Теми статей
Обрати теми

Оплата праці вчителів за індивідуальне навчання хворих учнів

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Оплата праці вчителів за індивідуальне навчання хворих учнів

 

Антоніна КЛИМЕНКО, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

 

Як провадиться оплата праці вчителів, які ведуть навчальні заняття з хворими учнями на дому?

(запитання з електронної пошти редакції)

 

Для забезпечення права учнів на здобуття повної загальної середньої освіти з урахуванням стану їхнього здоров’я в системі загальної середньої освіти запроваджено таку форму організації навчально-виховного процесу, як індивідуальне навчання. Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 20.12.2002 р. № 732 (далі — Положення № 732).

Право на індивідуальне навчання, зокрема, мають учні:

— які за станом здоров’я не можуть відвідувати навчальний заклад;

— яким необхідно пройти лікування у лікувальному закладі більше одного місяця;

— які потребують корекції фізичного та (або) розумового (психічного) розвитку (у разі, якщо батьки або особи, які їх замінюють, відмовляються направляти дитину до відповідної спеціальної загальноосвітньої школи (школи-інтернату)).

Індивідуальне навчання учнів здійснюється педагогічними працівниками, які мають відповідну педагогічну освіту. Їх склад затверджується наказом директора навчального закладу. Розклад навчальних занять погоджується (письмово) з батьками учнів.

Навчання учнів здійснюється за індивідуальними навчальними планами, складеними на основі типових. Такі плани затверджуються директором навчального закладу протягом навчального року залежно від потреби.

Згідно з п. 4.2 Положення № 732 кількість годин для організації індивідуального навчання відповідно до кількості предметів інваріантної частини навчального плану визначається наказом директора та затверджується відповідним органом управління освітою:

— 1 — 4 класи — 5 годин на тиждень на кожного учня;

— 5 — 9 класи — 8 годин на тиждень на кожного учня;

— 10 — 12 класи — 12 годин на тиждень на кожного учня

за умови виконання вимог Державного стандарту початкової загальної освіти, Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти.

Кількість годин для організації індивідуального навчання учнів, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, відповідно до кількості предметів інваріантної складової навчального плану за умови виконання вимог Державного стандарту загальної середньої освіти та Державного стандарту початкової загальної освіти для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, визначається наказом директора навчального закладу, затверджується відповідним органом управління освітою і становить:

— 1 — 4 класи — 10 годин на тиждень на кожного учня;

— 5 — 9 класи — 14 годин на тиждень на кожного учня;

— 10 — 12 класи — 16 годин на тиждень на кожного учня.

За бажанням учнів, батьків або осіб, які їх замінюють, кількість годин на індивідуальне навчання понад установлену норму може бути збільшена шляхом надання платних послуг навчальним закладом.

Оплата праці педагогічних працівників за проведення індивідуального навчання учнів здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Розподіл навчальних годин між конкретними педагогічними працівниками навчального закладу здійснюється директором за погодженням з профспілковим комітетом, як це передбачено п. 63 Інструкції № 102 для всіх без винятку педагогічних працівників.

Оплата за години індивідуальної роботи провадиться за тарифікацією. Тобто місячна заробітна плата визначається шляхом множення ставки заробітної плати на встановлену вчителеві фактичну кількість годин на тиждень, у тому числі на індивідуальне навчання, і ділення цього добутку на норму годин на ставку. Норма годин на ставку заробітної плати вчителя складає 18 годин на тиждень.

Установлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Слід мати на увазі, що погодинну оплату праці при нарахуванні заробітної плати вчителям, які ведуть індивідуальне навчання з учнями, застосовувати не можна. Відповідно до п. 73 Інструкції № 102 такий вид оплати праці педагогічних працівників навчальних закладів допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх через хворобу або з інших причин педагогічних працівників, яке тривало не більше двох місяців. Якщо ж заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 Інструкції № 102, тобто за тарифікацією.

Відповідно до п.п. «в» п. 28 Інструкції № 102 ставки заробітної плати вчителів за роботу в класах, групах для дітей та підлітків, які потребують особливих умов виховання або тривалого лікування, в тому числі при індивідуальному навчанні таких дітей, підвищуються на 20 відсотків.

У випадках, коли вчителі проводять індивідуальне навчання з предметів, для яких передбачено оплату за перевірку зошитів чи письмових робіт, їм має провадитися відповідна доплата за цю педагогічну роботу.

Вчителям 1 — 4 класів загальноосвітніх шкіл та шкіл-інтернатів усіх типів і найменувань за перевірку зошитів учнів здійснюється додаткова оплата в розмірі 15 відсотків ставки заробітної плати. Ця доплата провадиться основному вчителю незалежно від навантаження.

У випадку, коли в 1 — 4 класах уроки з мов проводить інший учитель, доплата йому за перевірку зошитів провадиться за фактичну кількість годин, виходячи з розмірів додаткової оплати, передбаченої для вчителів початкових класів з урахуванням кількості учнів у класі. У такому ж порядку провадиться оплата за перевірку зошитів учнів учителям 1 — 4 класів, які ведуть індивідуальні заняття вдома.

Вчителям 5 — 11 (12) класів, у тому числі тим, які ведуть індивідуальні заняття з учнями вдома, провадиться додаткова оплата за перевірку письмових робіт з: мов та літератури в розмірі 20 відсотків, математики — 15 відсотків, іноземної мови — 10 відсотків ставки заробітної плати.

У 1 — 11 (12) класах загальноосвітніх навчальних закладів з кількістю учнів менше 12 осіб оплата за перевірку письмових робіт провадиться у розмірі 50 відсотків відповідних доплат. Такий порядок оплати праці застосовується і при поділі класів та групи на підгрупи.

Додаткова оплата за перевірку письмових робіт учителям провадиться залежно від обсягу встановленого їм навчального навантаження.

У тих випадках, коли виникає необхідність замінити тимчасово відсутнього вчителя, який закріплений за хворим учнем, іншому вчителеві провадиться оплата за години заміни з погодинного розрахунку, а також відповідна доплата за перевірку письмових робіт.

Для фінансового забезпечення індивідуального навчання учнів у кошторисі загальноосвітнього навчального закладу, учнем якого є конкретна дитина, на загальних підставах мають передбачатися відповідні видатки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі