Теми статей
Обрати теми

Зміни в оплаті праці при здобутті наукового ступеня кандидата наук

Редакція ОП
Відповідь на запитання

Зміни в оплаті праці при здобутті наукового ступеня кандидата наук

 

Олена МОРЕВА, консультант

 

Завідувач науково-дослідного відділу інституту післядипломної педагогічної освіти серед навчального року захистив дисертацію і отримав диплом кандидата наук.

З якої дати необхідно встановити доплату за науковий ступінь і чи слід змінювати розмір годинної ставки за викладацьку роботу такому працівнику?

(запитання з електронної пошти редакції)

 

Щодо присудження наукового ступеня

Порядок присудження наукових ступенів і присвоєння вченого звання старшого наукового співробітника затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 07.03.2007 р. № 423 (далі — Порядок № 423).

Документом, що засвідчує присудження наукового ступеня, є диплом державного зразка. Дипломи доктора і кандидата наук видає МОНмолодьспорту (п. 4 Порядку № 423).

Дипломи кандидата наук, видані атестаційними органами СРСР і Російської Федерації за результатами захисту дисертацій або рішень вчених рад до 01.09.92 р., в Україні є дійсними. До речі, згідно зі ст. 1 Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі атестації наукових та науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації, затвердженої постановою КМУ від 31.10.2007 р. № 1281 (у редакції Протоколу від 12.07.2012 р.), дипломи державного зразка про присудження наукового ступеня кандидата наук, що видані в Україні та у Російській Федерації, визначаються відповідними (рівноцінними) і дають їх власникам право вступу до докторантури та зайняття професійною діяльністю в обох державах відповідно до присудженого їм наукового ступеня.

Рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукового ступеня доктора чи кандидата наук набирає чинності з дня прийняття МОНмолодьспорту рішення про видачу відповідного диплома (п. 37 Порядку № 423).

 

Щодо оплати праці

Оплата праці працівників закладів і установ освіти здійснюється відповідно до наказу Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557) та Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Доплата за науковий ступінь.

Відповідно до п.п. «г» п.п. 3 п. 3 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 (далі — постанова № 1298) за наявність наукового ступеня кандидата наук провадиться доплата в граничному розмірі 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Така ж норма передбачена п.п. «г» п.п. 3 п. 4 наказу № 557 .

Зазначена доплата встановлюється працівникам, якщо їхня діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем.

Відповідність ученого звання та наукового ступеня профілю діяльності працівника на обійманій посаді визначається керівником навчального закладу, установи освіти.

Документи, що засвідчують наявність наукового ступеня, повинні відповідати нормам та вимогам, передбаченим законодавством.

Таким чином, за умови відповідності наукового ступеня профілю діяльності обійманої посади, завідувачу науково-дослідного відділу інституту післядипломної педагогічної освіти може бути встановлена доплата за науковий ступінь кандидата наук.

Ставки погодинної оплати праці за проведення навчальних занять .

Ставки погодинної оплати праці для працівників усіх галузей економіки за проведення навчальних занять затверджено додатком 5 до постанови № 1298. Такі ж норми передбачені додатком 16 до наказу № 557.

Погодинні ставки для проведення навчальних занять встановлюються у відсотках до окладу (ставки) працівника 1-го тарифного розряду. Зазначимо, що при законодавчо встановленому розмірі мінімальної заробітної плати, яка станом на 1 січня складає 1147 грн, базовий розмір посадового окладу (ставки заробітної плати) працівника 1-го тарифного розряду за ЄТС, який застосовується при визначенні ставок погодинної оплати, з 1 січня 2013 року становить 852 грн. (постанова КМУ від 27.03.2013 р. № 197*).

Розмір ставок погодинної оплати, що застосовуються при оплаті навчальних занять, залежить як від контингенту, з яким проводяться заняття, так і від освітнього рівня осіб, які їх проводять.

За години занять зі слухачами курсів, при підвищенні кваліфікації педагогічних працівників застосовуються ставки, передбачені для аспірантів, слухачів курсів, які займають посади, що вимагають освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста, магістра; перепідготовки кадрів з видачею диплома спеціаліста, магістра. Так, при проведенні навчальних занять із вказаним контингентом слухачів за 1 годину занять отримають у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) працівника 1-го тарифного розряду: професор — 10,78 %, доктор наук — 8,53 %, доцент або кандидат наук — 6,82 %, особи, які не мають наукового ступеня, — 5,70 %. Отже, з 1 січня 2013 року вартість проведеної години занять складає для осіб, які:

— мають звання «професор», — 91,85 грн. (852 грн. х 10,78 %);

— мають звання «доктор наук», — 72,68 грн. (852 грн. х 8,53 %);

мають звання «доцент» чи «кандидат наук», — 58,11 грн. (852 грн. х 6,82 %);

— не мають наукового ступеня, — 48,56 грн. (852 грн. х 5,70 %).

Як випливає з вищенаведеного, діючі умови оплати праці передбачають підвищену оплату за годинними ставками особам, які мають науковий ступінь кандидата, доктора наук, вчені звання професора, доцента.

Відповідно до п.п. «г» п. 5 Інструкції № 102 зміна розмірів заробітної плати у разі присвоєння вченого ступеня кандидата наук відбувається з дня винесення рішення спеціалізованою вченою радою після прийняття рішення ВАК України (з 16.09.2011 р. таке рішення приймається МОНмолодьспорту) про видачу диплома кандидата наук. Отже, саме з цієї дати встановлюється доплата за науковий ступінь кандидата наук, а також змінюється годинна ставка при погодинній оплаті за викладацьку роботу.

З метою уникнення можливих непорозумінь, ураховуючи, що на практиці встановлення працівникам доплати за науковий ступінь відбувається з запізненням, доцільно, аби факт подання диплома працівник засвідчив заявою з проханням установити відповідну доплату, а також змінити розмір годинної ставки за години викладацької роботи. На підставі заяви та відповідного документа видають наказ про встановлення доплати за науковий ступінь кандидата наук та зміну розміру годинної ставки.

Розглянемо на прикладі, на підставі яких документів здійснюються ці зміни в оплаті праці.

Приклад. 09.10.2012 р. вчена рада Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова присудила Кульковій І. В. науковий ступінь кандидата педагогічних наук. Рішення Атестаційної колегії МОНмолодьспорту про видачу диплома прийнято 17.12.2012 р.

Кулькова І. В. одержала диплом (диплом кандидата наук ДК № 054138 видано на підставі рішення Атестаційної колегії від 17.12.2012 р., протокол № 17-09/12) і подала його керівництву інституту післядипломної педагогічної освіти 27.01.2013 р.

У цьому конкретному випадку доплату за наявність наукового ступеня кандидата педагогічних наук за посадою завідувача науково-дослідного відділу, а також нову годинну ставку за години занять зі слухачами курсів слід установити з дня прийняття рішення Атестаційною колегією, тобто з 17.12.2012 р., незалежно від того, що диплом було надано в установу тільки 27.01.2013 р.

При цьому керівник закладу освіти в наказі на встановлення доплати за науковий ступінь кандидата наук працівнику має обов’язково зробити запис: «Установити доплату за наявність наукового ступеня з дня прийняття рішення Атестаційної колегії про присудження наукового ступеня кандидата «…» наук із спеціальності «…», а саме з 17.12.2012 р.».

Отже на підставі цього наказу працівнику здійснюється перерахунок заробітної плати з 17.12.2012 р.

 

* Див. на с. 3 цього номера. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі