Теми статей
Обрати теми

Тривалість щорічної основної відпустки майстра виробничого навчання ПТНЗ, який має педагогічне навантаження

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Тривалість щорічної основної відпустки майстра виробничого навчання ПТНЗ, який має педагогічне навантаження

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Яка тривалість щорічної основної відпустки майстра виробничого навчання професійно-технічного навчального закладу, який має педагогічне навантаження? Як у цьому випадку такому працівнику обчислити зарплату для розрахунку відпускних?

(м. Ковель, Волинська обл.)

 

Статтею 47 Закону України «Про професійно-технічну освіту» від 10.02.98 р. № 103/98-ВР передбачено, що держава забезпечує педагогічним працівникам професійно-технічних навчальних закладів та установ професійно-технічної освіти щорічну основну відпустку тривалістю не менше 42 календарних днів у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346 , тривалість щорічної основної відпустки майстра виробничого навчання професійно-технічного навчального закладу становить 42 календарних дні.

Тривалість щорічної основної відпустки викладачів професійно-технічних навчальних закладів згідно із цим Порядком складає 56 календарних днів.

Виконання працівниками навчальних закладів викладацької роботи передбачено п. 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). Згідно з цим пунктом цієї Інструкції керівні працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік). Іншим працівникам закладів освіти дозволено вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин на день (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку).

Оскільки посаду майстра виробничого навчання не віднесено до керівних працівників, то такий працівник може вести викладацьку роботу в обсязі не більше 480 годин на рік з оплатою за тарифікацією.

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) право на відпустки громадян України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями, забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості зі збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати.

Тому за викладацьку роботу, тобто роботу, виконану майстром виробничого навчання за посадою викладача, щорічна основна відпустка надається тривалістю 56 календарних днів із збереженням заробітної плати, встановленої за цією викладацькою посадою.

До середньої заробітної плати для оплати часу відпустки за викладацьку роботу включається також заробітна плата, отримана з погодинного розрахунку, визначеного на умовах п. 73 Інструкції № 102. Якщо оплата викладацької роботи провадилась, виходячи із розмірів ставок погодинної оплати праці працівників усіх галузей економіки за проведення навчальних занять, наведених у додатку 16 до наказу Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557, то такий заробіток до оплати часу відпустки не враховується.

Зважаючи, що тривалість відпустки за посадою майстра виробничого навчання коротша від її тривалості за посадою викладача на 14 календарних днів , то під час його роботи після закінчення 42-денної відпустки, впродовж цих 14 днів він вважається у щорічній відпустці за посадою викладача.

Законодавство також передбачає можливість отримати компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки. Зокрема, ст. 24 Закону про відпустки передбачено, що за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі