Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

З 1 січня 2013 року набере чинності новий Закон про зайнятість

Новий Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI набере чинності з 1 січня 2013 року. З цієї ж дати втратить чинність Закон України «Про зайнятість населення» в редакції від 17.11.92 р. № 2787-XII, що діє на сьогодні.

Підприємствам, установам та організаціям з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб буде встановлено квоту в розмірі 5 % середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік для працевлаштування представників соціально незахищених верств населення (крім інвалідів, які не досягли пенсійного віку). До соціально незахищених верств населення, зокрема, належать: один з батьків, котрий має на утриманні дітей віком до 6 років чи виховує без одного із подружжя дитину віком до 14 років або дитину-інваліда; молодь, яка закінчила або припинила навчання в загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах та вперше влаштовується на роботу, тощо.

Новий Закон про зайнятість передбачає пільги зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) для окремих роботодавців за створення нових робочих місць і за працевлаштування на нові робочі місця недостатньо конкурентоспроможних громадян. Для практичної реалізації надання пільг зі сплати ЄСВ буде розроблено спеціальні нормативно-правові документи.

 

Затверджено новий Порядок щодо перевірок інспекції з праці

Наказом Мінсоцполітики від 02.07.2012 р. № 390 затверджено новий Порядок проведення перевірок посадовими особами Державної інспекції України з питань праці та її територіальних органів. Цим наказом також затверджено форми Акта перевірки додержання суб’єктами господарювання законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування; Припису; Протоколу про адміністративне правопорушення; постанови про накладення адміністративного стягнення відповідно до ст. 1886 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Слід зауважити, що сам Акт перевірок збільшено в розмірах, і тепер він містить докладний перелік питань, які перевіряються державними інспекторами з питань праці, з посиланням на регламентуючі нормативні документи.

Перевірки, які проводяться державними інспекторами з питань праці, поділено на планові — що проводяться з певною періодичністю, і позапланові — що проводяться незалежно від кількості раніше проведених перевірок за наявності підстав, визначених Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

За результатами перевірки складається Акт перевірки. Якщо виявлено порушення, виноситься Припис про усунення виявлених порушень.

 

Строк випробування встановлюється за згодою сторін

У листі від 04.04.2012 р. № 54/06/187-12 фахівці Мінсоцполітики нагадали, що при укладенні трудового договору може бути встановлено за згодою сторін строк випробування.

При цьому одностороннє встановлення власником умови про строк випробування є недопустимим. З урахуванням цього умова щодо строку випробування є законною у випадках, коли її:

1) унесено до письмово оформленого трудового договору та повторено в наказі про прийняття на роботу;

2) прописано в заяві про прийняття на роботу і повторено в наказі про прийняття на роботу;

3) не зазначено в заяві про прийняття на роботу, але внесено до наказу про прийняття на роботу, з яким працівника ознайомлено під підпис до початку роботи;

4) не зазначено в заяві про прийняття на роботу, але внесено до наказу про прийняття на роботу, з яким працівника ознайомлено після початку роботи, і при цьому він не заперечував проти внесення до наказу такої умови.

У разі коли строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, він вважається таким, який пройшов випробування, і подальше розірвання трудового договору допускається лише на загальних підставах.

 

Індекс інфляції у серпні 2012 року

За даними Державної служби статистики України, індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) у серпні 2012 року склав 99,7 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі