Теми статей
Обрати теми

Вихід з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Вихід з відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років

 

Наталія ГРЕЧКО, головний спеціаліст відділу соціально-трудових відносин та оплати праці Головного управління праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації

 

Працівниця підприємства перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Вона планує вийти на роботу, при цьому її дитині щойно виповнилося 2 роки.

Чи має вона право вийти на роботу раніше, ніж дитині виповниться 3 роки, якщо на її місці працює інший працівник?

Чи повинна така працівниця у цьому випадку писати заяву про свій намір вийти на роботу і як треба оформити цей документ?

(м. Харків)

 

Частиною 3 ст. 179 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) та ч. 1 ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) передбачено, що за бажанням жінки після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги по державному соціальному страхуванню.

Ця відпустка надається за заявою жінки повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу (ст. 20 Закону про відпустки).

На час перебування основного працівника у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на його місце роботи може бути прийнято іншого працівника на певний термін (строковий трудовий договір), установлений за згодою сторін, відповідно до п. 2 ст. 23 КЗпП.

Як показує практика, такі договори укладаються на термін до дня фактичного виходу на роботу основного працівника, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею визначеного віку.

У випадку, який наведено у запитанні, працівниця заздалегідь повинна подати заяву на ім’я керівника підприємства про переривання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у зв’язку з виходом на роботу на посаду, яка зберігається за нею, на час перебування у відпустці. У заяві треба вказати дату, з якої вона має намір приступити до роботи, і бажаний режим роботи — повний або неповний робочий день.

На підставі цієї заяви працівника, який працює на посаді відсутності працівниці, повідомляють про те, що вона виходить на своє постійне місце роботи з відповідного числа й у зв’язку з цим строковий трудовий договір із ним розривається на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП у день, що передує фактичному дню виходу працівниці з відпустки.

У заяві може бути вказано таке формулювання: «Довожу до Вашого відома, що з 10 вересня 2012 року приступаю до виконання своїх обов’язків» або «Прошу дозволити мені достроково вийти на роботу з неповним робочим днем (7 годин) з 8:00 до 16:00, з перервою на обід з 12:00 до 13:00, з 10 вересня 2012 року по 20 червня 2013 року».

Нагадаємо, що згідно зі ст. 56 КЗпП на прохання жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень. При цьому за працівницею зберігається право на одержання допомоги для догляду за дитиною. У свою чергу, робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

На підставі заяви працівниці видається відповідний наказ з фіксуванням у ньому дати, з якої вона приступає до роботи. Це важливо, бо час перебування у відпустці для догляду за дитиною не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Таким чином, за кілька днів до бажаної дати дострокового закінчення відпустки для догляду за дитиною працівниця повинна написати відповідну заяву про свій намір стати до роботи, а роботодавець має видати відповідний наказ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі