Теми статей
Обрати теми

Працівник — внутрішній сумісник іде в навчальну відпустку: як розрахувати відпускні

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Працівник — внутрішній сумісник іде в навчальну відпустку: як розрахувати відпускні

 

Неля СИНЬКО, начальник відділу з питань оплати праці Міністерства соціальної політики України

 

Працівник працює в установі на 0,75 ставки бухгалтером (основне місце роботи) і на 0,25 ставки бібліотекарем (внутрішній сумісник). З 1 квітня 2013 року він іде в додаткову оплачувану навчальну відпустку на 30 календарних днів.

Як розрахувати відпускні? Чи включається до розрахунку середньої заробітної плати оплата праці за внутрішнім сумісництвом?

(м. Харків)

 

Надання працівникам додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням регламентується ст. 15 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Так, абзацом першим ст. 15 Закону про відпустки визначено, що працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки певної тривалості.

Згідно зі ст. 217 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на період додаткової відпустки у зв’язку з навчанням середня заробітна плата зберігається за працівником за основним місцем роботи. Таким чином, оплачувана навчальна відпустка надається за основним місцем роботи. Надання оплачуваної навчальної відпустки за місцем роботи за сумісництвом чинним законодавством не передбачено (див. листи Мінпраці від 16.05.2006 р. № 172/13/116-01 та від 05.06.2008 р. № 5305/0/14-08/06 // «ОП», 2008, № 1, с. 11).

У період додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, що надається за основним місцем роботи, працівник за місцем роботи за сумісництвом має право оформити відпустку без збереження заробітної плати на строк до закінчення навчальної відпустки за основним місцем роботи (п. 14 ст. 25 Закону про відпустки). Роботодавець не має права відмовити працівнику в наданні відпустки «за свій рахунок», оскільки в цьому випадку таку відпустку має бути надано працівнику обов’язково.

Як бачимо, у нашому випадку оплачувану навчальну відпустку буде надано працівнику тільки за основним місцем роботи, за внутрішнім сумісництвом йому зобов’язані надати відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, що дорівнює кількості календарних днів навчальної відпустки за основним місцем роботи, тобто 30 календарних днів.

Розрахунок середньої заробітної плати для визначення суми відпускних, у тому числі й у разі надання додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, здійснюється згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Пунктом 2 цього Порядку визначено, що розрахунок середньої заробітної плати для виплати відпускних провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

У разі відпрацьованого часу менше року середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка.

При визначенні кількості календарних днів за розрахунковий період, що включаються до розрахунку відпускних, необхідно враховувати, що із загальної кількості календарних днів за розрахунковий період виключаються:

— кількість святкових та неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП;

— період, протягом якого працівник відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково (наприклад, відпустка за свій рахунок, період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку тощо) (абзац шостий п. 2 Порядку № 100).

Що стосується визначення суми заробітної плати, середньої заробітної плати, яка включається до розрахунку для визначення відпускних, то виплати, що враховуються при цьому, перелічено в п. 3 Порядку № 100.

Виплати, що не включаються до розрахунку середньої заробітної плати, зазначено в п. 4 Порядку № 100. До таких виплат, зокрема, належить і сума заробітної плати за сумісництвом.

Таким чином, у нашому випадку сума заробітної плати за внутрішнім сумісництвом (0,25 ставки бібліо-текаря) не бере участі в розрахунку середньої заробітної плати.

У наведеному вище запитанні працівник іде в додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням 1 квітня 2013 року на 30 календарних днів. Розрахунковим періодом для обчислення середньої заробітної плати для оплати відпустки буде квітень 2012 року — березень 2013 року. Припустимо, що за цей період йому було нараховано заробітну плату за основним місцем роботи (бухгалтер) у сумі 27000 грн. і заробітну плату за внутрішнім сумісництвом (бібліотекар) — 5100 грн.

Кількість календарних днів за розрахунковий період становитиме:

365 - 10 = 355,

де 365 — кількість календарних днів за 12 місяців;

10 — кількість святкових та неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП, що припадають на розрахунковий період.

Середня заробітна плата дорівнює:

27000 : 355 = 76,06 (грн.).

Сума відпускних складе:

76,06 х 30 = 2281,80 (грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі