Теми статей
Обрати теми

Деякі питання оплати праці працівників протитуберкульозних закладів

Редакція ОП
Постанова від 20.03.2013 р. № 174

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Деякі питання оплати праці працівників протитуберкульозних закладів

Постанова від 20.03.2013 р. № 174

 

Відповідно до статті 22 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Установити, що працівникам протитуберкульозних закладів, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз, працюють із живими збудниками туберкульозу чи матеріалами, що їх містять, здійснюють догляд за хворими на туберкульоз та/або прибирання приміщень, у яких перебувають такі хворі, виплачується:

допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки (крім медичних та фармацевтичних працівників, яким така допомога виплачується згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 р. № 524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (Офіційний вісник України, 2011 р., № 38, ст. 1558));

щорічна матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань у розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) на рік на підставі рішення керівника закладу, а керівникам закладів — за рішенням органу вищого рівня у межах наявних коштів на оплату праці.

2. Поширити дію Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 р. № 1418 (Офіційний вісник України, 2010 р., № 1, ст. 11), на категорії працівників, які визначені статтею 22 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз».

3. Ця постанова набирає чинності з 1 липня 2013 року.

 

Прем’єр-міністр України М. Азаров

 

КОМЕНТАР ФАХІВЦЯ

 

Право на допомогу на оздоровлення та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань мають усі працівники протитуберкульозних закладів

 

На виконання ст. 22 Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» від 05.07.2001 р. № 2586-III (далі — Закон № 2586) Кабінетом Міністрів України прийнято постанову, що коментується.

Одразу відзначимо, що постанова, яка коментується, поширюється на працівників протитуберкульозних закладів, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз, працюють із живими збудниками туберкульозу чи матеріалами, що їх містять, здійснюють догляд за хворими на туберкульоз та/або прибирання приміщень, у яких перебувають такі хворі. Зауважимо, що гарантії для таких працівників, зокрема, передбачено й ст. 22 Закону № 2586.

Так, постановою, що коментується, вказаним працівникам передбачено такі виплати:

допомогу на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання щорічної основ-ної відпустки (за винятком тих працівників, які отримують таку допомогу відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 р. № 524*);

щорічну матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) на рік на підставі рішення керівника закладу, а керівникам закладів — за рішенням органу вищого рівня у межах наявних коштів на оплату праці.

* Див. постанову та коментар редакції до неї в «ОП», 2011, № 11, с. 4. — Прим. ред.

Крім того, на перелічених вище працівників протитуберкульозних закладів охорони здоров’я, які не отримували надбавку за вислугу років, поширено дію Порядку виплати надбавки за вислугу років медичним та фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 р. № 1418*.

* Див. Порядок з урахуванням останніх змін та коментар фахівця до них в «ОП», 2012, № 3, с. 3. — Прим. ред.

Отже, право на допомогу на оздоровлення відтепер мають професіонали з вищою немедичною освітою, які допущені до медичної діяльності (біологи, бактеріологи, хіміки тощо), а також молодші медичні сестри усіх найменувань та молодші медичні сестри по догляду за хворими, прибиральники приміщень, у яких перебувають хворі на туберкульоз.

Звертаємо увагу, що щорічна матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань надаватиметься працівникам, передбаченим ст. 22 Закону № 2586, у розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) на рік. Зазначена допомога надається працівникам за рішенням керівника закладу, а керівникам закладу (головним лікарям та їх заступникам) — за рішення органу вищого рівня (головного розпорядника бюджетних коштів) у межах наявних коштів на оплату праці.

Конкретний перелік посад працівників, які мають право на допомогу на оздоровлення та матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань має затверджуватися у колективному договорі протитуберкульозного закладу (відділення).

Слід відзначити, що всупереч нормам ст. 22 Закону № 2586, якою передбачено запровадження зазначених виплат з 1 січня 2013 року, постанова, що коментується, набуде чинності лише з 1 липня 2013 року.

 

Лідія ГАВРИЛЕНКО,
 головний спеціаліст
 з питань соціально-економічного захисту
 ЦК Профспілки працівників
 охорони здоров’я України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі