Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Редакція ОП
Новини

УНЕСЕНО ЗМІНИ ДО КЛАСИФІКАТОРА ПРОФЕСІЙ ДК 003:2010

Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 16.08.2012 р. № 923 за погодженням з Міністерством соціальної політики України затверджено Зміну № 1 до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі — КП), яка набула чинності з 01.09.2012 р.

До КП унесено 102 нові професійні найменування робіт, зокрема, за кодом КП 1229.3 «головний державний експерт з умов праці», «головний державний фінансовий інспектор у районі (місті)», «державний адміністратор», «керуючий справами виконавчого апарату»; за кодом КП 2419.3 «інспектор фінансовий»; за кодом 2223.2 «лікар ветеринарної медицини з безпеки та якості сільськогосподарських і харчових продуктів», «лікар ветеринарної медицини з біотехнології», «лікар ветеринарної медицини з гігієни та санітарії», «лікар ветеринарної медицини з лабораторної діагностики», «лікар ветеринарної медицини з фармації», за кодом КП 4222 «офіс-адміністратор».

Для деяких професійних найменувань змінено код за КП. Наприклад, «завідувач відділення (декан) у коледжі» (1229.6), «інструктор з індивідуального навчання водінню» (8322), «директор центру підвищення кваліфікації» (1226.1) тощо.

Деякі найменування робіт, що містилися в КП, скасовано як застарілі, зокрема: «суддя Вищого арбітражного суду» (1120.4); «ревізор залізничний з безпеки руху поїздів» (3152); «начальник Державної податкової адміністрації України» (1120.1) тощо.

Змінено професійні найменування робіт, які тепер викладено в новій редакції. Наприклад, відповідно до чинної редакції: код КП 1229.4 «директор (завідувач) дошкільного навчального закладу» (попередня редакція — «завідувач дитячого садка (дитячих ясел, ясел-дитсадка)»), код КП 2332 «вихователь дошкільного навчального закладу» (було — «вихователь дитячого садка (ясел-садка)»).

 

ПІДСУМОВАНИЙ ОБЛІК РОБОЧОГО ЧАСУ: РОЗ’ЯСНЕННЯ МІНСОЦПОЛІТИКИ

Фахівці Мінсоцполітики в листі від 05.07.2012 р. № 229/13/116-12 роз’яснили окремі питання ведення роботодавцями підсумованого обліку робочого часу.

Так, при підсумованому обліку робочого часу норма робочого часу за обліковий період визначається за календарем із розрахунку шестиденного робочого тижня, семигодинного робочого дня з урахуванням скороченого робочого часу напередодні вихідних днів до 5 годин і напередодні святкових та неробочих днів на 1 годину.

Норма робочого часу за обліковий період може також визначатися за графіком п’ятиденного робочого тижня. При цьому норма робочого часу за обліковий період визначається шляхом множення тривалості робочого дня на кількість робочих днів за календарем п’ятиденного робочого тижня, що припадають на цей період, із рівною тривалістю кожного робочого дня, з урахуванням його скорочення напередодні святкових і неробочих днів та вихідними днями в суботу і неділю.

Мінсоцполітики нагадує, що при підрахунку нормальної кількості робочих годин облікового періоду виключаються дні, які за графіком або за розпорядком роботи припадають на період відпустки працівника, його хвороби тощо.

У разі коли працівник перебував у відпустці, при підрахунку нормальної кількості робочих годин облікового періоду виключаються дні за графіком восьмигодинного робочого дня (п’ятиденного робочого тижня), оскільки відпустки надаються в календарних днях.

Також слід ураховувати: якщо останній день відпустки або лікарняного припадає на робочу зміну за графіком роботи працівника, то він має стати до роботи в наступну зміну за графіком роботи або за скоригованим графіком роботи у зв’язку з його хворобою (відпусткою).

 

РЕОРГАНІЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВА, УСТАНОВИ, ОРГАНІЗАЦІЇ: ЗАПОВНЮЄМО ТРУДОВІ КНИЖКИ ПРАВИЛЬНО

У листі від 10.05.2012 р. № 75/06/186-12 Мінсоцполітики нагадало роботодавцям, як має бути заповнено трудову книжку в разі реорганізації підприємства, установи, організації тих працівників, які продовжують працювати й після проведення такої реорганізації.

Так, до трудових книжок працівників потрібно внести запис про реорганізацію підприємства, установи чи організації аналогічно випадку перейменування підприємства, а саме: «Підприємство таке-то з такого-то числа реорганізовано шляхом злиття з таким-то підприємством». У графі 4 трудової книжки проставляється підстава реорганізації — наказ (розпорядження), його дата і номер.

При такому оформленні трудової книжки розрахунковий період для визначення лікарняних, декретних, відпускних не переривається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі