Теми статей
Обрати теми

Оплата праці за період відрядження

Редакція ОП
Стаття

ОПЛАТА ПРАЦІ ЗА ПЕРІОД ВІДРЯДЖЕННЯ

 

10 жовтня 2012 року на інтернет-порталі «Бухгалтер.com.ua» (http://buhgalter.com.ua) відбулася веб-конференція на тему: «Оплата праці за період відрядження». Пропонуємо вашій увазі деякі з її матеріалів.

Тетяна РУДА, головний редактор (e-mail: t.rudaya@id.factor.ua)

 

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Порядок № 100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Інструкція № 59 — Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

 

Установлення в колективному договорі оплати праці за період відрядження в розмірі середньої зарплати

Статтею 121 КЗпП визначено, що сума заробітку за дні відрядження не може бути менше середнього заробітку, про порівняння з будь-якою іншою величиною не йдеться. Чи достатньо буде визначити в колективному договорі, що оплата праці за дні відрядження провадиться в розмірі середньої заробітної плати і порівняння з денним заробітком у місяці відрядження не здійснюється, адже КЗпП при цьому порушено не буде?

Перш ніж відповісти на це запитання, процитую повністю положення ст. 121 КЗпП:

«Працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв’язку зі службовими відрядженнями.

Працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлюваних законодавством.

За відрядженими працівниками зберігаються протягом усього часу відрядження місце роботи (посада).

Працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку».

Як бачимо, у ст. 121 КЗпП наголошено на тому, що оплата праці за період відрядження здійснюється насамперед згідно з умовами, визначеними трудовим або колективним договором. Тому робочі дні, що припадають на період відрядження, має бути оплачено як звичайні робочі дні з урахуванням усіх надбавок, доплат, премій, передбачених у трудовому або колективному договорі. І лише в тому випадку, коли оплата таких днів як звичайних робочих днів нижча від середнього заробітку, оплату праці має бути здійснено за середнім заробітком, розрахованим відповідно до Порядку № 100.

Із цього випливає, що порівняння денного заробітку із середньоденною заробітною платою, розрахованою згідно з Порядком № 100, не уникнути.

До речі, право роз’яснювати норми трудового законодавства надано Мінсоцполітики. У своєму листі від 25.01.2012 р. № 91/13/84-12 фахівці цього відомства зауважили таке:

«Прийняті зміни до статті 121 КЗпП України дають можливість виплачувати працівникам заробітну плату за виконану роботу у відрядженні у разі, коли її розмір вище збереженого середнього заробітку за цей період. Якщо за виконану у відрядженні роботу заробітна плата працівників нижче їх середнього заробітку, що зберігається, то їм виплачується середній заробіток».

Аналогічне, дещо розширене роз’яснення Мінсоцполітики наведено в листі від 05.03.2012 р. № 204/13/184-12 (див. «ОП», 2012, № 11, с. 5):

«Весь період перебування у відрядженні є робочим часом працівника, за який відповідно до статті 121 Кодексу законів про працю України має виплачуватись заробітна плата згідно з умовами трудового або колективного договору, і розмір такої оплати праці не може бути нижче середнього заробітку.

Тобто у випадку направлення працівника у відрядження необхідно порівняти суму середньоденного заробітку і денного заробітку працівника відповідно до умов трудового договору і у випадку, коли заробітна плата вище його середнього заробітку, заплатити за час відрядження заробітну плату, а якщо вищий середній заробіток, то виплачується середня заробітна плата.

До денного заробітку працівника, який має порівнюватись із середньоденним заробітком, включаються всі елементи заробітної плати, які працівник отримає згідно з умовами трудового, колективного договору у місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, індексація тощо».

Таким чином, установлення в колективному договорі положення про те, що оплата праці за період відрядження провадитиметься за середнім заробітком, розрахованим згідно з Порядком № 100, буде суперечити чинному законодавству, оскільки погіршує становище працівника.

Наприклад, при розрахунку виходить, що денний заробіток більший від середньоденного заробітку, розрахованого відповідно до Порядку № 100. Оскільки в колективному договорі може бути встановлено, що оплата праці за період відрядження здійснюється на рівні середньої зарплати, розрахованої згідно з Порядком № 100, працівнику буде нараховано оплату праці за період відрядження в меншому розмірі, ніж йому належить на підставі ст. 121 КЗпП.

Тому встановлювати в колективному договорі положення про те, що оплата праці за період відрядження здійснюється на рівні середньоденної зарплати, не можна.

 

Добові та оплата праці за дні відрядження, яке припадає на вихідні

Дні відрядження припадають на вихідні. Чи виплачуються добові за такі дні?

Згідно з п. 4 розд. II Інструкції № 59 добові виплачуються за кожен день (уключаючи день вибуття і день прибуття) перебування працівника у відрядженні, ураховуючи вихідні, святкові та неробочі дні і час перебування в дорозі (разом із вимушеними зупинками). Визначення кількості днів відрядження для виплати добових здійснюється з урахуванням дня вибуття у відрядження і дня прибуття до місця постійної роботи, що зараховуються як два дні.

Таким чином, у разі якщо відрядження відповідно до наказу керівника припадає на вихідні дні, то добові за такі дні обов’язково має бути виплачено, причому незалежно від того, чи є такі вихідні дні днями перебування в дорозі до місця відрядження і назад, чи працівник відряджається спеціально для роботи у вихідні дні.

Оскільки в запитанні не уточнено, чи припадають на вихідні дні саме дні проїзду працівника у відрядження і назад, чи працівника спеціально направлено у відрядження для роботи у вихідні дні, розглянемо обидві ситуації з позиції оплати праці за період відрядження та порядку надання іншого дня відпочинку.

1. На вихідні дні припадає проїзд працівника до місця відрядження і назад.

Так, згідно з пп. 11 — 12 розд. I Інструкції № 59 у разі якщо працівник вибуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку (що не оплачується та є вихідним днем). Отже, надання іншого вихідного дня в разі, якщо працівник вибуває у відрядження у вихідний день, є обов’язком роботодавця.

У разі якщо працівник повертається з відрядження у вихідний день, то такому працівнику може надаватися інший день відпочинку (що не оплачується та є вихідним днем) відповідно до законодавства у сфері регулювання трудових відносин. Питання щодо надання іншого дня відпочинку для працівника, який прибуває з відрядження у вихідний день, має бути врегульовано правилами внутрішнього трудового розпорядку. На це Мінпраці вказувало в листі від 19.06.2008 р. № 154/13/116-08.

Слід ураховувати, що дні направлення у відрядження або повернення з нього, які збігаються з вихідними, святковими або неробочими днями, не вважаються такими, в які працівника спеціально направлено для роботи, отже, і грошова компенсація за роботу в ці дні не виплачується.

2. Працівника направлено у відрядження у вихідні дні для виконання роботи.

Слід ураховувати особливості ситуації, коли працівника направлено у відрядження спеціально для виконання роботи у вихідні дні. Якщо є необхідність виконання певної роботи саме у вихідний день, то в наказі про відрядження обов’язково має бути зазначено, що працівник під час відрядження повинен виконувати службові доручення у вихідні дні (див. лист Мінпраці від 19.06.2008 р. № 154/13/116-08).

Робота у вихідні дні, що є загальними вихідними днями (субота, неділя), може компенсуватися за угодою сторін у подвійному розмірі або шляхом надання іншого дня відпочинку з оплатою роботи у вихідний день в одинарному розмірі. Строк надання іншого дня відпочинку визначається за угодою сторін (ст. 72, 107 КЗпП).

Таким чином, якщо працівника відправлено у службове відрядження спеціально для роботи у вихідний день, то такий день оплачується згідно зі ст. 72, 107 КЗпП*, а не за правилами, установленими ст. 121 КЗпП.

* Докладніше про порядок оплати праці в разі роботи у вихідні та святкові дні читайте у статті нашого фахівця (див. «ОП», 2012, № 11, с. 10). — Прим. ред.

 

Порядок уключення щомісячної премії до розрахунку середньої зарплати

У нашій організації щомісячна премія нараховується в поточному місяці в розмірі 30 % від заробітної плати минулого місяця. Чи необхідно розподіляти суму такої премії пропорційно відпрацьованим робочим дням у розрахунковому періоді (два місяці) (якщо такий період відпрацьовано не повністю) для визначення середньої зарплати згідно з Порядком № 100, адже її вже й так нараховано залежно від відпрацьованого робочого часу?

Відповідно до п. 3 Порядку № 100 премії включаються до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. Премії, що виплачуються за квартал і триваліший проміжок часу, при обчисленні середньої заробітної плати за останні два календарні місяці включаються до заробітку в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді. Якщо кількість робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, премії, винагороди та інші заохочувальні виплати при обчисленні середньої заробітної плати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

Як бачимо, у Порядку № 100 чітко прописано: якщо в розрахунковому періоді відпрацьовано не всі робочі дні, то щомісячні премії, нараховані в цей період, при обчисленні середньої зарплати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді. Причому жодних винятків із цього правила в Порядку № 100 не передбачено.

У свою чергу, фахівці Мінсоцполітики в листі від 18.04.2012 р. № 283/13/155-12 (див. «ОП», 2012, № 15, с. 3) вказували на таке: якщо премії виплачуються місяць у місяць і вони вже розраховані пропорційно відпрацьованому часу, то в такому разі премії включаються до заробітку у фактично нарахованому розмірі.

Таким чином, виходить, що фахівці Мінсоцполітики зробили виняток лише для тих премій, які нараховуються в поточному місяці за поточний місяць. Тільки такі премії не розподіляються пропорційно відпрацьованому часу в розрахунковому періоді в разі, якщо у цьому періоді працівник відпрацював не всі робочі дні.

В інших випадках, зокрема в разі коли премія нараховується в поточному місяці за попередній місяць, при обчисленні середньої зарплати згідно з Порядком № 100 сума такої премії має враховуватися пропорційно відпрацьованому в розрахунковому періоді часу. Це якраз стосується ситуації, що розглядається в запитанні.

Докладніше про порядок уключення щомісячних премій до розрахунку середньої зарплати для визначення суми оплати праці за період відрядження читайте у статті фахівця Мінсоцполітики Н. Синько // «ОП», 2012, № 15, с. 19.

 

У розрахунковому періоді працівник перебував на лікарняному та у щорічній відпустці: розрахунок середньої зарплати

Працівник перебував у відрядженні з 10 по 14 вересня 2012 року. У розрахунковому періоді для визначення середньої зарплати згідно з Порядком № 100 (липень — серпень) працівник перебував на лікарняному з 2 по 13 липня 2012 року, а з 16 липня по 8 серпня 2012 року був у щорічній основній відпустці. Як у цьому випадку розрахувати середню зарплату відповідно до Порядку № 100? Чи необхідно робити це виходячи з виплат за фактично відпрацьований час з 9 серпня по 7 вересня включно?

Згідно з п. 2 Порядку № 100 у разі збереження середньої зарплати за період відрядження її розмір визначається виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому працівника було направлено у відрядження. Працівникам, які відпрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо і протягом цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, середня зарплата обчислюється відповідно до останнього абзацу п. 4 Порядку № 100.

Зауважимо, що згідно з останнім абзацом п. 4 Порядку № 100 в разі, якщо працівник не мав заробітку не зі своєї вини, розрахунки провадяться виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

Відповідно до роз’яснення фахівця Мінсоцполітики Н. Синько (див. «ОП», 2012, № 12, с. 19) положення Порядку № 100 стосовно того, що працівникам, які відпрацювали на підприємстві, в установі, організації менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час, застосовуються лише для новоприйнятих працівників, які ще не відпрацювали повні два календарні місяці.

У разі якщо працівник не є новоприйнятим працівником, то середня зарплата згідно з Порядком № 100 для нього розраховується виходячи з виплат за два календарні місяці, що передують місяцю, в якому працівника направлено у відрядження.

Тому в ситуації, наведеній у запитанні, працівнику має бути обчислено середню заробітну плату виходячи з виплат, нарахованих йому в розрахунковому періоді (липень — серпень). При цьому слід ураховувати, що сума відпускних і сума лікарняних не включаються до розрахунку середньої заробітної плати відповідно до п. 4 Порядку № 100.

Наведемо умовний числовий приклад, використовуючи дані, зазначені в запитанні.

Нижче в таблиці покажемо види і суму виплат, які працівнику нараховано в розрахунковому періоді (липень — серпень) за робочі дні з 9 серпня по 31 серпня включно.

 

Вид виплати

Сума, грн.

Зарплата за відпрацьовані дні серпня

1454,55

Премія за серпень (10 % від зарплати поточного місяця)

145,46

Сума фіксованої індексації (розрахована пропорційно відпрацьованим робочим дням)

290,79

Разом

1890,80

 

Середньоденна зарплата становитиме:

1890,80 грн. : 16 = 118,18 грн.

 

Порядок розрахунку денного заробітку

Які виплати включаються до розрахунку денного заробітку для порівняння із середньоденним заробітком, розрахованим згідно з Порядком № 100 у разі, якщо працівник у місяці, в якому його направлено у відрядження, був також і на лікарняному?

До суми денного заробітку працівника, що має порівнюватися із середньоденним заробітком, уключаються всі елементи заробітної плати, які працівник отримає згідно з умовами трудового, колективного договору в місяці, коли його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, індексація тощо (див. лист Мінсоцполітики від 05.03.2012 р. № 204/13/184-12 // «ОП», 2012, № 11, с. 5).

При розрахунку денного заробітку за місяць, в якому працівник перебував у відрядженні, необхідно виходити з умови повністю відпрацьованого місяця.

Наведемо умовний числовий приклад.

Працівник перебував у відрядженні з 8 по 12 жовтня 2012 року. З 22 по 24 жовтня 2012 року він був на лікарняному.

Для того щоб визначити денний заробіток, необхідно виходити з того, що жовтень 2012 року відпрацьовано повністю. Припустимо, що в разі, якщо працівник повністю відпрацює жовтень 2012 року, він отримає:

— посадовий оклад — 2000 грн.;

— премію (20 % посадового окладу) — 400 грн.;

— фіксовану суму індексації (базовий місяць — липень 2012 року) — 399,83 грн.

Денний заробіток становитиме:

(2000 + 400 + 399,83) : 23 = 121,73 (грн.).

Далі денний заробіток необхідно порівняти із середньоденною заробітною платою, розрахованою згідно з Порядком № 100.

Якщо сума денного заробітку виявиться більшою від середньої зарплати, то робочі дні, що припадають на період відрядження, необхідно оплатити виходячи з денного заробітку. Якщо ж сума середньоденної зарплати виявиться більше денного заробітку, то робочі дні, що припадають на період відрядження, слід оплатити виходячи із суми середньоденної зарплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі