Теми статей
Обрати теми

Актуальні питання проходження державної служби

Редакція ОП
Стаття

Актуальні питання проходження державної служби

 

Алла ЛИТВИН, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці, начальник відділу державного регулювання заробітної плати в бюджетній сфері Міністерства соціальної політики України

 

ВИПЛАТА ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ ДЕРЖСЛУЖБОВЦЮ ПРИ ВИХОДІ НА ПЕНСІЮ

Якщо державний службовець, якому продовжено граничний термін перебування на державній службі, звільняється у зв’язку з виходом на пенсію, але він уже отримує пенсію державного службовця, чи виплачується йому під час звільнення грошова допомога в розмірі 10 посадових окладів?

Відповідно до ст. 37 Закону України «Про державну службу» від 16.12.93 р. № 3723-XII (далі — Закон № 3723) державним службовцям у разі виходу на пенсію за наявності стажу державної служби не менше 10 років виплачується грошова допомога в розмірі 10 місячних посадових окладів.

Таким чином, лише за умови виходу на пенсію (тобто з підстав досягнення державним службовцем граничного віку проходження державної служби), а також якщо попередньо особа не використала права на отримання вказаної грошової допомоги, остання може бути виплачена в розмірі 10 місячних посадових окладів, незалежно від факту одержання пенсії державного службовця.

 

СТАЖ РОБОТИ, ЩО ДАЄ ПРАВО НА ПРИСВОЄННЯ ЧЕРГОВОГО РАНГУ ДЕРЖАВНОГО СЛУЖБОВЦЯ

Працівник проходив службу в органах місцевого самоврядування, згодом перейшов на державну службу. Чи зараховується час служби в органах місцевого самоврядування до стажу роботи, що дає право на присвоєння чергового рангу державного службовця?

Статтями 4 і 15 Закону № 3723 визначено, що прийняття на державну службу на посади третьої — сьомої категорій здійснюється на конкурсній основі, крім випадків, коли інше встановлено законами України.

Відповідно до п. 4 розд. VІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-ІІІ (далі — Закон № 2493) у разі переходу посадової особи органу місцевого самоврядування на державну службу рівнозначної чи нижчої категорії посад їй присвоюється ранг державного службовця на рівні рангу, який вона мала відповідно до Закону № 2493.

Згідно зі ст. 26 Закону № 3723 для присвоєння чергового рангу в межах відповідної категорії посади державний службовець повинен успішно відпрацювати на займаній посаді два роки. Тобто присвоєння чергового рангу державному службовцю, який був призначений на іншу посаду в інший орган, можливе лише після успішно відпрацьованих двох років на займаній посаді. Період роботи на попередній посаді (в органах місцевого самоврядування) працівнику, призначеному на іншу посаду (на державній службі), не може бути зараховано до стажу роботи для присвоєння чергового рангу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі