роз’яснень Мінпраці, наведених у листі від 22.03.2006 р. № 1993/0/14-06/13, протокол про адміністративне правопорушення інспектор з праці може скласти й після першої перевірки. Після оформлення та підписання протоколу формується справа про адміністративне правопорушення для надсилання до суду. Тільки судом може бути винесено рішення про накладення адміністративного штрафу за ст. 41 КУпАП.

Якщо проігнорувати вимоги перевіряючих, то ще доведеться заплатити штраф у розмірі від 50 до 100 нмдг (від 850 до 1700 грн.) за ст. 1886 КУпАП: за невиконання законних вимог державних інспекторів з праці щодо усунення порушень законодавства про працю або створення перешкод у діяльності органів територіальних інспекцій з питань праці. Такий штраф також накладається на посадових осіб та на фізичних осіб — підприємців. При цьому згідно з ч. 2 ст. 2301 КУпАП від імені Держпраці розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право:

— державні інспектори з праці територіальних органів — штраф до 80 нмдг (до 1360 грн.);

— Головний державний інспектор з праці України, його заступники, головні державні інспектори з праці територіальних органів, їх заступники; державні інспектори з праці Держпраці — штраф до 100 нмдг (до 1700 грн.).

Виходячи з викладеного вище роботодавець не може задовольнити прохання працівників щодо непроведення індексації їх доходів, оскільки це є порушенням вимог чинного трудового законодавства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі